Κι όμως, ο Θεοδωρίδης έδειξε τον δρόμο για να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο

Κι όμως, ο Θεοδωρίδης έδειξε τον δρόμο για να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο

bet365

Πέντε ημέρες πριν από την κλήρωση της Superleague 2016-'17 ο Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιέται για το νόημα της έναρξης ενός πρωταθλήματος το οποίο δεν εμπιστεύεται κανείς και συμφωνεί με τον Γ.Γ. της UEFA: η λύση είναι η δημιουργία της συνισταμένης δύναμης που θα διαλύσει την σημερινή ΕΠΟ.

Φτάσαμε λοιπόν στις παραμονές της κλήρωσης του νέου πρωταθλήματος της Superleague. Είμαστε πέντε ημέρες πριν από την κλήρωση που θα διαμορφώσει το πρόγραμμα της 2016-'17 περιόδου. Μια κλήρωση μάλιστα την οποία η Superleague εκμεταλλεύεται προκειμένου να δείξει μια σχετική εξωστρέφεια και να την εξελίξει, φέτος, σε μια εκδήλωση – ευκαιρία συναναστροφής των μελών της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας. “Μετά το τέλος της κλήρωσης θα ακολουθήσει cocktail”, γράφει η πρόσκληση. Αν ήταν παρόντα όλα τα μέλη της υψηλής κοινωνίας του ποδοσφαίρου, δηλαδή αυτοί που το διοικούν και αυτοί που επιχειρούν σε αυτό, θα επρόκειτο για cocktail Molotov, διότι, αν δεν το έχεις σκεφτεί, παίζει να είμαστε το μόνο ... πολιτισμένο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο μια τέτοια συνάθροιση, όλων όσοι απαρτίζουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, είναι απαγορευμένη, ή θα μπορούσε να συμβεί μόνο υπό την παρουσία των ανδρών που έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις μολότοφ, δηλαδή των ΜΑΤ.

Με εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν και δεν εγκαταλείπουν την μάχη που δίνουν προκειμένου να ξανακάνουν ελκυστικό το ελληνικό ποδόσφαιρο στα μάτια και το μυαλό του Ελληνα ποδοσφαιρόφιλου. Μου δίνει χαρά η προσπάθεια του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Superleague για αυτή την εκδήλωση, η όποια προσπάθεια του τμήματος μάρκετινγκ να βρει επιτέλους έναν χορηγό για το επαγγελματικό πρωτάθλημα, η ειλικρινής προσπάθεια των ιδιοκτητών των “μικρών” και “μεσαίων” ΠΑΕ, που ακόμη δίνουν αγώνα για να συνεννοηθούν με την UEFA και την FIFA προκειμένου να ξεπεράσουν το εμπόδιο μιας ΕΠΟ η οποία δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στο διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με γεμίζει αισιοδοξία η προσπάθεια που κάνει η NOVA, η κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος και – στην πραγματικότητα – ο βασικός χρηματοδότης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να αλλάξει βασικές προδιαγραφές του πρωταθλήματος προκειμένου αυτό να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να πάψει να είναι όσο μονότονο, αδιάφορο και κακόφημο έχει καταντήσει. Ολα αυτά είναι καλά μαντάτα, αλλά προτού ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου, πατάω ένα pause και κοιτάζω τη μεγάλη εικόνα. Ελάτε να δούμε μαζί:

Συζητάμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν έχουν εμπιστοσύνη η UEFA (τι περισσότερο από τις παραδοχές του γενικού γραμματέα της Θόδωρου Θεοδωρίδη;), η FIFA (τι άλλο να πει ο εκπρόσωπός της, Κωστάκης Κουτσοκούμνης για όσα κάνει και δεν κάνει η ΕΠΟ;), ο υφυπουργός Αθλητισμού, που δεν έχει σταματήσει να ζητά από τις διεθνείς συνομοσπονδίες να αναγκάσουν τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ να αλλάξει τις προδιαγραφές έστω της Δικαιοσύνης και της Διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι 12 εκ των 16 ομάδων, που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν σε αυτό αν δεν γίνουν άμεσα οι – πολύ λογικές – αλλαγές που έχουν αιτηθεί προς την ΕΠΟ, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που έχουν συζητήσει μεταξύ τους το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από το πρωτάθλημα και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Κρατώντας μπροστά μου την παραπάνω εικόνα, αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να γίνει και ποιος άλλος πρέπει να δηλώσει δημόσια, με τις πράξεις ή τον λόγο του, ότι δεν εμπιστεύεται αυτούς που διαιτητεύουν το ελληνικό πρωτάθλημα και αποδίδουν δικαιοσύνη προκειμένου να υπάρξουν άμεσα θεαματικές αλλαγές που θα πείθουν τους “πελάτες”, δηλαδή την πλατιά μάζα των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο αποδεδειγμένα γυρίζουν, όλο και περισσότεροι, την πλάτη στο ελληνικό πρωτάθλημα και φτάνουν να αδιαφορούν για την διεξαγωγή του, ότι έχει νόημα να επιστρέψουν στις κερκίδες του;

