Θεοδωρίδης στο gazzetta.gr: «Επιτέλους να τα λύσουν μόνοι τους!»

Αντώνης Σαούλης
Θεοδωρίδης στο gazzetta.gr: «Επιτέλους να τα λύσουν μόνοι τους!»

bet365

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης μίλησε στο gazzetta.gr για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τα... σημάδια αισιοδοξίας που δεν βλέπει να υπάρχουν.

Το γραφείο του ήταν στον 10ο όροφο στο ξενοδοχείο που είχε κλείσει η UEFA. Η θέα του εκθαμβωτική. Ενιωθες ότι μπορούσες ν' αγγίξεις τον Πύργο του Αϊφελ. «Σχετικά καλή θέα, ε;», μας είπε χαμογελώντας αφού μας καλωσόρισε. Ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μας έδωσε ραντεβού στο Pullman Hotel για να μας μιλήσει. Από τις 8 Ιουνίου, όταν και τον συναντήσαμε στην συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του Euro 2016, μας είχε... υποσχεθεί πως θα μιλούσε στο gazzetta.gr. Αλλωστε ήταν η μοναδική ελληνική ιστοσελίδα η οποία κάλυψε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα το τουρνουά.

Μετά τους ημιτελικούς, ο κύριος Θεοδωρίδης μας είπε για την Παρασκευή το πρωί. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν περάσει πολλές ώρες από το παιχνίδι στην Μασσαλία (Γερμανία-Γαλλία), ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έπινε ήδη τον καφέ του. «Εχουμε συνηθίσει πλέον να κοιμόμαστε στ' αεροπλάνα και στ' αμάξια».

Καταλάβαινες από το πρόσωπό του, την πίεση που υπήρχε τους τελευταίους μήνες για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ταυτόχρονα όμως έβλεπες και την ικανοποίηση για το γεγονός ότι όλα εξελίχθηκαν σε βαθμό... τελειότητας. Εκτός του ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν «νωπές», το Euro έπεφτε πάνω στις απεργίες των Γάλλων. Η UEFA είχε σκεφτεί plan B (και C και D) για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και για την έλλειψη καυσίμων!

Ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά. Η Uefa απέδειξε, σε μια πολύ δύσκολη γι' αυτήν περίοδο, ότι έχει το know how (και τους ανθρώπους φυσικά) για να διοργανώσει ένα τέτοιο τουρνουά. Και ένας από αυτούς είναι φυσικά ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr. Οχι μόνο για το τουρνουά βεβαίως. Παρά το γεγονός ότι έμεναν μόλις δύο 24ωρα για τον τελικό, δεν γινόταν να μην τον ρωτήσουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο...

- Εχετε εικόνα για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Δυστυχώς αυτην την περίοδο όχι. Λόγω όλων των υπόλοιπων θεμάτων και των αρμοδιοτήτων μου, γιατί εντάξει μπορεί να είμαι Ελληνας, αλλά ο οργανισμός στον οποίο δουλεύω είναι λίγο διαφορετικός και αρκετά απαιτητικός. Και λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να μπω στο συγκεκριμένο ζήτημα»

- Προφανώς όμως παρακολουθείτε τις εξελίξεις...
«Μαζί με την FIFA έχουμε δώσει την αρμοδιότητα στον κύριο Κουτσοκούμνη να μιλάει με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ένα τεχνικό κομμάτι από εμάς, δηλαδή οι νομικοί και των δύο οργανισμών οι οποίοι στηρίζουν τον κύριο Κουτσοκούμνη σε αυτήν την προσπάθεια. Τώρα θα δούμε ποια θα είναι η τελική του εκτίμηση και οι προτάσεις του για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την επόμενη μέρα.
Αυτό που πρέπει πάντως να πω είναι ότι επιτέλους το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να κοιτάξει να λύσει μόνο του τα προβλήματά του. Δηλαδή εάν δεν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι να συζητήσουν και να βρουν μια κοινή συνησταμένη δεν γίνεται. Με αυτές τις διαρκείς κόντρες το μόνο που δεν βοηθιέται είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο».

- Υπήρξε σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουμε Grexit; Και υπάρχει ακόμα μια τέτοια πιθανότητα;
«Βέβαια. Εχει συμβεί σε αρκετές ομοσπονδίες από τη FIFA. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Ομως εμένα δεν μ' αρέσει η κινδυνολογία. Είμαι περισσότερο άνθρωπος της σύνθεσης και των λύσεων. Αυτή η διαρκής κόντρα και η κινδυνολογία ότι δηλαδή πρέπει να μας πετάξουν οι ξένοι έξω ή να έρθουν οι ξένοι από πάνω μας και να μας δώσουν λύσεις, νομίζω δεν μας βοηθάει. Δεν βοηθάει στην εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα βλέπω ως το τελευταίο στάδιο το οποίο πρέπει να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οσο ζω ελπίζω. Να καταφέρουμε να λύσουμε δηλαδή τα προβλήματά μας εσωτερικά».

