Πέτυχε ξανά, κι' ας γκρινιάζουν όλοι!

Πέτυχε ξανά, κι' ας γκρινιάζουν όλοι!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Φερνάντο Σάντος που έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του, αλλά βρίσκει τον τρόπο να τα καταφέρνει πάντα...

Αύριο μεθαύριο είναι πιθανόν να του ασκηθεί και σκληρή κριτική γιατί δεν πήρε το Euro. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια... Ο Σάντος έχει ακούσει σκληρή κριτική γιατί δεν πήρε πρωτάθλημα με την ΑΕΚ με τον Κρασσά, τον Μπούρμπο και τον Γιαννάκη Σουάρες. Άκουσε κριτική γιατί δεν απέκλεισε την Κόστα Ρίκα ώστε η Εθνική Ελλάδας να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, η ίδια Εθνική Ελλάδας που αμέσως μετά την αποχώρησή του, έχασε δύο φορές από τα Νησιά Φερόε!!!
 
Οπότε δεν καταλαβαίνει και πολύ από τέτοιο είδους κριτικές. Οπως είπε και στους Πορτογάλους δημοσιογράφους όταν τον πίεσαν αρκετά “Εγώ δεν ήρθα εδώ για να παίξω ωραία μπάλα, ήρθα για να το πάρω...”. Θα μπορούσε να κρυφτεί, να πει “δεν το έχουμε πάρει ποτέ γιατί να το κάνουμε τώρα, δεν το πήραμε στην έδρα μας με παίκτες όπως ο Φίγκο και ο Κριστιάνο και σε τελικό με την Ελλάδα, θέλετε να το πάρουμε στην Γαλλία” και να θεωρήσει τον εαυτό του ήδη επιτυχημένο με την πρόκριση στα ημιτελικά.
 
Ακόμη όμως και μετά από αυτήν την πρόκριση στους τέσσερις, μίλησε για τον στόχο που έχουν βάλει από την αρχή και δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τροπαίου. Ψηλά ο πήχης, πολύ ψηλά. Και επειδή είναι εύκολο να λες σιγά την επιτυχία, δεν είναι έτσι; Ο Σάντος ανέλαβε την Πορτογαλία επειδή κινδύνευε πολύ σοβαρά με αποκλεισμό από την τελική φάση του Euro και ήδη την έχει οδηγήσει στα ημιτελικά. Δεν είναι λίγο.
 
Επίσης αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς αυτή η Πορτογαλία πιθανόν έχει το λιγότερο ταλέντο των τελευταίων ετών. Αναγκάζεται στα περισσότερα ματς να παίζει ακόμη με παίκτες όπως ο Ελισέου ή ο Σέντρικ που δεν χωράει ούτε στην Σαουθάμπτον. Σε πολλά ματς στόπερ παραμένει ο βετεράνος Καρβάλιο κι' αν εξαιρέσει κανείς τον άξονα όπου υπάρχει ο σούπερ Αντρέ Γκόμες και αυτό το ακατέργαστο (ακόμη) διαμάντι, ο Ρενάτο Σάντσες, η Πορτογαλία μοιάζει μία ομάδα που τα περιμένει σχεδόν όλα από τον Κριστιάνο ο οποίος δεν κάνει καλό τουρνουά και με εξαίρεση το ματς με την Αυστρία δεν έχει βοηθήσει καθόλου...
 
Και όμως ο Σάντος την οδήγησε στα ημιτελικά και ποιός ξέρει που ακόμη. Ασφαλώς και χωράει κριτική για το κακό ποδόσφαιρο που έπαιξε σε κάποια ματς. Κυρίως σε αυτό με την Κροατία ή σε αυτόν με την Αυστρία. Ναι δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο το ρόστερ των Πορτογάλων και ομάδες που έχουν ήδη αποκλειστεί είχαν καλύτερους παίκτες, όπως η Ισπανία, η Κροατία που οι Πορτογάλοι απέκλεισαν, ενώ και από αυτές που συνεχίζουν Γερμανοί, Βέλγοι και φυσικά Γάλλοι έχουν σαφώς ποιοτικότερες μονάδες στο ρόστερ τους.
 
Οπως είναι σαφές ότι έστω κι' αν είναι κατόρθωμα, δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό η Πορτογαλία να έχει φτάσει στον ημιτελικό χωρίς καν να έχει νικήσει ένα ματς στο ενενηντάλεπτο. Και αυτό οφείλεται και σε κάποιες από τις επιλογές του Φερνάντο Σάντος.
 
Εστω κι' έτσι όμως πέτυχε. Με βάση το ρόστερ που έχει αυτή η ομάδα και το βάρος της φανέλας της (θυμίζω δεν έχει κατακτήσει ποτέ Euro) η πρόκριση στα ημιτελικά είναι ήδη επιτυχία. Για κάποιους και ταβάνι που μπορούσε να πιάσει πριν την διοργάνωση. Τα πως και τα γιατί έφτασε ως εκεί είναι μία κουβέντα. Το αν δεν χρειάστηκε να αποκλείσει υπερδυνάμεις το ακούω ασφαλώς, αλλά επίσης ακούω και το ποιος άλλος θα απέκλειε την φετινή Κροατία.
 
Και τέλος πάντων με όποιον τρόπο κι' αν έφτασε, τελικά έφτασε και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει άδικα. Στις λεπτομέρειες ναι, άδικα όχι, ο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στα ημιτελικά. Είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να γκρινιάζουν, σε κάποια πράγματα έχουν και δίκιο, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι ο Σάντος για μία ακόμη φορά πέτυχε. Και αν τυχόν και πάει και παρακάτω, τότε θα έχει κάνει υπέρβαση!