Και καταλήγω: “άκουσα” την πρόταση – προτροπή του γενικού γραμματέα της UEFA προς τους Ελληνες του ποδοσφαίρου “να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και να βρουν μια κοινή συνισταμένη”. Είπε μεγάλη κουβέντα ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Για την ακρίβεια έδειξε τη λύση, είτε το έκανε συνειδητά είτε όχι. Διότι πράγματι αυτή είναι η λύση: να καθίσουν σε ένα μεγάλο τραπέζι όλοι αυτοί που προανέφερα: ο υφυπουργός αθλητισμού, οι 12+3 ΠΑΕ που δεν θέλουν να κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα αν δεν υπάρξουν προηγουμένως αλλαγές στις προδιαγραφές, οι εκπρόσωποι των UEFA & FIFA, που αυτό τον καιρό κυνηγούν την ΕΠΟ και φτάνουν να ανοίγουν απευθείας διάλογο με τις ΠΑΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο Χρήστος Πανόπουλος, και η NOVA. Διότι ναι, αυτή είναι μια συνισταμένη που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες συνιστώσες δυνάμεις του ποδοσφαίρου. Αν όλοι αυτοί συμφωνούν στην αντίληψη του κοινού συμφέροντος, που είναι ένα πιο καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πώς και γιατί να μη συμφωνήσουν στις βασικές αρχές και προδιαγραφές; Και πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί μαζί να μην δημιουργήσουν μια συνισταμένη δύναμη που θα εξοντώσει το σημερινό καθεστώς της ΕΠΟ;

Αυτή η συνάντηση που πρότεινε ο Θεοδωρίδης θα 'πρεπε να έχει ήδη συμβεί. Θα έπρεπε να έχει γίνει προτού αρχίσει το νέο πρωτάθλημα, διότι αυτό είναι το συμφέρον όλων, Ελλήνων και ξένων. Για ποιο λόγο να αρχίσει ένα πρωτάθλημα, αν σε αυτό δεν συμμετέχουν οι 12; Για ποιο λόγο να αρχίσει ένα πρωτάθλημα από το οποίο ενδέχεται να αποχωρήσουν οι 3; Για ποιο λόγο να αρχίσει ένα πρωτάθλημα, το οποίο ενδέχεται να διακόψει ο Σταύρος Κοντονής επειδή η ΕΠΟ θα συνεχίζει τη σημερινή συμπεριφορά της;

Για τον Γκιρτζίκη και τη διοίκησή του τι να προσθέσει κανείς; Τα λέει όλα η εικόνα. Ο άνθρωπος είχε το κουράγιο να επιχειρήσει να ασπαστεί τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος (εκτός από όλα τα άλλα) είχε πάει να χάσει τον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας εξαιτίας της επιλογής της ΕΠΟ να μην τον ενημερώσει καν ότι πρέπει να απολογηθεί ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA για τη συμπεριφορά του στο ματς του Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα με συνέπεια να δικαστεί ερήμην και να του επιβληθεί η μεγαλύτερη των ποινών, οι 8 αγωνιστικές απουσίας από τον πάγκο. Για τον τρόπο που έφυγε ο Σάντος ο Γκιρτζίκης, ως “δεξί χέρι” του Σαρρή τότε, θα 'πρεπε να μην έχει κουράγιο να τον κοιτάξει στα μάτια, όπως φυσικά και κανένας άλλος εκ των διοικούντων την ΕΠΟ. Κι αυτός προσπάθησε να τον φιλήσει.

Είναι μάταιο να περιμένει κανείς από τη σημερινή ΕΠΟ να επιτρέψει αυτό που έρχεται, τις αλλαγές. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τη ρίξει. Κι ο δρόμος δεν είναι οι εκλογές που δημιουργούν τον κίνδυνο του χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Ο δρόμος περνά από την UEFA και την FIFA: προσωρινή διοίκηση, καταστατικές αλλαγές, εκλογές. Καλή σεζόν να έχουμε!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.