Ήταν ευλογία από το Θεό, όλο αυτό που ζήσαμε στην Πορτογαλία

Ήταν ευλογία από το Θεό, όλο αυτό που ζήσαμε στην Πορτογαλία

4 Ιουλίου… Το 2004 σήκωνε την κούπα στον ουρανό της Λισσαβόνας και το 2016, δώδεκα χρόνια μετά, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, μας κάνει την τιμή και γράφει στο Gazzetta.gr, τις αναμνήσεις του για εκείνη την αξέχαστη μέρα…

Ωραία μέρα η σημερινή, 4 Ιουλίου, μια μέρα που θα μας θυμίζει για πάντα το «θαύμα της Πορτογαλίας»! Αλήθεια, τι ζήσαμε…

Euro 2004, δώδεκα χρόνια μετά… Υπέροχες αναμνήσεις, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή μας.  Δώδεκα χρόνια μετά, από εκείνη την Κυριακή, που στη Λισσαβόνα άλλαξε το ρου της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, δώδεκα χρόνια μετά από την κορυφαία της καριέρα μου.

Ήταν ευλογία από το Θεό όλο αυτό,  ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα, που ζήσαμε και πετύχαμε στα γήπεδα της Πορτογαλίας, μια ισχυρή στιγμή δόξας και υπερηφάνειας για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Εκείνη η ομάδα, οφείλει πολλά στον Οτο Ρεχάγκελ, δεν ήταν μόνον ο αρχηγός, ο Ζαγοράκης ή ο Καραγκούνης. Κανένα μας δεν έβαζε τον εαυτό του πάνω από την Εθνική, ξέραμε ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να πετύχουμε και μείναμε αφοσιωμένοι στο στόχο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αποδείξαμε ότι στο ποδόσφαιρο όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Ήμασταν το απόλυτο αουτσάιντερ και όμως φτάσαμε ως το τέλος του δρόμου και κατακτήσαμε το τρόπαιο.

Θυμάμαι τα πάντα από τον τελικό με την Πορτογαλία. Η στιγμή της λήξης ακόμη στριφογυρίζει στο μυαλό μου. Μα πιο πολύ απ’ όλα, εκείνη η αθώα χαζομάρα που υπήρχε ανάμεσα μας, ήμασταν βλέπετε Πρωταθλητές Ευρώπης, κάναμε όμως σαν μικρά παιδιά.

Ο κόσμος μας αγκαλιάζει ακόμη περισσότερο σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι και να αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό μέγεθος εκείνης της επιτυχίας.

Η αγάπη του κόσμου, προς όλα τα παιδιά του 2004, ποτέ δεν θα σβήσει κι όσο τα χρόνια περνάνε θα γίνεται ακόμη πιο έντονη. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος όλων όσων ήμασταν στην Πορτογαλία και οδηγήσαμε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.  

Πάντως, οφείλουμε να θυμόμαστε και κάτι πολύ σημαντικό: Το ποδόσφαιρο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η επιτυχία της Ελλάδας στο Euro 2004, προσφέρει ένα τεράστιο ηθικό δίδαγμα: Ενότητα, πίστη, αφοσίωση στον στόχο. Γιατί, όταν μια ομάδα είναι ενωμένη, έχει ικανότητες, μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Να κάνει το απίθανο, πιθανό…

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κέρδισε πολλά, η Εθνική Ομάδα ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια, βρέθηκε σε σπουδαία τουρνουά, όμως, δώδεκα χρόνια μετά, αντιλαμβανόμαστε, ότι χρειάζεται να επιστρέψει στο σωστό δρόμο, απ’ όπου έχει βγει, να κάνει βήματα προς την επίτευξη ανάλογων μεγάλων επιτυχιών.

Η Εθνική Ομάδα πάντα αξίζει μια μεγάλη αγκαλιά όλων μας….