Ενας στους δύο ημιτελικούς πάει παράταση

Gazzetta team
Ενας στους δύο ημιτελικούς πάει παράταση

bet365

Τρίτο και τελευταίο μου blog για το EURO στο gazzetta.gr, ελπίζω να είναι κι αυτό εύστοχο στοιχηματικά, όπως τα δύο πρώτα. «Οριακή νίκη των Άγγλων» ήταν ο τίτλος στο κείμενο της 16ης Ιουνίου, όπου η πρότασή μου ήταν ο άσος της Αγγλίας κόντρα στην Ουαλία με ένα γκολ διαφορά ακριβώς, 2-1 έληξε το βρετανικό ντέρμπι με ανατροπή στο 93’. «Ετοιμαστείτε για πολλά 1-1» ήταν ο τίτλος στο άρθρο της 23η Ιούνη, όταν είχαμε το πρώτο διήμερο ρεπό της διοργάνωσης ενόψει της έναρξης των νοκ άουτ αγώνων, τέσσερις παρατάσεις είδαμε έκτοτε, στις τρεις εξ αυτών το τελικό σκορ του 90λεπτου ήταν 1-1!

Γράφει ο Θανάσης Κυλώνης

Γενικώς, η γεύση που αφήνει στοιχηματικά το EURO που ολοκληρώνεται την Κυριακή, είναι γλυκιά για τους περισσότερους, καθώς «πέρασαν» κομβικά σημεία στη φάση των ομίλων (κυρίως η νίκη της Ιρλανδίας κόντρα στην αδιάφορη Ιταλία και το βολικό Χ στο Γαλλία-Ελβετία), αρκετές ισοπαλίες που «φώναζαν» στα νοκ άουτ ματς, ακόμα και ο χθεσινός άσος της Πορτογαλίας που είχε «φορτωθεί», με πρώτο γκολ απ’ τον Ρονάλντο μάλιστα.

Καθόλου άσχημα λοιπόν, pas mal που λένε και οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν απόψε την «υποχρέωση» να αποκλείσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε νοκ άουτ παιχνίδι τους Γερμανούς, προκειμένου να συναντήσουν στον τελικό της Κυριακής την παρέα του Κριστιάνο (άντε και του Φερνάντο, για να μην αφήσουν παραπονεμένους τους πολλούς θαυμαστές του στην Ελλάδα). Εχω την αίσθηση πως ο αποψινός ημιτελικός δεν θα κριθεί στα 90’. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 13/26 προηγούμενους ημιτελικούς του θεσμού, χωρίς να υπολογίζω τον χθεσινοβραδινό, κρίθηκαν μετά το 90λεπτο! Μάλιστα στις διοργανώσεις του 1976, του 1996 και του 2000, τόσο οι δυο ημιτελικοί, όσο και οι τελικοί κρίθηκαν μετά τα 90’, ενώ και το 1984 οι δύο ημιτελικοί δεν είχαν βγάλει νικητή στην κανονική διάρκεια. Αμφότεροι είχαν λήξει με σκορ 1-1, ο ένας ήταν το Γαλλία-Πορτογαλία που είχε γίνει στο «Βελοντρόμ», εκεί όπου διεξάγεται και ο σημερινός ημιτελικός (3-2 είχε λήξει η παράταση με γκολ του Πλατινί στο 119’). Στο EURO 2004 ο δικός μας ημιτελικός με την Τσεχία κρίθηκε με την κεφαλιά του Δέλλα στην παράταση, ενώ το 2012 στα πέναλτι κρίθηκε ο ημιτελικός Ισπανίας-Πορτογαλίας. Απ’ αυτούς τους 13 ισόπαλους ημιτελικούς, 6 έβγαλαν νικητή στην παράταση, άλλοι 6 στα πέναλτι, ενώ υπήρχε και ένας που κρίθηκε με στρίψιμο νομίσματος (!), υπέρ των Ιταλών με αντίπαλο την Σοβιετική Ένωση το 1968.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η Γαλλία ορθώς δίνεται σε τιμές οριακού φαβορί. Λίγο η «καυτή» έδρα (το κοινό της Μασσαλίας θεωρείται το πιο ένθερμο της Γαλλίας), λίγο η επιβλητική της εμφάνιση στο 5-2 επί της Ισλανδίας και πολύ περισσότερο οι σημαντικές απουσίες των Γερμανών (Χούμελς, Κεντίρα, Γκόμεζ, αμφίβολος κι ο Σβάινσταϊγκερ), γέρνουν την πλάστιγγα προς τη μεριά των διοργανωτών. Όμως, η Γερμανία είναι… Γερμανία και δεν γίνεται να την ξεγράψεις. Μιλάμε για την πιο σταθερή αξία σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, έχει χορτάσει τρόπαια, τελικούς και ημιτελικούς σε μεγάλες διοργανώσεις, ασύγκριτες επιδόσεις που την κατατάσσουν πιο ψηλά ακόμα κι από την Βραζιλία των 5 Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ο Ντεσάμπ ξέρει πολύ καλά από τέτοια παιχνίδια, ξέρει πολύ καλά την δυναμική της Γερμανίας όποια ενδεκάδα κι αν έχει, γι’ αυτό και προβληματίζεται έντονα εδώ και μέρες αν θα πρέπει να επαναφέρει το 4-3-3 με τρίτο αμυντικό χαφ τον Καντέ που εξέτισε την ποινή του ή αν θα πρέπει να διατηρήσει το 4-2-3-1, που έκανε πολύ πιο απειλητική και θεαματική την ομάδα του στο β’ ημίχρονο με την Ιρλανδία και στο α’ με την Ισλανδία.

