Έλα μωρέ, με τον Πανιώνιο της Πορτογαλίας…

Έλα μωρέ, με τον Πανιώνιο της Πορτογαλίας…

Έλα μωρέ, με τον Πανιώνιο της Πορτογαλίας…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο gazzetta να προσεγγίσει ρεαλιστικά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Αρόουκα.

Ποια Αρόουκα, Αρούκα,…περούκα, πως τι λένε;

Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν πολλοί Ολυμπιακοί την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ. Κι ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει τι ομάδα είναι η κάθε Αρόουκα της Πορτογαλίας. Αλλά αν μη τι άλλο ο Τύπος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει σωστά για τη δυναμικότητα της κάθε ομάδας.

Τέλος πάντων, τα πράγματα είναι απλά.

Η Αρόουκα μόλις τον περασμένο Μάϊο τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος-παρεμπιπτόντως, στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ το πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι Νο 5 στην Ευρώπη, ενώ το ελληνικό Νο 14…

Οι ομάδες που ήταν πάνω από την Αρόουκα ήταν η πρωταθλήτρια Μπενφίκα, που έφτασε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, η δευτεραθλήτρια Σπόρτινγκ, που έφτασε στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, η τρίτη στη βαθμολογία Πόρτο, που έφτασε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ κι η τέταρτη στη βαθμολογία Μπράγκα, που έφτασε στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ. Σημειωτέον ότι Πόρτο-Σπόρτινγκ έπαιξαν στον τελικό του Κυπέλλου κι η Μπενφίκα έπαιξε στον τελικό του Λιγκ καπ.

Σε αυτό το πρωτάθλημα λοιπόν η Αρόουκα ήταν 5η, πίσω από τις τέσσερις πιο σημαντικές ομάδες της Πορτογαλίας, που έχουν και παρουσία στην Ευρώπη, συνήθως αξιομνημόνευτη. Τι αποτελέσματα έφερε, μεταξύ άλλων; Λοιπόν κέρδισε εντός έδρας 1-0 την Μπενφίκα, κέρδισε εκτός έδρας 2-1 την Πόρτο, έφερε δύο 0-0 μέσα κι έξω με την Μπράγκα και έχασε εντός έδρας 0-1 από την Σπόρτινγκ με γκολ στις καθυστερήσεις.

Συνολικά είχε 13 νίκες, 15 ισοπαλίες κι 6 ήττες. Μόνο οι δύο ομάδες που διεκδίκησαν τον τίτλο είχαν λιγότερες ήττες από την Αρόουκα-4 η Μπενφίκα και 2 η Σπόρτινγκ. Ο συντελεστής τερμάτων της ήταν 47-38 σε 34 αγωνιστικές. Άρα, δέχθηκε κατά μέσο όρο ένα γκολ ανά ματς κι έβαλε κατά μέσο όρο σχεδόν 1,5 γκολ ανά ματς. Τα παιχνίδια της ήταν κατά βάση «κλειστά», όπερ σημαίνει ότι δύσκολα το τρώει το γκολ. Αλλά και δεν είναι εύκολη στο γκολ. Κάτι που φάνηκε και στα δύο προκριματικά παιχνίδια της για το Γιουρόπα Λιγκ με την Έρακλες, 6η στη βαθμολογία του περασμένου ολλανδικού πρωταθλήματος, την οποία και πέρασε με το εκτός έδρας γκολ: 0-0 μέσα κι 1-1 έξω.

Άλλωστε, έτσι παίζει ο προπονητής της: κλειστά πίσω, με οργάνωση και ψάχνοντας το γκολ στις αντεπιθέσεις και στις στημένες φάσεις. Στην δε προηγούμενη ομάδα του, την Μπελενένσες, είχε σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος συντελεστή τερμάτων 32-31, δηλαδή το σκορ του κάθε αγώνα του ήταν ακριβώς 1-1! Ο Λίτο, περί ου λόγος, είναι ένας ξύπνιος τεχνικός, που ανεβαίνει στην ιεραρχία. Στην Μπελενένσες είχε 12 νίκες, 11 ισοπαλίες κι 9 ήττες. Στην Αρόουκα το έκανε 13-15-6…

Κάποιοι θα πουν, «έλα μωρέ, ο Πανιώνιος της Πορτογαλίας είναι», καθώς κι ο Πανιώνιος 5ος τερμάτισε το Μάη πίσω από τους τέσσερις παραδοσιακά μεγάλους της Ελλάδας.

Πρώτον, ο Πανιώνιος τουλάχιστον αυτός που ξέραμε ως το Μάη ήταν μια χαρά ομάδα και δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος ακόμη και για τον Ολυμπιακό (στα δυο μεταξύ τους παιχνίδια πέρσι, το σκορ ήταν 1-0 κι 1-1 ως το 72')

Δεύτερον, άλλη η δυναμικότητα κι η δυναμική της 5ης ομάδας της Πορτογαλίας κι εντελώς άλλη της 5ης ομάδας της Ελλάδας.

Αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός έχει υπέρ του δύο-τρία πράγματα: την μεγάλη διαφορά εμπειρίας του στα Κύπελλα Ευρώπης απέναντι στην πρωτάρα Αρόουκα και το καλύτερο ρόστερ του. Συν την παρουσία του Πάουλο Μπέντο , που λογικά ξέρει αρκετά καλά την αντίπαλό του, καλύτερα απ΄ ότι ο Λίτο τον Ολυμπιακό.

Η Αρόουκα έχει υπέρ της ότι κράτησε την ίδια ομάδα με πέρσι (προπονητή και παίκτες), σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που ήδη έχει αλλάξει δύο προπονητές και αρκετούς παίκτες. Ακόμη οι Πορτογάλοι είναι σε καλύτερη κατάσταση, προερχόμενοι από πρόκριση, ενώ ο Ολυμπιακός από αποκλεισμό. Και θα έχουν κι ένα παιχνίδι πρωταθλήματος στα πόδια τους, παίζοντας σήμερα με την Μποαβίστα. Επιπλέον δεν έχουν απουσίες, ενώ οι ερυθρόλευκοι μετράνε τέσσερις (Ομάρ, Σιόβας, Μανιάτης και Μπουχαλάκης).

Μπορεί και να αποδειχθεί αβαντάζ για τον Ολυμπιακό η ρεβάνς στο 33.000 θέσεων Καραϊσκάκη. Αλλά για μένα τα περισσότερα θα κριθούν στο πρώτο παιχνίδι, στο μόλις 5.000 θέσεων γηπεδάκι της Αρόουκα.

Κατά την γνώμη μου, αυτή είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση του ζευγαριού του Ολυμπιακού με την Αρόουκα. Αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Χάποελ 0-0 είχα γράψει εδώ, με βάση τα όσα είχα δει στο Καραϊσκάκη, ότι οι Ισραηλινοί ήταν το φαβορί-με μεγάλη μου στενοχώρια φάνηκε μέσα στο γήπεδο ότι έτσι ήταν πράγματι.

Τώρα, η εκτίμηση μου, χωρίς ακόμη να έχω δει την Αρόουκα, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω μπροστά μου, είναι ότι μας περιμένουν δύο παιχνίδια θρίλερ. Κι ότι η πρόκριση θα παιχτεί στις λεπτομέρειες.

Μακάρι οι λεπτομέρειες να είναι υπέρ του Ολυμπιακού. Για να είναι όμως, η ομάδα πρέπει εμφανιστεί σαφώς πιο έτοιμη από τα προηγούμενα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.