Ο ΠΑΟΚ «έπαθε», έμαθε και οργανώθηκε!

Ο ΠΑΟΚ «έπαθε», έμαθε και οργανώθηκε!

Ο ΠΑΟΚ «έπαθε», έμαθε και οργανώθηκε!

Αφού πρώτα «πόνεσε» πολύ, φέτος στον ΠΑΟΚ δείχνουν να έχουν μάθει από το… πάθημά τους. Η οργάνωση έχει περάσει σ’ άλλο επίπεδο στο θέμα της πρόληψης τραυματισμών. ΟΣΤΕΡΜΠΕΚ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Όλοι μα όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη φετινή οργάνωση της ομάδας σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με τη «βιτρίνα» και τον αγωνιστικό χώρο, αλλά για όλα όσα τους προσφέρει ο σύλλογος όταν «κλείνουν τα φώτα».

Ο Βλάνταν Ίβιτς το «ξέρει το έργο» πολύ καλά, ο Βαγγέλης Πουρλιότοπουλος το ίδιο, με αποτέλεσμα η ζωή των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» να έχει γίνει καλύτερη, ειδικά στο κομμάτι της αποκατάστασης, της αντιμετώπισης και κυρίως της πρόληψης των τραυματισμών. Πέρσι η ομάδα «πλήρωσε ακριβά» τον απίστευτο αριθμό μυϊκών τραυματισμών και φέτος πρόλαβε σε χρόνο-ρεκόρ να στήσει μια άρτια εξοπλισμένη ομάδα  από πρόσωπα και μηχανήματα.

FMS tests για πρώτη φορά

Με την έναρξη της προετοιμασίας έγιναν για πρώτη φορά κατόπιν συνεννόησης του ιατρικού τιμ με τον γυμναστή Δημήτρη Δανιηλίδη, τα Functional Movement Screening τεστ. To FMS, το οποίο πραγματοποίησε ο Πέταρ Μιλκάνοβιτς, αποτελεί έναν λειτουργικό έλεγχο κίνησης μέσα από μια σειρά ασκήσεων που εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά και βαθμολογούνται σε ειδική κλίμακα ανάλογα με την εκτέλεσή τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία εντοπίζονται τυχόν αποκλίσεις από τη φυσιολογική λειτουργική κίνηση του οργανισμού και αναλόγως καταρτίζεται πρόγραμμα διορθωτικών ασκήσεων για την βελτίωση των ανισορροπιών. Παράλληλα, γίνεται και σύγκριση της μίας πλευράς του σώματος με την άλλη προκειμένου να διαπιστωθεί που υπάρχει το όποιο πρόβλημα.

Ανθρώπινο δυναμικό

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην ενίσχυση του ιατρικού και του τεχνικού τιμ. Αυτή τη στιγμή στο Oosterbeek της Ολλανδίας υπάρχουν έξι φυσικοθεραπευτές έναντι των τεσσάρων της περασμένης σεζόν, ενώ πέραν του γυμναστή αποκατάστασης Πέταρ Μιλκάνοβιτς, τις υπηρεσίες του ως εξωτερικός συνεργάτης παρέχει κι ο Νέναντ Κοβάσεβιτς που έχει ειδίκευση στην πρόληψη, αντιμετώπιση κι αποκατάσταση των τραυματισμών. Ο Κοβάσεβιτς διαθέτει το δικό του κέντρο αποκατάστασης στο Βελιγράδι και την περασμένη σεζόν ανέλαβε την αποθεραπεία του Μάριν Λέοβατς πριν τα Play Offs.

Ειδικός εξοπλισμός

Επειδή, βέβαια, η τεχνολογία προχωράει και οι εποχές αλλάζουν, η ενίσχυση του ιατρικού τιμ δεν λέει από μόνη της τίποτα αν δεν συνοδεύεται κι από τον κατάλληλο εξοπλισμό. Γι αυτό ο ΠΑΟΚ αγόρασε τρία μηχανήματα κρυοθεραπείας για την αποκατάσταση στα πόδια των παικτών μετά τις σκληρές προπονήσεις. Είναι μια τεχνική που ακολουθείται από κορυφαίες ομάδες στον κόσμο κι έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι αλλαγές στη Μεσημβρία

Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η επέκταση των εγκαταστάσεων στη Νέα Μεσημβρία με την κατασκευή νέου χώρου 500 τ.μ. που θα περιλαμβάνει:

Πισίνα, τζακούζι, δωμάτιο κρυοθεραπείας, διάδρομο νεροφλεξολογίας, νέο μεγαλύτερο φυσικοθεραπευτήριο, νέο μεγαλύτερο γυμναστήριο.

Best of internet