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Ο Λεβ, καλείται να βρει λύσεις για να καλύψει τα κενά που προέκυψαν, γνωρίζοντας κι ο ίδιος, καλύτερα απ’ τον καθένα, πως η ομάδα του δεν έχει την φρεσκάδα και την αποτελεσματικότητα που είχε πριν από δύο καλοκαίρια στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ακόμα και τότε, είχε δυσκολευτεί αρκετά για να κερδίσει 1-0 τη Γαλλία στον προημιτελικό του Μαρακανά με γκολ του απόντα σήμερα Χούμελς, λίγες μέρες προτού ρίξει την 7άρα στην οικοδέσποινα. Για να μην πάμε ακόμα πιο πίσω, στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, όπου η Γερμανία είχε φτάσει μέχρι τον τελικό αποκλείοντας στον ημιτελικό τη Γαλλία, στα πέναλτι, σ’ ένα απ’ τα κορυφαία ποδοσφαιρικά παιχνίδια όλων των εποχών (1-1 τα 90’, 3-3 η παράταση).

Επιστρέφοντας στο σήμερα, νομίζω ότι ήρθε η ώρα της Γαλλίας να αποκλείσει επιτέλους την Γερμανία, όμως βλέπω πρόκριση των «τρικολόρ» μετά το 90λεπτο, κυρίως στην παράταση (7.50 πληρώνει το σενάριο αυτό στον ΟΠΑΠ) και όχι στα πέναλτι, όπου οι Γερμανοί δείχνουν ανίκητοι με 6 νίκες και μία μόνο ήττα. Η ισοπαλία είναι το πιθανότερο σημείο κατ’ εμέ (2.70 το Χ στον ΟΠΑΠ) και μου έκανε εντύπωση βλέποντας την προϊστορία των αναμετρήσεών τους, ότι έχει να εμφανιστεί στα μεταξύ τους παιχνίδια 11 χρόνια, από ένα φιλικό 0-0 το 2005. Δεν βλέπω πάντως Χ με 0-0, γι’ αυτό και το g/g (1.80 στον ΟΠΑΠ) είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή για όποιον δεν θέλει να μπλέξει με σημείο.

Οσοι θέλετε να ασχοληθείτε με ακριβές σκορ και σκόρερ, απλά να αναφέρω ότι το μοναδικό ματς Γαλλίας-Γερμανίας στη Μασσαλία, ένα φιλικό το 1968, είχε λήξει 1-1 κι ότι ο Ζιρού έβαλε γκολ στον Νόιερ και τις 3 φορές που τον συνάντησε τη φετινή σεζόν, ένα στο φιλικό 2-0 της 13ης Νοέμβρη, την βραδιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, και από ένα στα δύο ματς της Αρσεναλ με την Μπάγερν στους ομίλους του Champions League.

Καλή τύχη στις επιλογές σας, καλή τηλεθέαση και… καλό καλοκαίρι!

 

EURO Τελευταία Νέα