Πολ Πογκμπά: Θρασύς, ανυπόμονος, δικαιωμένος...

Κώστας Ζάλιαρης
Πολ Πογκμπά: Θρασύς, ανυπόμονος, δικαιωμένος...

bet365

To gazzetta.gr γράφει για τον Πολ Πογκμπά, που ρίσκαρε, από μικρός δεν... μασούσε τα λόγια του, εναντιώθηκε κόντρα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως ήδη έχει πετύχει και δικαιωθεί για την επιλογή του.

Όταν το 2012 ο Γάλλος χαφ έφυγε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφήνοντας... εξαγριωμένο τον Βρετανό πολυνίκη πρώην προπονητή των «κόκκινων διαβόλων», ο σύλλογος του Μάντσεστερ φρόντισε απλά να εξασφαλίσει ως ελάχιστη αποζημίωση για τον ποδοσφαιριστή, ένα ποσό κοντά στο 1 εκατ.ευρώ.

Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, η ομάδα που ουσιαστικά τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου λόγω του ελλιπούς χρόνου συμμετοχής, παρά τις υποσχέσεις και την προσφορά του νέου συμβολαίου, πλέον προσπαθεί ν' απασφαλίσει τη μεγαλύτερη μεταγραφική «βόμβα» του καλοκαιριού.

Πόσα θα χρειαστεί για να το κάνει αυτό; Περισσότερα από 110 εκατ.ευρώ!

Χαοτική διαφορά, μέσα σε ελάχιστα χρόνια κι ένα ρίσκο που πήρε ένα νεαρό παιδί για να παίξει ποδόσφαιρο, αφήνοντας τη ... σιγουριά και τ' όνομα της Γιουνάιτεντ και του Φέργκιουσον, ώστε ν' απολαύσει αυτό που κάνει και να αισθανθεί ότι τον υπολογίζουν.

Από τις πρώτες προπονήσεις που είχε πραγματοποιήσει με τη Γιουβέντους, την περίοδο... προσαρμογής σε νέα πραγματικότητα, σε νέα χώρα, σε νέα ποδοσφαιρικά δεδομένα, σε νέα ομάδα, με νέους συμπαίκτες, έδειξε πως τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να τον επηρεάσει! «Καλά, τυφλοί είναι στη Γιουνάιτεντ; Τί ακριβώς δεν έβλεπαν στο παιδί;» είχε αναφέρει ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, δίνοντας ένα παράδειγμα της κουβέντας που έκαναν οι παίκτες της «Γηραιάς Κυρίας» βλέποντας τον Πογκμπά σε κάθε πρόγραμμα να τα δίνει όλα και πραγματικά να έχει τόσο θράσος που εν έτει 2016 τον έχει κάνει εκ των κορυφαίων χαφ παγκοσμίως, εκτοξεύοντας την αξία του πάνω από τα 100 εκατ.ευρώ.

«Είμαι παιδί που πάντοτε θα πω αυτό που σκέφτομαι και δεν θα δειλιάσω ούτε θα το σκεφτώ δεύτερη φορά. Αυτό που θέλω εκείνη τη στιγμή, θα το ξεστομίσω, είτε απέναντί μου είναι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είτε ο Μπάρακ Ομπάμα, ούτε κι εγώ δεν ξέρω ποιος...» έχει δηλώσει ο Γάλλος σούπερ σταρ και αυτό μέχρι στιγμής του έχει βγει σε καλό, στον απόλυτο βαθμό.

Όταν το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησε από το «Ολντ Τράφορντ», είχε καταγράψει μονάχα τρεις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αυτό δεν του άρεσε καθόλου. Είχε αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη μέρα στην καριέρα του. Από το 2011, όταν και ήταν μέλος του τμήματος Νέων του αγγλικού συλλόγου, κατακτώντας τότε το FA Youth Cup, ό,τι κι αν έκανε, όσες υποσχέσεις κι αν πήρε, όσα κι αν είχε δείξει στις προπονήσεις, δεν είχε καταφέρει να μπει στο μάτι του Φέργκιουσον ώστε ο Σκωτσέζος να τον οδηγήσει στην πρώτη ομάδα και να καταλάβει ακριβώς πόσα μπορούσε να δώσει ο Πογκμπά μέσα στο γήπεδο.

«Ήταν από τα πιο δημοφιλή παιδιά στις προπονήσεις, αλλά ήξερε κάθε στιγμή στις ασκήσεις και στο πρόγραμμα που είχαμε, τι να κάνει και τι ακριβώς απαιτούσε ο ρόλος του τεχνικά, τακτικά αλλά και ως προς το σύνολο. Στις μέρες που είχαμε το ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν πιο χαλαρό και θύμιζε... street football, ο Πολ έπαιζε λες και ήταν σε παιδική χαρά και μάλιστα, το απολάμβανε τόσο πολύ το ελεύθερο παιχνίδι, δίχως φωνές, εντολές και συγκεκριμένες οδηγίες» έχει δηλώσει για τον ποδοσφαιριστή ο επί 23 έτη προπονητής στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ ΜακΓκίνες.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, ανήμερα των 70ων γενεθλίων του Φέργκιουσον, ο Πολ Πογκμπά πίστευε ότι θα μπορούσε να παίξει στο ματς απέναντι στην τελευταία της βαθμολογίας, τότε, Μπλάκμπερν. Με τον Σκόουλς να έχει αποσυρθεί, τον Φλέτσερ τραυματία, τους Ρούνεϊ, Έβανς και Γκίμπσον εκτός λόγω πειθαρχικών, ο νυν διεθνής αστέρας σκεφτόταν πως θα είχε έρθει η στιγμή του. Κι όμως, έμεινε στον πάγκο και η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε 3-2.

Εκείνη την περίοδο και με το τρέχον συμφωνητικό να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2012, η πρόταση που έλαβε ο Πογκμπά αφορούσε ανανέωση συμβολαίου, με απολαβές περίπου 30.000 ευρώ την εβδομάδα. Θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος από τους ποδοσφαιριστές εκτός πρώτης ομάδας.

Η οικογένεια του Πογκμπά σκεφτόταν πως θα ήθελε το βλαστάρι της να παραμείνει στο Μάντσεστερ, όμως εκείνος είχε πάρει την απόφασή του. Θα ρίσκαρε για να κυνηγήσει αυτό που ήθελε, όχι για να μείνει κάπου όπου είχε σημάδια και σκέψεις αμφιβολίας... Η λύση του θέματος καθυστερούσε, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εκνευρίστηκε καθώς είχε μιλήσει και μαζί του δίχως να βγάλει συμπέρασμα και κάπου εκεί έδειξε πλέον και η ομάδα από την πλευρά της ότι δεν ήθελε να τον έχει στις τάξεις της.

Ο Γάλλος έδειξε ότι δεν μπλοφάρει. Έφυγε από την «ασφάλεια» για να παλέψει σε διαφορετικό «μέτωπο», όπου θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος και να φανερώσει όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Τέσσερα χρόνια μετά, οι μόνοι μετανιωμένοι είναι αυτή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Πολ Πογκμπά ξέρει πως είχε αφήσει μια δουλειά στη μέση και φαίνεται να θέλει να επιστρέψει για να την ολοκληρώσει και να ζήσει στο «Ολντ Τράφορντ» όσα δεν μπόρεσε σε μικρότερη ηλικία.

Μόνο που πλέον είναι πιο έμπειρος, πιο ώριμος και αρκετά εκατομμύρια ευρώ πιο ακριβός...

Ο άλλοτε αμυντικός των «κόκκινων διαβόλων», Γκόρντον ΜακΚουίν, είχε τονίσει κάποτε πως ο μόνος δρόμος που μπορεί ν' ακολουθήσει κανείς αφήνοντας την ομάδα του Μάντσεστερ, ήταν ο κατήφορος.

Πρώτα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έπειτα ο Πικέ και τελευταίος ο Πογκμπά, θα έχουν να το λένε πως τον έβγαλαν ψεύτη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα