Οταν οι απουσίες γίνονται... πλεονέκτημα!

Gazzetta team
Οταν οι απουσίες γίνονται... πλεονέκτημα!

bet365

Οι Πορτογάλοι έκαναν το... μαγικό και βρίσκονται στα ημιτελικά χωρίς ακόμα να έχουν κερδίσει σε 90λεπτο. Οι Ουαλοί ζουν το όνειρό τους, στην παρθενική τους συμμετοχή σε Euro είναι στους «4». Οι Γερμανοί χρειάστηκαν τα πέναλτι για να αφήσουν εκτός τον κακό τους δαίμονα, την Ιταλία.

Γράφει ο Μάκης Μηνδρινός

Σήμερα ολοκληρώνεται η προημιτελική φάση, με το Γαλλία – Ισλανδία. Οι οικοδεσπότες, που τις δύο προηγούμενες φορές που φιλοξένησαν μεγάλη διοργάνωση πήραν το τρόπαιο (Euro 1984, Μουντιάλ 1998), κόντρα στην απόλυτη έκπληξη του Euro! Οπως φαίνεται και από το σετ των αποδόσεων, φαβορί υπάρχει. Παίζει η διοργανώτρια, νούμερο 4 στην παγκόσμια κατάταξη, με ένα από τα καλύτερα έμψυχα υλικά στον κόσμο, σε νοκ άουτ ματς, κόντρα στην μικρότερη χώρα που πήρε ποτέ μέρος στο θεσμό και είναι πρωτάρα στη διοργάνωση.

Από κει και πέρα, όμως, οφείλουμε να δούμε και το αγωνιστικό κομμάτι. Προφανώς η Ισλανδία δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Υπενθυμίζω ότι στα προκριματικά, στον όμιλό της, άφησε εκτός συνέχειας την Ολλανδία. Στον πάγκο της είναι ένας προπονητής πολύ έμπειρος (Λάγκερμπακ), που έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο που δουλεύει εξαιρετικά. Εκτός από 2-3 παίκτες, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τρομερή ποιότητα ατομικά, αλλά σίγουρα ο βαθμός που παίρνει η Ισλανδία ως ομάδα, είναι πολύ υψηλός.

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Είναι σημαντικό σε ένα σύνολο να ξέρουν όλοι καλά το ρόλο τους και να τον αποδέχονται. Είναι σημαντικό ο προπονητής να παίρνει το μάξιμουμ από τον κάθε παίκτη του, ακόμα κι αν για τους 7 από τους 11 το μάξιμουμ είναι το 6-7 με άριστα το 10. Καλύτερο παράδειγμα σ' αυτό από την δική μας Εθνική ομάδα νομίζω δεν θα βρούμε... Είναι και το μομέντουμ. Ολη η χώρα, το 99.8% για την ακρίβεια, παρακολούθησε το ματς με την Αγγλία, μετρημένοι ήταν αυτοί που δεν το είδαν. Ακόμα κι όταν δείχνει να κουράζεται στον αγωνιστικό χώρο, βρίσκει τους τρόπους να παίρνει αυτό που θέλει. Τουλάχιστον αυτό έκανε μέχρι τώρα. Γιατί νομίζω ότι τα πράγματα πλέον δυσκολεύουν...