- Δηλαδή η μόνη λύση μπορεί να είναι εκ των έσω;
«Μπορεί να είναι και εκ των έξω. Αλλά θα είναι ωραίο; Θέλεις να σου δώσω παραδείγματα για το που μας οδήγησαν τέτοιες λύσεις εκτός αθλητισμού;»

- Βλέπετε κάποια σημάδια που σας κάνουν να αισιοδοξείτε;
«Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος. Αλλά προς το παρών να σου πω την αλήθεια δεν βλέπω κάποια σημάδια. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα δούμε σύντομα και θα μπει κάποια λογική. Γιατί είναι για το καλό όλων. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο πέφτει. Και σε επίπεδο εθνικών ομάδων και σε συλλογικό επίπεδο στο ranking. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δεν είναι το συμφέρον του ενός αλλά είναι συλλογικό το συμφέρον. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό, ότι όλοι μαζί πρέπει να βρουν την λύση και να δουν την επόμενη μέρα. Εάν έχω δει σημάδια όμως; Οχι, δεν τα έχω δει ακόμα...»

- Είπατε ότι είστε άνθρωπος των λύσεων. Εχετε να προτείνετε κάποια λύση για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Εγώ αυτή τη στιγμή έχω ένα άλλο βάρος. Σας είπα πως έχουμε βάλει έναν άνθρωπο ο οποίος λειτουργεί στην λογική της FIFA και της UEFA για να το κάνει. Από εκεί κι έπειτα εμείς έχουμε 55 ομοσπονδίες κι έχουμε κι έναν ολόκληρο μηχανισμό από πίσω μας και ακόμα δεν έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου»

- Εχουν κουραστεί στην Ευρώπη με την Ελλάδα; Η δεν ασχολούνται πλέον;
«Το αφήνω σε εσάς. Είναι μεταξύ των δύο...»

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ»

- Οσον αφορά το δικό σας θέμα. Θα είστε υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτέμβρη για την προεδρία της UEFA;
«Δεν θα είμαι υποψήφιος. Το είχα πει και στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις ότι δεν είναι προτεραιότητά μου. Δεν θα είμαι γιατί θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω πιο πολλά στον οργανισμό από το κομμάτι στο οποίο είμαι και λόγω του ότι, αν θες το πλεονέκτημά μου είναι ότι μπορώ να ενώσω τα κομμάτια ανατολή-δύση, βορρά-νότο. Και αν μπω σε μια εκλογική διαδικασία νομίζω θα χάσω αυτό το πλεονέκτημα και αυτήν την αποδοχή κι εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Ταυτόχρονα επειδή έχουμε περάσει κι όλο αυτό το διάστημα τους 8-9 μήνες που δεν ήταν οι πιο εύκολοι για εμάς μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω από εδώ μαζί μ' ένα γκρουπ το οποίο μ' έχει εντυπωσιάσει αυτό το διάστημα. Και με την ποιότητά του και με την θέλησή τους βγάζοντας μία από τις καλύτερες χρονιές της UEFA».

«ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΛΛΑ...»

- Σε ότι έχει να κάνει με το τουρνουά. Πως καταφέρατε και διοργανώσετε ένα τόσο πετυχημένο τουρνουά παρά τις πολλές δυσκολίες που υπήρχαν πριν από αυτό;
«Είχαμε ένα πολύ καλό δίκτυο συνεργασίας κυρίως με την γαλλική αστυνομία την οποία θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Μας έχει βοηθήσει πολύ όμως και η συνεργασία η οποία έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μέσω του συμβουλίου της Ευρώπης με τις αστυνομίες των διαφορετικών κρατών-μελών. Αυτό αναπτύσσει ένα πολύ καλό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο μας κάνει πολύ δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε διάφορες συνθήκες. Δεν είχαμε κάτι το πολύ ανησυχητικό. Επειδή όμως υπήρχαν δείγματα πριν το τουρνουά και από την πλευρά μας και από την άλλη πλευρά είμασταν τρομερά προσεχτικοί, διαθέτοντας σαφώς ενισχυμένα κονδύλια και οι δύο πλευρές για να είναι αυτό το τουρνουά ποδοσφαίρου μια γιορτή».

-Υπήρξε ποτέ στιγμή που μάθατε κάτι και το προλάβατε;
«Πάντα υπήρχε η ανησυχία ότι κάτι μπορεί να γίνει. Και πάντα μπορεί μέσα στο τουρνουά να σου τύχει κάτι σ' άσχετο πόλη ή σε άσχετο χώρο το οποίο όμως θα σου δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην διοργάνωση. Περάσαμε ένα μήνα με αυτό το πράγμα στο μυαλό μας. Ομως δεν υπήρξε κάτι το τρομερά ανησυχητικό».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα