Βλάχος: «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να πείσω τον πρόεδρο»

Gazzetta team
Βλάχος: «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να πείσω τον πρόεδρο»

bet365

Σε συνέντευξή του Γιάννης Βλάχος μίλησε εφ’ όλης της ύλης μετά την αποχώρησή του από την ομάδα του Πλατανιά. Ο πρώην πλέον τεχνικός διευθυντής των «ερυθρολεύκων» δηλώνει πως λυπάται που δεν κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο Μαν. Μαθιουλάκη για τις ιδέες του, ευχόμενος πάντως στην ομάδα καλή τύχη από εδώ και στο εξής.

Σε συνέντευξή του στο athlitiko.gr, ο Γιάννης Βλάχος ρωτήθηκε ουσιαστικά για… τα πάντα σε ό,τι αφορά τον σύλλογο, τη δική του δράση στην ομάδα και για πολλά άλλα σε μια συνέντευξη με πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον.

Η πρώτη ερώτηση και βασική γιατί πολλά ακούγονται: Γιατί... έφυγες; Ποια είναι η δική σου εξήγηση;

Καταρχήν δεν ξέρω τι ακούγεται και δεν με ενδιαφέρει φυσικά. Είναι ένα σύνολο γεγονότων που έχουν να κάνουν με την γενικότερη λειτουργία της ομάδας. Η ομάδα περίμενε κάποια πράγματα από μένα, όπως κι εγώ από την ομάδα. Προσπάθησα από την αρχή να εξηγήσω πώς πρέπει να διορθώσουμε τη γενικότερη δομή του συλλόγου, να οργανώσουμε καλύτερα την ιεραρχία, να μοιράσουμε αρμοδιότητες, να επενδύσουμε στο scouting με εξωτερικούς συνεργάτες, να αναβαθμίσουμε την Ακαδημία και να ενισχύσουμε υλικά και ηθικά τους προπονητές κτλ. Πίστευα πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βάλουμε βάσεις για να εξελίξουμε το σύλλογο. Έγιναν κάποια πράγματα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για εξέλιξη. Το ότι δεν κατάφερα να πείσω τον πρόεδρο και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε κάποια χρήματα και φυσικά πως χρειάζεται χρόνος για να πετύχεις στόχους, ήταν στα αρνητικά μου. Αντιλαμβάνεστε πως κατά κύριο λόγο, η διαφορά στην φιλοσοφία όπως λέμε, ήταν... κυρίως αυτή.

Οπότε, πώς κρίνεις την συνεργασία σου με τον Πλατανιά; Ήταν επιτυχημένη; Το σίγουρο είναι ότι η άφιξή σου δημιούργησε κάτι καινούργιο για την ομάδα, καθώς δεν υπήρχε προηγουμένως άνθρωπος σε αυτή τη θέση και δεν είναι και σίγουρο αυτή τη στιγμή εάν θα υπάρξει αντικαταστάτης σου.

Μα και βέβαια όχι. Καταρχήν πώς μπορεί να κριθεί μια συνεργασία με έναν τεχνικό διευθυντή σε διάστημα ενός χρόνου, δηλαδή σε δύο μεταγραφικές περιόδους; Άλλωστε η περσινή χρόνια κρίνεται άκρως επιτυχημένη όσον αφορά την βαθμολογική θέση αλλά και σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο που παίξαμε. Κι αν αυτό είναι κυρίως επιτυχία του κόουτς και του τιμ, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την εξαιρετική εικόνα των παικτών. Πιστεύω πως κυρίως το πρόβλημα έχει να κάνει με τις προσδοκίες που έχει ο καθένας όταν ξεκινά μια συνεργασία. Και οι δυο πλευρές είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, αλλά καμία από τις δυο πλευρές δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές...

Άρα, θέλατε χρόνο μας λες. Θεωρείς ότι δεν σου δόθηκε;

Ναι, αν και το καταλαβαίνω. Έτσι λειτουργεί το ποδόσφαιρο στη χώρα. Πιστεύω πως η δική μου ευθύνη είναι μεγαλύτερη γιατί δεν κατάφερα να πείσω τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του γι’ αυτό. Γιατί έχω την αίσθηση πως δεν ήξεραν τι ακριβώς ήθελαν από έναν τεχνικό διευθυντή...

Τι εννοείς; Θεωρείς ότι ίσως πίστευαν ότι μπορεί να βοηθούσες ως ρόλος στην πώληση κάποιων παικτών ή τέλος πάντων στην εισροή κάποιων επιπλέον εσόδων;

Ναι και αυτό. Όπως και το να έρθουν παίκτες που μπορεί να πωληθούν άμεσα. Ειδικά όταν το scouting είναι ανύπαρκτο και τα οικονομικά δεδομένα συνεχώς χαμηλότερα. Αντιλαμβάνεστε πως για ομάδες όπως ο Πλατανιάς αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Παίζει ρόλο και το επίπεδο της ομάδας, το "level", όπως λένε στο εξωτερικό. Ομάδες σαν εμάς, δεν έχουν τα μάτια των μεγάλων κλαμπ συνεχώς στραμμένα πάνω τους. Δεν έχουμε επιτυχίες που να τραβήξουν την προσοχή. Οπότε, στηρίζεσαι στις διαπροσωπικές σχέσεις για να προσεγγίσεις "ενδιαφερόμενους". Ξαναλέω όμως πως σε δυο μεταγραφικές περιόδους δεν είναι εύκολο να χτίσεις τέτοιες σχέσεις ώστε να βρεις ανταπόκριση τόσο σύντομα.

ΟΙ -ΜΗ- ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΚΝΙΑΤΙΤΣ

Μια μεγάλη απορία πολύ κόσμου είναι γιατί ο Πλατανιάς δεν έδωσε κάποιον παίκτη του φέτος; Τελικά, ο Κουλιμπαλί, ο Μπανανά, ο Γκνιάτιτς δεν κρίθηκαν τόσο καλοί για να παραχωρηθούν; Ειδικότερα ο Κουλιμπαλί... Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά στη θέση του δεξιού μπακ.

Θα πρέπει να ζυγίσουμε λίγο τα δεδομένα. Θα μπορούσε ο Πλατανιάς να πουλήσει κάποιον παίκτη, αν τα οικονομικά δεδομένα ικανοποιούσαν την ομάδα. Επίσημη πρόταση που να κρίνεται ικανοποιητική δεν ήρθε. Ανεξάρτητα από το ότι τα συμβόλαια αυτών των παιδιών ολοκληρώνονται το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να υπογράψουν σε άλλη ομάδα από τον ερχόμενο Γενάρη, δεν θα ήταν σωστό να μπούμε σε διαδικασία ξεπουλήματος εις βάρος της ομάδας. Αυτό που θα έπρεπε σίγουρα να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε μαζί τους πριν τελειώσει η περσινή χρόνια. Αυτό θα μας έδινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα σε προτάσεις που θα ερχόντουσαν.

Δηλαδή με αυτό που λες είναι σαν να σημειώνεις ότι δεν ήταν τόσο άμεση ανάγκη η πώληση κάποιου ποδοσφαιριστή. Με τον Γκνιάτιτς τι συνέβη; Τι έγινε εκείνο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ;

Δεν είπα αυτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Κάθε πώληση έχει μία τιμή. Σε ικανοποιεί; Πουλάς. Δεν σε ικανοποιεί; Δεν πουλάς. Οσο δύσκολη κι αν είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα και στο ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος δεν θα έφτανε σε σημείο να ξεπουλήσει κάποιον παίκτη... Και αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το θέμα Γκνιάτιτς είναι πολύ νωπό ακόμη για να μπούμε σε λεπτομέρειες, αν και νομίζω πως από την πλευρά μας έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. Ξέρεις, σε μια μεταγραφή παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο και θα πρέπει να υπάρχει διάθεση απ’ όλους για να ολοκληρωθεί θετικά μια συμφωνία. Στην περίπτωση του Γκνιάτιτς ίσως δεν υπήρχε απόλυτη διάθεση απ’ όλους...

Έχει κάποιος την ευθύνη; Υπάρχει τέτοιος;

Σίγουρα όχι η πλευρά του Πλατανιά...

Τι εννοείς ότι δεν ήθελε να ξεπουλήσει η ομάδα; Άρα για να το κλείσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο, έφτασαν μεν προτάσεις αλλά με πολύ λίγα χρήματα στην ομάδα για παίκτη του Πλατανιά;

Εννοώ πως η ομάδα θα πουλήσει μόνο όταν έρθει πρόταση που να είναι αντίστοιχη με την αξία, που πιστεύει η ομάδα, πως έχει ο οποιαδήποτε παίκτης της. Γιατί να μην ξεχνάμε, πως κάθε παίκτης που φεύγει θα πρέπει να αντικατασταθεί. Τουλάχιστον έτσι το έβλεπα εγώ, νομίζω το ίδιο ακριβώς πιστεύει και ο πρόεδρος. Επίσης για κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη του προπονητή.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Γιατί το καλοκαίρι έγιναν τόσο... γρήγορα οι μεταγραφές; Εννοούμε ότι ο χρόνος θα μπορούσε ίσως να φέρει ακόμα πιο καλές -θεωρητικά- περιπτώσεις. Ήταν σωστή πιστεύεις αυτή η κίνηση, να "τρέξει" η ομάδα τόσο γρήγορα;

Έγιναν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Ξέραμε από την αρχή τι χρειαζόμαστε, είχαμε στοχεύσει στους συγκεκριμένους παίκτες που ήταν μέσα στα οικονομικά δεδομένα μας -γιατί μην ξεχνάμε πως έπρεπε να χαμηλώσουμε αρκετά το μπάτζετ- κινηθήκαμε γρήγορα και ικανοποιήσαμε την επιθυμία του προπονητή να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Υπήρξαν και περιπτώσεις που εμφανίστηκαν αργότερα, αρκετά ενδιαφέρουσες, που όμως ήταν πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες. Τονίζω πως σε κάθε μεταγραφή ο τελευταίος που έδινε το "ok" ήταν ο προπονητής.

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ναι. Πήρε αυτό που ζήτησε ο προπονητής, πάντα σύμφωνα με τα όσα μπορούσε να διαθέσει.

Τι πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει ο Πλατανιάς για τη χρονιά που ξεκινά; Η άποψή σου είναι βαρύνουσας σημασίας.

Για μένα πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το ότι ο κορμός της ομάδας παραμένει ο ίδιος. Η περσινή χρόνια ήταν εξαιρετική απ’ όλες τις απόψεις και πιστεύω πως και αυτή που θα έρθει θα είναι αντιστοίχως πολύ καλή. Δεν ξέρω αν η βαθμολογική θέση θα είναι καλύτερη, γιατί σε αυτό παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, αλλά είμαι σίγουρος πως το αγωνιστικό στυλ θα είναι το ίδιο. Επίσης πιστεύω πως τα παιδιά που ήρθαν θα προσθέσουν χαρακτηριστικά που δεν είχαμε πέρσι, όπως ταχύτητα, ενέργεια και περισσότερη αποτελεσματικότητα. Ολα αυτά φυσικά υπό μια προϋπόθεση. Τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο μας να παραμείνουν τουλάχιστον ως έχουν. Γιατί θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αν τα έσοδα που προϋπολογίζουν οι ομάδες είναι λιγότερα από τα περσινά.

Η ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΜΑΝ. ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΠΑΡΑΣΧΟ

Πώς σχολιάζεις την αναβολή του πρωταθλήματος; Έζησες και την προετοιμασία από κοντά... Ξέρεις την κατάσταση στην οποία είναι η ομάδα.

Απαραίτητη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ποδόσφαιρο μας, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η υπάρχουσα κατάσταση, πολύ κακή για τις ομάδες, γιατί οι προπονητές οργάνωσαν μια προετοιμασία με σκοπό το φορμάρισμα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν νομίζω πάντως πως δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πρωτάθλημα με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πώς σχολιάζεις τη σχέση σου με τον πρόεδρο και πώς ήταν η σχέση σου επίσης με τον Γιώργο Παράσχο;