Οι Ισλανδοί έχουν ήδη κάνει την υπέρβασή τους, κανείς δεν θα τους πει τίποτα αν αποκλειστούν από τη Γαλλία. Ισα-ίσα που θα τους υποδεχθούν σαν ήρωες στη χώρα! Η πίεση, το «πρέπει», είναι στην πλευρά των «τρικολόρ». Παίζουν στην έδρα τους, η κατάκτηση είναι ο μοναδικός στόχος. Θα έλεγα ότι έφτασαν ως τα προημιτελικά «σβηστά». Μόνο καλά διαστήματα είχαν ως τώρα, σε κανένα ματς δεν σε καθήλωσαν, παρά το γεγονός ότι η ποιότητά τους από τη μέση και μπροστά είναι δεδομένη. Και εκείνος που... ακούει τα περισσότερα για την εικόνα των «τρικολόρ» είναι φυσικά ο προπονητής, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Στο αποψινό ματς, ο Γάλλος προπονητής – κάτοχος ως παίκτης ενός Μουντιάλ (1998) και ενός Euro (2000) με τους «τρικολόρ» - δεν μπορεί να υπολογίζει στον βασικό στόπερ Ραμί και στον βασικό αμυντικό χαφ Καντέ. Εχω την εντύπωση, όμως, ότι «του 'φεξε» του Ντεσάμπ! Ο Ραμί είναι ένας από τους πιο αργούς στόπερ στο Euro. Αν οι Βαράν, Σακό, Ζουμά ήταν υγιείς, ο Ραμί δεν θα ήταν καν στην αποστολή. Και όταν απέναντί σου έχεις μια ομάδα που παίζει με αντεπιθέσεις, όπως η Ισλανδία, δεν χρειάζεσαι τόσο αργό στόπερ!

Οσο για τον Καντέ; Μια χαρά παίκτης είναι, ο ορισμός του «6αριού». Κατά τη γνώμη μου ικανός να παίξει σε κάποιο από τα τοπ ευρωπαϊκά κλαμπ. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι η Γαλλία σε ένα ματς που θα έχει κατοχή μπάλας και θα βρει πολυπρόσωπη άμυνα απέναντί της, έχει ανάγκη δύο αμυντικούς μέσους (Καντέ, Ματουιντί); Επειδή ο Ντεσάμπ είναι λίγο... ξεροκέφαλος (δεν το λέω εγώ, οι ίδιοι οι Γάλλοι το λένε...), είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ξεκινούσε όπως και στα προηγούμενα ματς: με τριάδα στα χαφ Ματουιντί, Καντέ, Πογκμπά.

Μην πάμε μακριά. Υπενθυμίζω λίγο το προηγούμενο ματς των Γάλλων, στους 16, απέναντι στην Ιρλανδία. Πρώτο ημίχρονο μετριότατο για τους «τρικολόρ», πίσω από 2ο λεπτό και το χειρότερο, έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν. Με την έναρξη του β' μέρους, ο Ντεσάμπ αποφασίζει να βγάλει τον Καντέ και να βάλει έναν εξτρέμ στη θέση του, τον Κομάν. Το παιχνίδι των Γάλλων πήρε πλάτος, έγιναν πολύ πιο κινητικοί, ο Πογκμπά βρήκε περισσότερους χώρους στον άξονα, το γύρισαν σε 5 λεπτά. Φαντάζομαι ότι το 4-3-3 με την απουσία του Καντέ θα γίνει 4-2-3-1 απόψε, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την Γαλλία να κάνει ένα καλό ματς.

Για να καταλήξουμε. Στοιχηματικά, ο άσος των Γάλλων (1.28) δεν έχει καμία αξία. Ο άσος σε συνδυασμό με το over (1.93) επίσης είναι πολύ χαμηλά για τα δεδομένα. Οπότε καταλήγω σε πιο ειδικά στοιχήματα, ανεβάζοντας φυσικά το ρίσκο. Αλλά και, παράλληλα, επειδή οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες, σπαταλώ λιγότερα χρήματα. Είπαμε και παραπάνω, περιμένω από τον Πογκμπά να είναι πιο απελευθερωμένος, να βρει πιο πολλούς χώρους. Ακόμα δεν έχει βρει δίχτυα στη διοργάνωση, ίσως το κάνει απόψε (6.50 πληρώνει για πρώτος, 2.10 για anytime). Επιλέγω και δύο σκορ, για fun bet: 2-0 (4.60 στον ΟΠΑΠ) και 3-0 (6.75 στον ΟΠΑΠ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα