Μυροφορίδης στο gazzetta.gr: «Τον νέο Απόλλωνα θα τον γουστάρει ο κόσμος του»

Μυροφορίδης στο gazzetta.gr: «Τον νέο Απόλλωνα θα τον γουστάρει ο κόσμος του»

bet365

Ο άνθρωπος που καλείται να οδηγήσει τον Απόλλωνα Σμύρνης στην επάνοδο στη Super League, αποκαλύπτεται στο gazzetta.gr, στην πρώτη του συνέντευξη από την επιστροφή του στην Ριζούπολη. Ο Παύλος Μυροφορίδης δίνει το στίγμα της νέας ομάδας και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της νέας σεζόν.

Ο Βολταίρος είχε πει ότι «η σκάλα της επιτυχίας πρέπει να στηριχτεί πρώτα σε κάτι σταθερό προτού μπορέσεις να την ανέβεις».

Στον Απόλλωνα Σμύρνης, φέτος ο στόχος είναι μόνο ένας: Να ανέβουν τα σκαλιά της επιστροφής στη Super League. Και για να τα ανέβουν, οι διοικούντες την ομάδα, έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια στα γερά θεμέλια που φέρουν την υπογραφή του Παύλου Μυροφορίδη.

Κάποιος θα μπορούσε να πει «η συνταγή είναι πετυχημένη», έχοντας οδηγήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία το 2013. Λάθος. Ο ίδιος, μιλώντας στο gazzetta.gr για πρώτη φορά από την επιστροφή του στην Ριζούπολη, ξεκαθαρίζει πως «χρωστάω στον Απόλλωνα».

Γιατί; Επειδή μπορεί στα χέρια του η «Ελαφρά Ταξιαρχία» να ανέβηκε, αλλά στα χέρια του υποβιβάστηκε κιόλας.

Χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις, κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, ο άνθρωπος που χτίζει το νέο Απόλλωνα είναι βέβαιος πως τη νέα ομάδα «θα την γουστάρει ο κόσμος της».

Παράλληλα, αποκαλύπτει τα σχέδια της διοίκησης Μονεμβασιώτη για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου, ενώ αναφέρεται και στις επόμενες προσθήκες του ρόστερ.

Η επιστροφή σου στον Απόλλωνα, μήπως συμπίπτει με μια χρονιά που η πίεση της ανόδου είναι μεγαλύτερη ύστερα από την περσινή αποτυχία;

«Όταν έχει στόχους υπάρχει πίεση πάντα και παντού. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τον Απόλλωνα, μια ομάδα που εκπέμπει υγεία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως επειδή εκπέμπεις υγεία μπορείς και να πετύχεις. Για να πετύχεις κάτι χρειάζεται αληθινή δουλειά, λίγα λόγια, ανθρώπους που πραγματικά θα παλέψουν για να να καταφέρουν το στόχο.Και εμείς πάνω σ' αυτό κινούμαστε. Η επιστροφή η δική μου, πάνω απ' όλα είναι ευτυχία, είναι επιστροφή χρέους - γιατί κάτι χρωστάω στον Απόλλωνα. Χωρίς μεγάλα λόγια και απόλυτη ηρεμία επιδιώκουμε να δούμε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι που έρχεται ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Κάτι που έχεις πετύχει ήδη μία φορά με την ίδια ομάδα.

«Η ουσία είναι όταν ήρθα η ομάδα ανέβηκε αλλά όταν έφυγα είχε πέσει. Άρα, δεν έκανα κάτι, άφησα την ομάδα στα ίδια. Οπότε θέλω να πιστεύω και εύχομαι η επόμενη φορά που θα φύγω από τον Απόλλωνα να βρίσκεται στη Super League».

Εχεις ζήσει τον κύριο Βελλή και τώρα έχεις ξεκινήσει να γνωρίζεις και τον κύριο Μονεμβασιώτη. Η απόψή σου για τον πρώην και τον νυν διοικητικό ηγέτη της ομάδας;

«Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει τον κύριο Βελλή και τον κύριο Μονεμβασιώτη, δυο ανθρώπους που το μόνο που ήθελαν και θέλουν είναι το καλό του Απόλλωνα, Αυτό που βλέπω είναι ότι με αυτούς τους ανθρώπους η ομάδα είναι πολύ υγιής, κάτι που δεν συμβαίνει στο υπόλοιπο ποδόσφαιρο. Μακάρι να υπήρχαν τέτοιοι παράγοντες και σε άλλες ομάδες. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και δη στον Απόλλωνα, η ομάδα θα εμπνέει εμπιστοσύνη και υγεία σε όλους τους εργαζόμενους του, στον κόσμο του και είναι πολύ σημαντικός να ξέρει μια ομάδα πως η διοίκησή της είναι καθαρή και τίμια».