Η σχέση μου με τον πρόεδρο ήταν άκρως επαγγελματική, με απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια που κάνει να κρατήσει ανταγωνιστική μια ομάδα εν μέσω τόσων προβλημάτων. Δεν είχαμε κακές στιγμές, απλά όπως είπα και νωρίτερα, δεν κατάφερα να τον πείσω για κάποια πράγματα. Το θετικό είναι πως δεν διαταράχθηκαν οι σχέσεις μας ούτε το τελευταίο διάστημα πάρα την αποχώρησή μου. Είχαμε τις διαφωνίες μας αλλά δίχως να έρθουμε σε αντιπαράθεση. Κάποιοι άνθρωποι που κινούνται στο παρασκήνιο προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποια στιγμή προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει αυτό την άποψη που έχω και θα έχω για τον πρόεδρο.
Για τον Παράσχο ότι και να πω είναι λίγο... Συνεργαστήκαμε μαζί και στο Ηρακλή πριν κάποια χρόνια. έχοντας και εκεί την πολύ καλή χημεία που είχαμε και στον Πλατανιά. Τον θεωρώ πολυτέλεια για το ποδόσφαιρο μας, είναι πραγματικά ένας μοναδικός άνθρωπος. Αυτός ξέρει καλύτερα από όλους τα συναισθήματα που τρέφω για τον ίδιο και την οικογένειά του. Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του, ξέρω πως θα είναι πάντα φίλος μου και για μένα αυτό είναι κάτι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ Γ. ΒΛΑΧΟΥ

Θα συνεχίσεις αυτή τη δουλειά που έκανες στον Πλατανιά; Σε ενδιαφέρει;

Δεν ξέρω... Νομίζω πως το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον τρόπο που λειτουργεί και τις δομές που δεν έχει, δεν προσφέρει το έδαφος για να ασχοληθείς σε μια τέτοια βάση με αυτό. Βλέπεις την λειτουργία των περισσότερων ομάδων... Βιαστικές αποφάσεις, κανένας προγραμματισμός, μηδενικός σχεδιασμός. Για την ώρα θα αξιολογήσω τα όσα έζησα και θα αποφασίσω. Λυπάμαι πάντως που δεν βοήθησα στο να ενισχυθεί η άποψη του κόσμου για τον ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή.

Φεύγεις στενοχωρημένος λοιπόν;

Στεναχωρημένος γιατί δεν θα ζήσω από κοντά τη χρόνια που έρχεται, ανακουφισμένος λίγο γιατί δεν έβλεπα προοπτική σε αυτά που ήθελα να κάνω...

Παρόλα αυτά, είχες πολύ καλές σχέσεις με πολύ κόσμο στα Χανιά και μάλιστα λυπήθηκαν αρκετοί που έφυγες. Είναι έτσι;

Το θεωρώ λίγο δύσκολο να φύγει κάποιος από τα Χανιά και να μην αφήσει πίσω καλούς φίλους. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιλήφθηκαν την προσπάθεια που έγινε ανεξαρτήτως από το αν είχε ή όχι αποτέλεσμα. Ξαναλέω, λυπάμαι που δεν κατάφερα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.

Ποια είναι η πιο ωραία στιγμή Γιάννη που έζησες στην ομάδα και θα έχεις να θυμάσαι;

Ωραία ερώτηση... Νομίζω η νίκη μέσα στην Ξάνθη. Εκεί όπου πιστεύω κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση. Το χειροκρότημα του κόσμου, η αποδοχή της ανωτερότητας, με γέμισε ικανοποίηση. Κάναμε κι άλλες καλές εμφανίσεις, όπως το 0-3 στη Λιβαδειά, αλλά νομίζω εκεί ήταν η καλύτερή μας.

Θα ‘θελες να πεις κάτι τελευταίο; Τελειώσαμε.

Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου αν δεν αναφερόμουν σε δύο ανθρώπους με τους οποίους δέθηκα περισσότερο όσο ήμουν στην ομάδα. Αρχικά στον Παναγιώτη Γκουτσίδη, τον οποίο γνώρισα εκεί και γίναμε από την πρώτη στιγμή πολύ καλοί, θα έλεγα αχώριστοι, φίλοι. Θεωρώ πως η παρουσία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γενικότερη λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος. Και φυσικά τον Νίκο Μαναρώλη, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα σαν άνθρωπο αλλά και σαν προπονητή. Θεωρώ πως οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες και είναι κάτι που θα επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον. Επίσης θα ήθελε να πω και κάτι για τον Φάνη Ξηνταβελόνη. Θεωρώ πως η αποχώρηση του ήταν πλήγμα για την ομάδα, αλλά και για μένα προσωπικά. Όχι απαραίτητα ως στέλεχος, αλλά και ως άνθρωπος του αθλητισμού που γνωρίζει άριστα πώς πρέπει να λειτουργεί μια επαγγελματική ομάδα. Αυτό το σημειώνω χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιο από τα στελέχη της ΠΑΕ.

Πηγή: athlitiko.gr

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα