To ματς που θα θυμούνται για πάντα... (vid)

Αντώνης Σαούλης
To ματς που θα θυμούνται για πάντα... (vid)

bet365

Οι Γάλλοι ακούνε Γερμανία και... υποφέρουν για τον στοιχειωμένο ημιτελικό του 1982 στο Σάντσες Πιθχουαν της Σεβίλλης. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΟΥΛΗΣ

Ο Michel Hidalgo σ' ένα πρόσφατο αφιέρωμα της Equipe, είχε πει για εκείνο το παιχνίδι. «Πριν το ματς είδα 11 ανθρώπους που όταν φόρεσαν την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας μεταμορφώθηκαν σε γίγαντες. Μετά το ματς είδα τους γίγαντες να μετατρέπονται σε παιδάκια κλαίγοντας πάνω στις φανέλες τους».

Είναι ο αγώνας της Γαλλίας με αντίπαλο την Γερμανία για τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 στην Ισπανία! Πιθανότατα ο αγώνας ο οποίος έχει σημαδέψει περισσότερο από κάθε άλλον τους Γάλλους. Ταυτόχρονα, δεν εξηγείται αλλιώς, πως οι Γάλλοι έχουν μια τάση να αυτοτιμωρούνται. Τους αρέσει να υποφέρουν. Από την μέρα που οι Γάλλοι πέρασαν τους Ισλανδούς ασχολούνται ΜΟΝΟ μ' εκείνο το παιχνίδι.

Παίξε νόμιμα με απεριόριστα ειδικά στοιχήματα στη Vistabet!
Το κανάλι της Equipe το έδειξε την Τρίτη (και τα 120 λεπτά και τα πέναλτι) και την Τετάρτη ξανά! Τους Γάλλους να κλαίνε και τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν! Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι αμέσως μετά το παιχνίδι είχαν live εκπομπή στην οποία σχολίαζαν το παιχνίδι! Δεν τους ένοιαζε τι θα κάνει ο Λεβ, ποιον θα βάλει ο Ντεσάν, αλλά πως διάολο έχασαν εκείνο το ματς...

Μέχρι και τον Ζιντάν είχε σχολιάσει εκείνο το παιχνίδι. «Ημουν δέκα ετών και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Θυμάμαι έντονα τον πανηγυρισμό του Ζιρές με τα μικρά του χέρια. Ελεγα πως δεν γίνεται τώρα ν' αποκλειστούμε». Κι όμως με την Γαλλία να προηγείται 3-1 στο 98' της παράτασης οι Γερμανοί προκρίθηκαν στον τελικό (που εν τέλει έχασαν από τους Ιταλούς).

Δεν είναι μόνο ο τρόπος που αποκλείστηκαν που τους έχει στοιχειώσει. Το «γκολ και ξύλο» σ' εκείνο το ματς θα μείνει αξέχαστο στους Γάλλους. Κυριολεκτούμε. Οι Γερμανοί χωρίς τον Ρουμενίγκε στην 11αδα ήξεραν πως δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν τους -όντως εξαιρετικούς- Γάλλους. Βάραγαν στο ψαχνο. Αγκωνιές στον Πλατινί, κλωτσιές στον Τιγκανά και με αποκορύφωμα το εγκληματικό μαρκάρισμα του Σουμάχερ στον Μπατιστόν ο οποίος είχε περάσει αλλαγή στο 50' και βγήκε αλλαγή στο 60' χωρίς δόντια (ο Ολλανδός Κόρβερ έδωσε άουτ!).



Οι Γάλλοι πίστευαν πως είχαν την καλύτερη ομάδα ή τουλάχιστον μία από τις καλύτερες. Ηταν μια χρυσή γενιά που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο και με την Βραζιλία να έχει αποκλειστεί ένιωθαν ότι ήταν η χρονιά τους να το κατακτήσουν. Οντως στην... βαρβαρότητα των Γερμανών, οι Γάλλοι απαντούσαν με ποδόσφαιρο. Το ματς πήγε στην παράταση και η Σεβίλλη «έβραζε» από τη ζέστη με τους Γερμανούς να βάζουν παγάκια στα μάγουλά τους για ν' ανακουφιστούν (τα 120 λεπτά που έδειξαν οι Γάλλοι τα ρούφηξα ένα προς ένα).

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 2-1 και ο Ρουμενίγκε σηκώνετε για να περάσει ως αλλαγή έστω και αν ήταν τραυματίας. Μπαίνει στο 97' και στο 98' ο Ζιρές κάνει το 3-1. Ολα τελείωσαν; Για τους Γάλλους ναι, για τους Γερμανούς όχι. Ο Ρουμενίγκε μείωσε σε 3-2 και εν τέλει ισοφάρισαν στο 108 με τον Φίσερ για να πάει το ματς στα πέναλτι.

Ο Στίλικε χάνει το τρίτο πέναλτι τους Γερμανούς και διπλώνει στα δύο σε μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές από Γερμανό ποδοσφαιριστή, ο Σουμάχερ τον σώζει με απόκρουση και όταν η διαδικασία πήγε στο 6ο πέναλτι ο Μποσίς το έχασε και ο Χρούμπες έδωσε την πρόκριση στους Γερμανούς.

Είναι ο εφιάλτης των Γάλλων. Εστω κι αν έχουν περάσει 34 χρόνια από τότε. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσουν. Μάλλον κάτι που δεν θέλουν να ξεχάσουν. Γι' αυτό και το έβαζαν ξανά και ξανά επανάληψη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Είπαμε. Δεν εξηγείται αλλιώς. Οι Γάλλοι θέλουν να υποφέρουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα