Αυτογκόλ της ΚΕΔ στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί!

Θάνος Σαρρής
Αυτογκόλ της ΚΕΔ στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί!

bet365

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΚΕΔ ουσιαστικά απαντάει στις αποκαλύψεις του gazzetta.gr για τις εξετάσεις των διαιτητών, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Το gazzetta.gr αποκάλυψε ότι σε κάποιες από τις ερωτήσεις που η ΚΕΔ έδωσε ως ύλη για μελέτη στους διαιτητές για τα σεμινάρια προεπιλογής, οι απαντήσεις ήταν λάθος, αφού δεν είχαν ληφθεί υπόψιν οι νέοι κανονισμοί. Παρότι οι αλλαγές των κανόνων βρίσκονταν στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ από τις αρχές Ιουνίου (με μια μετάφραση που περισσότερο μπερδεύει, παρά βοηθάει), οι αρμόδιοι επέλεξαν να μην τις λάβουν υπόψιν στην εξεταστέα ύλη, καλώντας ουσιαστικά τους διαιτητές να λάβουν ως de facto σωστό κάτι που για όλο τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο δεν είναι. Έτσι, μια απάντηση που στα χαρτιά θεωρείται σωστή, στην πραγματικότητα είναι λάθος!
Έστω και καθυστερημένα, η ΕΠΟ εμπνεύστηκε τα... χαράματα της Τρίτης να εκδώσει σχετική ανακοίνωση με εξηγήσεις, οι οποίες μόνο πειστικές δεν είναι. Αφενός αναφέρει ότι: «Όπως έχει διευκρινιστεί από την ΚΕΔ/ΕΠΟ, λόγω των αλλαγών των κανόνων, που έχουν αποφασιστεί στην 130η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (Τhe International Football Association Board) οι εξεταζόμενοι, δεν θα κληθούν στο πλαίσιο των γραπτών εξετάσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που αφορούν αυτές τις αλλαγές». Αυτό που ξεχνά, βέβαια, να αναφέρει, είναι το πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο διευκρινίστηκε τούτο, διότι επισήμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση!
Επίσης, για να δικαιολογήσει τις λάθος απαντήσεις στη λίστα των πιθανών ερωτήσεων για τις εξετάσεις των διαιτητών, τονίζει ότι: «κρίθηκε αναγκαίο και δίκαιο ότι οι εξεταζόμενοι δεν μπορούν να απαντήσουν σε ύλη που δεν έχει διδαχθεί».
Κρίθηκε λοιπόν σωστό να εξεταστούν σε ύλη η οποία με τους νέους κανόνες, που εγκρίθηκαν όχι πριν από λίγες μέρες αλλά από τον Μάρτιο, είναι λανθασμένη! Στο μεταξύ, οι εξεταζόμενοι καλούνταν να διευθύνουν αγώνες, είτε φιλικά στην Ελλάδα, είτε διεθνή φιλικά, είτε ακόμα και προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί στους νέους κανόνες! Εδώ δεν θεωρήθηκε «αναγκαίο και δίκαιο» να διδαχθούν σε σεμινάριο τις σημαντικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς προτού κληθούν να σφυρίξουν;
Δηλαδή το «αναγκαίο και δίκαιο» ήταν να δώσουν τις εξετάσεις με λανθασμένες απαντήσεις και όχι, για παράδειγμα, να προβλεφθεί να γίνουν οι εξετάσεις μετά την απαραίτητη εκπαίδευση; Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Το gazzetta.gr επικοινώνησε με άτομο σχετικό με το χώρο της διαιτησίας στην Ισπανία, το περίφημο μοντέλο της οποίας έκαναν σημαία στη Σούπερ Λιγκ και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι στις απαντήσεις που δόθηκαν για σωστές από τους υπεύθυνους υπήρχαν λάθη. Όσο για το τι θα γινόταν σε αντίθετη περίπτωση στην Ισπανία; Ε, δεν θέλει και πολλή φαντασία για να γίνει κατανοητό. Εδώ, μια ανακοίνωση είναι αρκετή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εμφανίστηκε ξημερώματα Τρίτης στο site της ΕΠΟ:
«Άρχισαν τη Δευτέρα 1η Αυγούστου τα σεμινάρια προεπιλογής αξιωματούχων διαιτησίας της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 σε ξενοδοχείο της Αθήνας, τα οποία θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα για όλες τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.
Όπως έχει διευκρινιστεί από την ΚΕΔ/ΕΠΟ, λόγω των αλλαγών των κανόνων, που έχουν αποφασιστεί στην 130η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (Τhe International Football Association Board) οι εξεταζόμενοι, δεν θα κληθούν στο πλαίσιο των γραπτών εξετάσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που αφορούν αυτές τις αλλαγές. Κρίθηκε αναγκαίο και δίκαιο ότι οι εξεταζόμενοι δεν μπορούν να απαντήσουν σε ύλη που δεν έχει διδαχθεί.
Για τον λόγο αυτό ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας Κύρος Βασάρας έχει επιμεληθεί της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού και ηλεκτρονικών παρουσιάσεων για την καλύτερη εκπαίδευση όλων των αξιωματούχων, στο πλαίσιο των σεμιναρίων. Ήδη από την πρώτη ημέρα των σεμιναρίων συζητήθηκαν οι απορίες και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων, σχετικά με τις αλλαγές των κανόνων. Επιπλέον, η διαδικασία της εξέτασης μέσω video- tests και της προβολής video αγώνα για τη σύνταξη έκθεσης έγιναν λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα, από τη στιγμή που έγινε κατανοητή η διδασκαλία των νέων κανόνων.
Τα σεμινάρια συνεχίζονται σήμερα με τη συμμετοχή αξιωματούχων β’ κατηγορίας, οι οποίοι επιπροσθέτως πρόκειται να περάσουν από αγωνιστικές διαδικασίες (νέο test FIFA).
 

Τελευταία Νέα