Βλέποντας την ομάδα πέρυσι ως εξωτερικός παρατηρητής τι λάθη διαπίστωσες;

«Προσέξτε, το λάθος μπορούμε να το πούμε τώρα. Το δεδομένο, όμως, είναι πως οι άνθρωποι που δούλευαν σίγουρα ήθελαν το καλύτερο, μη τα μηδενίζουμε όλα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι άνθρωπος που δούλευε στην ομάδα δεν ήθελε το καλό της, δεν γίνεται αυτό. Όσοι εργάστηκαν ήθελαν να πετύχουν, το ότι δεν το κατάφεραν είναι άλλη δουλειά. Παίζει ρόλο η χημεία πολλές φορές και πως θα καταφέρουν να μεταδώσουν αυτό που έχουν μέσα τους για να πετύχει η ομάδα και ίσως να μην κατάφεραν να κάνουν αυτό. Το βασικότερο είναι όμως και το λέω ξανά είναι πως ήθελαν να πετύχουν. Δεν πέτυχαν, οκ. Δεν ήρθα εγώ εδώ να μηδενίσω καμιά προσπάθεια κανενός. Εγώ ήρθα να δημιουργήσω την επόμενη μέρα και ελπίζω να τα καταφέρω».

Είχες πει ότι δεν εκτιμήθηκες στον Ηρακλή όπως σου άξιζε. Παίζει ρόλο για σένα να είσαι εκεί όπου αναγνωρίζουν τη δουλειά σου;

«Για τον Ηρακλή είχα πει ότι δεν εκτιμήθηκε το έργο μου διοικητικά, με τον κόσμο της ομάδας είχα καλή σχέση. Με τους φίλους του Απόλλωνα είναι διαφορετική περίπτωση γιατί προερχόμενος εδώ ήμουν ένας άνθρωπος που δεν γνώριζαν, με είχαν αντίπαλο την προηγούμενη χρονιά και έτσι είχαμε μια περίεργη σχέση. Βλέποντας, όμως, ότι δεν μπαίνω στη διαδικασία να κάνω χάρες σε κανέναν, ούτε καν στον εαυτό μου και βλέποντας την προσπάθεια που έγινε, το εκτίμησαν. Ε, αυτό εμένα μου κάνει. Είναι διαφορετικό να βλέπεις τον κόσμο που σε έβλεπε κάπως αρχικά, στο τέλος να σε αγκαλιάζει. Καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν είναι ψεύτικο. Τώρα όμως είναι πιο δύσκολο για μένα, γιατί τότε ήμουν μέσα στην αμφισβήτηση και τώρα σίγουρα όλοι περιμένουν κάτι περισσότερο. Οπότε, αν εγώ ήμουν συγκεντρωμένος 100% στις ομάδες που έχω δουλέψει, εδώ πρέπει να είμαι 400% και συνεχώς να αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Μέσα μου ξέρω ότι θα παλέψω όσο τίποτα άλλο, γιατί σας είπα ότι εγώ χρωστάω στον Απόλλωνα»!

Τι να περιμένουμε από την ομάδα που «χτίζεται» ενόψει της νέας σεζόν;

«Ο νέος Απόλλων δεν θα είναι μια ομάδα που θα πάει να κλέψει ποτέ. Θα είναι μια ομάδα που όπου και με όποιον να παίζει θα πηγαίνει να διεκδικεί τη νίκη, άσχετα αν μπορεί να την πάρει. Θα την διεκδικήσει παλικαρίσια και τίμια. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τρία αποτελέσματα και όποιος το ξεχνάει αυτό είναι ηλίθιος. Στο ποδόσφαιρο σίγουρα όλοι θέλουμε να κερδίζουμε, αλλά σίγουρα όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει η ισοπαλία, η ήττα κι η νίκη. Η ομάδα θα είναι πολύ διαφορετική σε πολλά κομμάτια, θα προσπαθεί να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο - όσο αυτή μπορεί. Θα είναι μια ομάδα που θα την γουστάρει ο κόσμος της και να ξέρετε ότι εγώ οπαδιλίκι δεν πούλησα ποτέ και σε καμιά ομάδα που ήμουν. Ο κόσμος του Απόλλωνα έχει μεγάλη θέση στην καρδιά μου, γιατί σ' αυτή την ομάδα έζησα καταστάσεις απίστευτου επιπέδου και το λέω πάλι: νομίζω ότι κάτι χρωστάω. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που είμαι εδώ».

Πριν λίγες μέρες έγιναν τα εγκαίνια των νέων εντυπωσιακών γραφείων, αναμένεται το νέο πούλμαν, ενώ υπάρχουν και σχέδια για την βελτίωση της Ριζούπολης. Αυτές οι κινήσεις μαρτυρούν ότι η ομάδα έχει ξεφύγει από τη Football League και βαδίζει στα χνάρια μεγάλων ομάδων της Super League;

«Παίρνουμε ένα-ένα τα δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι ο Απόλλων δεν έχει ξεφύγει από τη Football League, γιατί είναι ακόμη εκεί. Οπότε για να πούμε ότι ξέφυγε, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να ανέβει κατηγορία. Σίγουρα η υπόθεση των γραφείων και του πούλμαν είναι κινήσεις και ενέργειες της διοίκησης στο πλαίσιο της εξέλιξης, αλλά αυτά όπως καλά γνωρίζετε μπάλα δεν παίζουν. Η διοίκηση επίσης κοιτάζει να δημιουργήσει το δικό της προπονητικό κέντρο. Όλα αυτά μεγαλώνουν τις ομάδες και σ' αυτή την ρώτα έχει μπει ο Απόλλων και εκεί πρέπει να παραμείνει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αξιολογείται σωστά το καθετί. Δηλαδή, όσο καλά γραφεία και να έχω μπάλα δεν θα με κάνουν να παίξω. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι το γήπεδο, δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Ωστόσο δεν γίνεται να μην σταθούμε σ' αυτές τις ενέργειες που κάνει η διοίκηση και που αποτελούν τον παραδειγματισμό για το πως πρέπει να προχωρήσεις. Όλα τ' άλλα φαίνονται στο χορτάρι».

Ερχόμενος στην ομάδα, είδατε να μην έχουν κληθεί για ανανέωση 15 παίκτες. Είναι κινήσεις που σας βρίσκουν σύμφωνο ή θα θέλατε στο υπάρχον ρόστερ κάποιον από τους αποχωρήσαντες;

«Θα το έκανα μόνος μου. Τα παιδιά τα οποία δεν κλήθηκαν για ανανέωση, πρόσφεραν και ίδρωσαν τη φανέλα του Απόλλωνα αλλά αυτό είναι κάτι που τελείωσε. Κάποιοι ανανέωσαν, κάποιοι άλλοι θα έρθουν, αυτό είναι το ποδόσφαιρο όμως. Μοιραία μπορεί να αδικήσαμε κάποιον, είναι δεδομένο ότι μπορεί να συνέβη αυτό αλλά δεν το κάναμε έχοντας δόλο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Μπορεί να αδικήθηκε κάποιος εν αγνοία μου».

Ο συνδυασμός ποσότητα και ποιότητα από τους παίκτες που έχουν έρθει μέχρι στιγμής σας αφήνουν ικανοποιημένο;

«Αυτή τη στιγμή το μόνο που με νοιάζει είναι η ποιότητα, γιατί χωρίς υπερβολή και χωρίς να θέλω να το παίξω αλαζόνας, δεν έχω την ανασφάλεια να κουβαλήσω 28 παίκτες για να δημιουργήσω το νέο Απόλλωνα. Με 20-21 παιδιά συν τους τέσσερις τερματοφύλακες, δηλαδή 24-25 παίκτες ρόστερ συνολικά για μένα είναι εξαιρετικό. Δεν θα γεμίσω μια ομάδα με 28-30 παίκτες για να ικανοποιήσω τη δική μου ανασφάλεια, δεν θα το κάνω ποτέ. Θεωρώ ότι έχουμε κάποιες περιπτώσεις που θα τελειώσουν τις επόμενες μέρες, μέσα στην εβδομάδα. Η ομάδα θα έχει πάει στην προετοιμασία με το 90% του ρόστερ της, κάτι που ήταν και ο αρχικός μου στόχος».

Στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν κι άλλες ομάδες με βαρύ όνομα, όπως ο Απόλλων, που θα διεκδικήσουν την άνοδο όπως ο Άρης κι ο ΟΦΗ. Πόσο δύσκολο κάνει αυτό το έργο της ανόδου;

«Δεν είναι μόνο ο ΟΦΗ κι ο Άρης. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι τα Τρίκαλα και ενδεχομένως να είναι κι η Λαμία και ίσως και κάποια άλλη ομάδα που δεν την υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή. Είναι όμορφο να έχεις απέναντί σου ό,τι καλύτερο υπάρχει, γιατί αν δεν αντιμετωπίσεις τους καλύτερους δεν ξέρεις ότι είσαι ο καλύτερος. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα έχουμε στόχο καθαρό να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα οι καλύτερες ομάδες που υπάρχουν, δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι θέλουμε αδύναμους αντιπάλους. Θέλουμε ό,τι πιο δυνατό υπάρχει γιατί πραγματικά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και όποιος δεν το βλέπει έτσι, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει κάποιος το στόχο του, πέρα από το αυτονόητο που είναι να παίζει η ομάδα μπάλα και να παίρνει τα ματς;

«Μαγικά δεν υπάρχουν και αυτό είναι το δεδομένο. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να το υπηρετείς με όλη τη δύναμή σου. Δηλαδή, δεν μπορώ να νιώσω εγώ ή οι συνεργάτες μου ή οι ποδοσφαιριστές μου ότι δεν είμαστε αφοσιωμένοι για να πετύχουμε το στόχο και αυτό είναι το βασικότερο συστατικό. Φάνηκε και από το πρωτάθλημα που πέρασε ότι οι ομάδες που πήραν την άνοδο και ειδικά η Λάρισα ήταν ομάδα που είχε μεγάλη δίψα για να τα καταφέρει. Η Κέρκυρα είχε κι αυτή καλή ομάδα. Θεωρώ ότι αν δεν έχεις τη δίψα, δεν πας πουθενά. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα έχει δίψα και το σεβασμό προς τον αντίπαλο. Όποιον δεν σέβεσαι σίγουρα σου κάνει κακό. Εμείς θα έχουμε μια ομάδα που δεν θα υποτιμήσει ποτέ κανέναν».

Επιλέξατε για τον πάγκο το Δημήτρη Σπανό, ενώ δεν έχουν αλλάξει πρόσωπα στο τιμ.

«Μέχρι τώρα τα πράγματα που έχουν γίνει είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ο Δημήτρης Σπανός είναι ένας καλός προπονητής,που κάποια στιγμή έπρεπε να δουλέψει κάτω από τις συνθήκες του Απόλλωνα, ο γυμναστής είναι εξαιρετικός, ο προπονητής τερματοφυλάκων ο Θανάσης Κόης είναι πολύ καλό παιδί, ο Λευτέρης Βελέντζας έχει προσφέρει στον Απόλλωνα ως παίκτης πάρα πολλά. Στην αρχή είχαμε την σκέψη να είναι βοηθός του κόουτς, αλλά ύστερα από μια συζήτηση που είχαμε σεβάστηκα απόλυτα την επιθυμία του να συνεχίσει στην ομάδα Νέων. Το έργο του είναι και απόλυτα επιτυχημένο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Νέων. Είναι λάθος να αλλάζεις κάτι που πετυχαίνει και θεωρώ ότι ο Λευτέρης πέρα από την εξαιρετική δουλειά που κάνει είναι και Απόλλωνας και όποια ώρα και να τον χρειαστούμε θα είναι εκεί, κοντά μας. Θα ήταν κακό για εμάς να αλλάξει ρόλο».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που αναμένεται να γίνουν;

«Η ομάδα πρέπει να κινηθεί να πάρει σέντερ φορ (η συνέντευξη έγινε πριν τη συμφωνία με τον Διαμαντόπουλο), αμυντικό χαφ με τα στοιχεία που θέλουμε, ένα αριστερό μπακ και ενδεχομένως 1-2 περιπτώσεις ακόμη. Όπως είπα, πιστεύω ότι η ομάδα θα πάει στην προετοιμασία με το 90 ίσως και με το 95% του ρόστερ της».

Το μήνυμά σας στον κόσμο του Απόλλωνα;

«Εγώ με τον κόσμο του Απόλλωνα έχω μια σχέση που ξεκίνησε περίεργα και διορθώθηκε κατά πολύ στην πρώτη μου θητεία όπου έζησα το μεγαλείο της ομάδας. Ξέρω ότι ο κόσμος του Απόλλωνα εκτιμά την προσπάθεια και θα είναι εκεί. Τώρα αν εμείς θα είμαστε ανόητοι και τον απογοητεύσουμε, σίγουρα δεν θα φταίει ο κόσμος».

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα