Κετσπάγια: «Δεν φοβάμαι, είμαι έτοιμος»! (vid)

Κετσπάγια: «Δεν φοβάμαι, είμαι έτοιμος»! (vid)

Κετσπάγια: «Δεν φοβάμαι, είμαι έτοιμος»! (vid)

Τιμούρ Κετσπάγια: Προσιτός, συγκεκριμένος, απόλυτος, ιδιαίτερα ευδιάθετος, χαλαρός, μα πάνω απ' όλα σίγουρος. Για τον ίδιο, την δουλειά του και την ΑΕΚ.

Ο νέος προπονητής της Ενωσης αποκαλύφθηκε εδώ στο Κίελτσε στους απεσταλμένους των ΜΜΕ και με μια μεγάλη συνένευξη του γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο (και) ως προπονητής.

Γνωρίζει την πίεση της Ελλάδας από το προηγούμενο πέρασμα του, τις απαιτήσεις του κλαμπ το οποίο λατρεύει και στο οποίο βρίσκεται και εκείνες του κόσμου που δεν συμβιβάζεται με τίποτα άλλο εκτός από τις νίκες. Κύριοι, η ΑΕΚ πάει για πρωτάθλημα και όχι μόνο και ιδού ο άνθρωπος που θα αναλάβει να την οδηγήσει στη... γη της Επαγγελίας.

- Απ’ όσα βλέπεις την ομάδα, έχει πίστη για πρωτάθλημα, κύπελλο και πορεία στην Ευρώπη.

«Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες που ήμασταν εδώ όλες αυτές τις μέρες. Δεν έχω παράπονο από κανέναν. Κάθε άλλο. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, διότι δουλέψανε όλοι πολύ σκληρά, όλοι οι παίκτες και να είμαστε τόσες μέρες εδώ και να μην έχει γίνει το παραμικρό, λέει πολλά. Έχουμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, έχουμε πολύ καλά παιδιά που έχουν όρεξη για να δουλέψουν. Και πιστεύω πως αυτές οι μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα, διότι πράγματι είχαμε αυτή την καλή συνεργασία. Πιστεύω πως είχαμε εδώ καλή προετοιμασία και καλή ξεκούραση. Αυτό δώσαμε και στους ποδοσφαιριστές εδώ. Να ξεκουράζονται και είναι καλά και στην πρωινή και στην απογευματινή προπόνηση. Είχαμε χρόνο, σίγουρα από την αρχή λίγο μας δυσκόλεψε ο καιρός, αλλά τώρα άλλαξε και δουλεύουμε καλά.

Όσον αφορά την ετοιμότητα, είμαι ευχαριστημένος διότι έχουμε μια ομάδα που έχουμε κρατήσει κορμό από την περσινή σεζόν. Παίξαμε σε έξι μέρες τρια φιλικά συν προπονήσεις διπλές, αυτό δεν ήταν εύκολο. Είδα πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ στην περσινή σεζόν. Η ομάδα ήταν πολύ καλά στημένη αμυντικά και περίμενε την ευκαιρία να πάρει το αποτέλεσμα. Και δεν εννοώ μόνο την τετράδα πίσω. Ολόκληρη ομάδα είχε αυτό το πλάνο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πέτυχε. Οι φιλοδοξίες δεν ήταν υψηλές όμως στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα ήταν πως η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο. Αυτό πιστεύω πως φέτος ακόμα πιο πολύ δυσκολεύει εμάς, γιατί οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συν το ευρωπαϊκό παιχνίδι το οποίο ξεκινάει νωρίς. Αυτό το ευρωπαϊκό παιχνίδι πέρυσι δεν υπήρχε. Η ΑΕΚ είχε χρόνο τότε για να προετοιμαστεί και αγωνιστικά και μεταγραφικά.

Και τώρα αν πούμε πως η μεταγραφική περίοδος τελειώνει τον Αύγουστο, είναι πάρα πολύς ο χρόνος. Και εγώ είχα πει και από την αρχή, πως οι καλοί ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι, περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να πάρουν απόφαση στο τέλος των μεταγραφών. Τώρα να βγω και να πω εγώ τι στόχους έχει, η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, ανεξάρτητα αν ταλαιπωρήθηκε εδώ και χρόνια και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και επέστρεψε στην θέση της. Έχουμε κρατήσει την ομάδα, ήρθαν κάποιοι παίκτες και ελπίζουμε πως μέχρι να τελειώσουν οι μεταγραφές, θα έρθουν και άλλοι να βοηθήσουν την ομάδα. Οι στόχοι είναι ίδιοι.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν φοβάμαι μήπως δεν πετύχω. Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα έχω για να πετύχω. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα περιθώρια του χρόνου είναι στενά. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα δείξουν πόσο έτοιμοι είμαστε και τι ομάδα έχουμε. Πιστεύω πως έχουμε καλή ομάδα με καλούς ποδοσφαιριστές και θα γίνει και ενίσχυση και θα πάμε πολύ καλά».

- Απ’ αυτές τις 16 μέρες δουλειάς στην Πολωνία, ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που κρατάς για τη συνέχεια και ποιο είναι αυτό που θα πρέπει να διορθωθεί;

«Η ΑΕΚ ήταν στημένη πέρυσι να παίζει περισσότερο αμυντικά. Εμείς δουλέψαμε αυτές τις μέρες για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε περισσότερο την μπάλα. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ματς που θα παίξουμε, θα προσπαθούμε να έχουμε μόνο κατοχή. Θα υπάρχουν ματς που θα πρέπει να παίξουμε επιθετικά, που θα πρέπει να κρατάμε την μπάλα γιατί αυτό είναι σημαντικό, αλλά υπάρχουν και κάποια ματς που θα πρέπει να παίξουμε αμυντικά και καλά οργανωμένοι και να περιμένουμε την ευκαιρία. Δεν θα πω από σήμερα, πως θα παίζουμε σε κάθε ματς ή αν θα παίζουμε συνέχεια επίθεση. Μελετάμε τις άλλες ομάδες, ξέρουμε την δική μας ομάδα και θα δούμε με τους αντιπάλους που θα παίξουμε και θα βάλουμε το πλάνο για το παιχνίδι που θα παίξουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο, μόνο το αποτέλεσμα μετράει. Έχεις αποτέλεσμα, τα έχεις όλα. Όλοι είναι ευχαριστημένοι, έρχονται λεφτά, έρχονται χορηγίες τα έχεις όλα. Δεν έχεις αποτέλεσμα, δεν έχεις τίποτα.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και πιο μεγάλο παράδειγμα είναι το Euro. Έχω ήδη ξεχάσει τι έχει γίνει. Σαν μην υπήρχε Euro. Έτσι το ποδόσφαιρο που είδαμε, ήταν μια ομάδα που δεν είχε κερδίσει στο 90άλεπτο ούτε ένα παιχνίδι και πήρε το ευρωπαϊκό. Και γυρίσαν πίσω στην πατρίδα τους ήρωες και μπράβο τους. Όπως έγινε και με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ωραίο. Αλλά καλύτερα έτσι, παρά τίποτα. Ναι, καλό παιχνίδι και μας αρέσει, αλλά μετά πας σπίτι και βλέπεις το αποτέλεσμα και διαπιστώνεις πως έχασες. Άρα τίποτα.

Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε επιθετικοί, να ελέγχουμε το παιχνίδι και να πηγαίνουμε μπροστά. Αλλά το πηγαίνουμε μπροστά, δεν σημαίνει πως ξεχνάμε και την αμυντική λειτουργία. Και αυτό για μένα είναι σημαντικό, να δω μια ομάδα. Να μην βασίζεται σ’ έναν ή δυο ή τρεις παίκτες. Διότι κάποια στιγμή αυτοί οι παίκτες, μπορεί να μην είναι σε καλή μέρα ή δεν παίζουν. Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ομάδα. Και πιστεύω πως έχουμε ομάδα. Έχουμε μια οικογενειακή κατάσταση στην ομάδα που μ’ ευχαριστεί πολύ. Γι αυτό και πέρασαν πολύ ομαλά αυτές οι μέρες εδώ στην προετοιμασία. Χωρίς να συμβεί κανένα παρατράγουδο. Και επιστρέφουμε για να ετοιμαστούμε για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς».

- Μήπως η ΑΕΚ έπρεπε να δοκιμαστεί σε πιο δυνατά φιλικά, για να φανούν περισσότερο οι αδυναμίες;

«Αδυναμίες βλέπεις πολλές φορές, πολύ περισσότερο, στα ματς με τους αδύναμους αντιπάλους. Στα μικρά παιχνίδια και όχι στα μεγάλα παιχνίδια. Αυτό δείξαμε και εμείς εδώ στην προετοιμασία. Όταν πήγαμε να παίξουμε με ομάδα από την πρώτη κατηγορία της Πολωνίας ήμασταν καλοί, κάναμε ευκαιρίες, είχαμε πάθος. Όταν παίζεις απέναντι σε μεγάλες ομάδες, πάνω στον ενθουσιασμό, μπορεί να παρασυρθείς. Βεβαίως προσπαθήσαμε να παίξουμε με κάποιες μεγάλες ομάδες. Δεν το καταφέραμε. Οι συνθήκες εδώ ήταν πολύ καλές πάντως.

Τώρα γυρίζουμε πίσω, δεν θα αντιμετωπίσουμε και εκεί κάποιο μεγάλο αντίπαλο και εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Αλλά τι να κάνουμε; Αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτοί είναι οι αντίπαλοι. Δεν σημαίνει πως επειδή δεν παίξαμε με δυνατό αντίπαλο, θα είμαστε αδιάβαστοι. Θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, θα δούμε και την ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε στα προκριματικά και θα κάνουμε το πλάνο μας. Διότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που θέλει ευρωπαϊκό ταξίδι, που θέλει ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έλλειψε από την ΑΕΚ αυτό. Και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε στους ομίλους. Αλλά δεν μπορείς να το πεις και με βεβαιότητα. Διότι είμαστε και στους αδύναμους στην κλήρωση. Έχουμε χάσει πολλά χρόνια και βλέπουμε και κάποιες χώρες που είναι μπροστά μας διότι έχουν πάρει σημαντικούς βαθμούς».

- Όσο περνά ο καιρός, θα βάζετε και περισσότερο τακτική στην δουλειά σας, με δεδομένο πως εδώ δουλέψατε περισσότερο στην φυσική κατάσταση;

«Δυστυχώς πολύς θόρυβος γίνεται γύρω από την τακτική. Με ικανοποιεί αυτά που λέμε και στην προπόνηση, να βγαίνει και στο γήπεδο. Δεν θέλω να κάθομαι με τις ώρες στο γήπεδο και να κουράζω τους ποδοσφαιριστές. Προτιμώ στην αίθουσα που τους μιλάω για τακτική και μετά αυτό να το βλέπω στο γήπεδο. Αυτό με ενδιαφέρει. Δεν θέλω να καθίσω στο γήπεδο για να δείξω σ’ εσάς πως κάνω πολλή τακτική και να ταλαιπωρήσω τους ποδοσφαιριστές. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό. Μου αρκεί αυτό που ζητάμε και θέλουμε, να το βλέπω στον αγωνιστικό χώρο. Και μιλάμε για παίκτες έμπειρους και όχι μικρά παιδιά, να τους μάθουμε μπάλα από το μηδέν».

- Αριθμητικά, πόσο θέλεις να είναι το ρόστερ; Με πόσους θέλεις να δουλεύεις;

«Δουλεύω με 25 παίκτες. Δυο – τρεις να είναι οι τερματοφύλακες και 22 οι ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να κάνουμε ευχάριστη προπόνηση. Όσο περισσότεροι παίκτες είναι, τόσο πολύ δυσκολεύει το πράγμα. Στις προπονήσεις θα παίξουμε όσο πιο πολύ γίνεται με την μπάλα. Κάποια πράγματα που είναι σημαντικά. Δεν είναι και αρκετός ο χρόνος που είμαστε εδώ. Σε δυο εβδομάδες πρέπει να τα τελειώσουμε όλα και από την ώρα που θα επιστρέψουμε στην Αθήνα, με μονή προπόνηση, να πάμε σε 12 μέρες για το πρώτο ματς. Ότι ήταν να κάνουμε στην φυσική κατάσταση, το κάναμε εδώ και είμαστε ικανοποιημένοι».

- Οι ποδοσφαιριστές έχουν αρχίσει να αφομοιώνουν την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλεις να περάσεις στην ομάδα;

«Είμαστε σε μια μεγάλη ομάδα και όλοι καταλαβαίνουν τι ζητά ο κόσμος. Εμείς θέλουμε να παίξουμε επιθετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι πάμε μπροστά και αφήνουμε την αμυντική γραμμή. Περισσότερο απ’ όλες τις ομάδες, η Μπαρτσελόνα κρατά περισσότερο απ’ όλους την μπάλα. Αλλά γενικώς σε 5 δευτερόλεπτα χάνεται η μπάλα. Και όταν χάνεται η μπάλα, πρέπει να είσαι έτοιμος για να κάνεις την μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα. Και μετά από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό προσπαθούμε να έχουμε στην ομάδα. Αυτά τα παιδιά κέρδισαν πέρυσι το κύπελλο και έχουν πλέον μεγαλύτερη δίψα για να πάνε πολύ καλύτερα την επόμενη σεζόν και την βλέπουν με αισιοδοξία. Υπάρχει και το ευρωπαϊκό παιχνίδι, που είναι πολύ καλό μπόνους για τους ποδοσφαιριστές για να δείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Εγώ μέσα στο γήπεδο θέλω να βλέπω ομάδα. Και μέχρι τώρα σ’ αυτά τα φιλικά, αυτό το είδα. Αυτό είναι για μένα πολύ σημαντικό. Όταν έχεις την ομάδα, κάνεις προσθήκες και βελτιώνεσαι».

- Την πίεση του κόσμου και τις απαιτήσεις του και την γκρίνια, τα φοβάσαι;

«Όχι τα φοβάμαι, τα περιμένω. Και μπορεί να γίνει αυτό. Όλες οι ομάδες που είχαν δουλέψει, είχαν γκρίνια. Εδώ όταν ήμουν ξανά προπονητής στην Ελλάδα (σ.σ. στον Ολυμπιακό), πέντε νίκες, μια ισοπαλία, μπήκαν τσάμπιονς λιγκ, πήραν τα εκατομμύρια και μετά με κυνηγούσαν. Ότι και να κάνεις… Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο. Δουλεύεις και δεν έχεις το μομέντουμ να απολαύσεις κάτι. Εκεί που πετυχαίνεις, μπορεί να σου μηδενίσουν τα πάντα. Δεν σου δίνεται η δυνατότητα να ευχαριστηθείς. Είμαι έτοιμος γι αυτό. Προτιμώ να είμαι σ’ αυτή την κατάσταση, παρά να είμαι στο σπίτι και να περνάει ο χρόνος».

- Τι διαφορετικό έχει η ΑΕΚ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που έχει καθίσει στον πάγκο;

«Έχω καθίσει σε ομάδες που ήθελαν πρωτάθλημα και η ΑΕΚ θέλει πρωτάθλημα. Έχω μάθει στα δύσκολα. Όλες οι ομάδες που είχα δουλέψει είχαν στόχους και είχαν δύσκολες προκλήσεις και είχαμε πετύχει. Δεν φοβάμαι να κάνουμε την δουλειά μας. Απλώς ζητάμε αυτό που είναι δύσκολο. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που ο κόσμος θυμάται τις εποχές που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για κάποια χρόνια είχε χάσει αυτή την επαφή με την κορυφή. Τώρα που γύρισε και μπορώ να πω ότι απότομα γύρισε, λόγω του κυπέλλου. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε γίνει η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Πρέπει να προσγειωθούμε, να δουλέψουμε σκληρά, για να είμαστε έτοιμοι. Διότι η επόμενη σεζόν θα είναι πιο δύσκολη, διότι οι απαιτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες. Ξέρω και εγώ και το ξέρουν και οι ποδοσφαιριστές ότι η ομάδα έχει στο dna της να πρωταγωνιστεί, ανεξάρτητα αν είναι έτοιμη γι αυτό ή όχι. Και θα πρωταγωνιστήσει. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια. Σίγουρο δεν είναι τίποτα. Από την στιγμή που θα δω τους παίκτες μου να δίνουν τα πάντα, θα είμαι ευχαριστημένος. Θέλω να βλέπω παίκτες να δίνουν τα πάντα. Πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που έχεις παίξει πολύ καλά και δεν έχεις κερδίσει το παιχνίδι. Υπάχουν όμως περιπτώσεις που δεν έχεις κάνει τίποτα και κέρδισες μ’ ένα γκολ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Ειδικά τώρα, που έχουν αλλάξει πολλά στο ποδόσφαιρο. Πριν από χρόνια είχες καλύτερη ομάδα, έμπαινες στο γήπεδο και ήξερες πως θα κερδίσεις. Ειδικά όταν παίζαμε εμείς και είχαμε και την Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί ένιωθα πως όποια ομάδα και αν ερχόταν ως αντίπαλος, θα την κερδίζαμε. Λόγω της ατμόσφαιρας. Έμπαινα μέσα και έλεγα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσουμε. Και γι αυτό πιστεύω πως αυτό που λείπει τώρα από την ομάδα είναι το γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα που έχει μεγάλους στόχους, να έχει το δικό της γήπεδο. Το ΟΑΚΑ είναι ένα ωραίο γήπεδο, ένα μεγάλο γήπεδο, για μεγάλα παιχνίδι, για Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι για να είναι η έδρα μιας μεγάλης ομάδας».

- Σας έχει πει κάτι ο πρόεδρος για το γήπεδο;

«Έχω ακούσει πολλά και πολλά προβλήματα γι' αυτό το θέμα. Το όνειρο όλων μέσα στην ομάδα και ειδικά του προέδρου, είναι να κάνει αυτό το γήπεδο. Διότι πιστεύω πως για να πρωταγωνιστήσει τόσα χρόνια ο Ολυμπιακός, εκτός απ’ όλα αυτά γύρω – γύρω, πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το Καραϊσκάκη. Είναι τόσο μεγάλο πλεονέκτημα για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Best of internet