Είναι κακό σημάδι ο Σίλβα, αλλά τώρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες για το Champions League

Είναι κακό σημάδι ο Σίλβα, αλλά τώρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες για το Champions League

Είναι κακό σημάδι ο Σίλβα, αλλά τώρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες για το Champions League

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το μήνυμα που στέλνει στον Ολυμπιακό η κίνηση πανικού του Πορτογάλου προπονητή, αλλά και την θεωρητικώς ορθή επιλογή του διαδόχου του.

Η στιγμή δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε το “γιατί” της επιλογής του Μάρκο Σίλβα να εκτεθεί επαγγελματικά με την απόφασή του να παραιτηθεί πάνω που άρχισε την προετοιμασία της νέας σεζόν. Είμαστε όλοι σίγουροι ότι ο Πορτογάλος πρέπει να έχει σοβαρούς λόγους για να κάνει αυτή την επιλογή, διότι διαφορετικά αυτή η ιστορία θα πείσει την ποδοσφαιρική αγορά ότι ο Σίλβα είναι ασόβαρος. Ομως τόσο το ελληνικό όσο και το πορτογαλικό παρελθόν του δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή έναν – εκτός από ικανό – σοβαρό επαγγελματία. Συνεπώς οφείλουμε να περιμένουμε προτού εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα. Να περιμένουμε όχι όσα θα πει μέσα σε μια συμβατική υποχρέωση σαν την δημόσια αποχαιρετιστήρια δήλωσή του ο Πορτογάλος, αλλά τα όσα θα πει εκ των υστέρων είτε με τον δημόσιο λόγο του είτε με τις πράξεις του. Τότε και μόνο τότε θα βγάλουμε άκρη.

Προφανώς δεν τρελάθηκε ο Σίλβα. Οτιδήποτε προσθέσει κανείς σε αυτό όμως είναι απλή εικασία. Ναι, στον πορτογαλικό κύκλο συναναστροφών του έβγαζε προβληματισμό και ανησυχία για την ανοργανωσιά του ελληνικού ποδοσφαίρου και για την πιθανότητα να ζήσει μια σεζόν – βήμα προς τα πίσω για την καριέρα του. Και σίγουρα ναι, για έναν προπονητή με τις φιλοδοξίες του Σίλβα ήταν μεγάλο ρίσκο η επιλογή να μείνει για δεύτερη χρονιά σε μια ελληνική ομάδα, η οποία μάλιστα τούτη τη φορά θα έδινε προκριματικά για το Champions League. Ολα αυτά όμως ο Σίλβα τα είχε ζυγίσει προτού αποφασίσει να συνεχίσει. Συνεπώς κάτι άλλαξε στη ζυγαριά από το τελευταίο ζύγισμα. Και αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι για τον Ολυμπιακό.

Οποιες και αν αποδειχθεί ότι είναι οι λεπτομέρειες, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι του Πορτογάλου, η μεγάλη εικόνα έχει ένα ανησυχητικό σημείο για τον Ολυμπιακό: ένας σοβαρός και φιλόδοξος προπονητής δεν πίστεψε στην προοπτική του project της νέας σεζόν και αγχώθηκε στα όρια του πανικού, τόσο πολύ που αποφάσισε να φύγει την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην ρισκάρει να φάει τη φθορά του αποκλεισμού από το Champions League. Αυτό αν ο Ολυμπιακός δεν το διαχειριστεί αποτελεσματικά μπορεί να κλονίσει όλο τον οργανισμό του, δηλαδή την πίστη της ομάδας στο project της νέας σεζόν, το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόκριση ή τον αποκλεισμό από το Champions League.

Κατά τα άλλα, όχι, δεν είναι σημάδι έλλειψης σοβαρότητας για τον Ολυμπιακό αυτή η εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε να έχει δεσμεύσει τον Σίλβα περισσότερο από όσο τον είχε δεσμεύσει προτού αρχίσει η προετοιμασία. Ναι, θα μπορούσε να έχει αντιληφθεί νωρίτερα ο Ολυμπιακός ότι ο Σίλβα τις τελευταίες εβδομάδες έκανε μαθήματα προκειμένου να βελτιώσει τα αγγλικά του, διότι αυτό είναι ένα σημάδι προετοιμασίας για αναζήτηση εργασίας, αλλά πώς να το ήξερε αυτό ο Ολυμπιακός; Να έβαζε ντετέκτιβ για να παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή του προπονητή του;

Η άμεση ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Σίλβα δείχνει ότι ο Ολυμπιακός δεν σοκαρίστηκε από την απόφαση του Πορτογάλου. Ναι, είναι και λίγο γέννημα της συγκυρίας ότι οι ίδιοι άνθρωποι έψαχναν προπονητή για την Νότιγχαμ, με συνέπεια να έχουν “εύκαιρο” τον Βίκτορ, αλλά κυρίως δείχνει ότι ο Ολυμπιακός αντιλαμβανόταν ότι όσο άλλαζε τα δεδομένα που είχε δώσει στον Σίλβα για το project της νέας σεζόν τόσο αύξανε τις πιθανότητες να ακούσει το “φεύγω” από τον Πορτογάλο.

Υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες ο Ολυμπιακός, είτε το 'βλεπε να 'ρχεται και προετοιμαζόταν είτε απλώς είχε καλά αντανακλαστικά, αντέδρασε πολύ ορθολογικά και κατάφερε θεωρητικά να περιορίσει τον κίνδυνο να πληρώσει ακριβά τη ζημιά της αλλαγής προπονητή περίπου έναν μήνα πριν από την έναρξη της πιο καθοριστικής σειράς αγώνων που θα δώσει στη σεζόν, των προκριματικών του Champions League. Προσέλαβε προπονητή που χρειάζεται τον ελάχιστο χρόνο προσαρμογής επειδή τους ξέρει και τον ξέρουν. Εναν προπονητή που μέχρι τα μισά της περασμένης σεζόν γοήτευε την κοινωνία του ισπανικού ποδοσφαίρου με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια που παρουσίαζε στη LaLiga. Για ένα μεγάλο διάστημα της σεζόν ο Βίκτορ διέγραφε υπερβατική πορεία στο πρωτάθλημα χάρη στην ικανότητά του να χτίσει μια αξιόλογη και αποτελεσματική ομάδα, της οποίας η ομαδική ποιότητα ήταν υψηλότερη της ατομικής ποιότητας των ποδοσφαιριστών της. Η ομάδα του δεν σε κέρδιζε για την ψυχαγωγία που προσέφερε το παιχνίδι της. Η Ντεπορτίβο δεν ήταν επιθετική, έπαιξε σπάνια ποδόσφαιρο κατοχής, δεν έφτιαχνε μεγάλο αριθμό ευκαιριών. Είχε μια μεσαία επίθεση, μια μεσαία προς κακή (ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, όταν άρχισε η πτώση) άμυνα, και περίπου αδιάφορες στατιστικές επιδόσεις. Το παιχνίδι της όμως είχε πολύ ενδιαφέρον και ήταν πολύ αποτελεσματικό μέχρι τα μέσα της σεζόν χάρη στη μεγάλη συνοχή της, για τις συγχρονισμένες κινήσεις των ποδοσφαιριστών της τόσο στη φάση της άμυνας όσο και στη φάση της επίθεσης, για την εκμετάλλευση των χώρων στην κόντρα επίθεση, την εκμετάλλευση του πλάτους του γηπέδου. Για το υλικό που είχε, ο Βίκτορ έκανε και έδειχνε για περίπου 5 μήνες “παπάδες”. Προφανώς όμως αυτή που τώρα ανέλαβε είναι μια πολύ διαφορετική δουλειά, δεδομένου ότι παίρνει στα χέρια του μια ομάδα που ζει για να επιτίθεται και να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής. Οσα έζησε όμως στα 50 παιχνίδια που “έγραψε” ως προπονητής της Ντεπορτίβο θα του φανούν πολύ χρήσιμα στο πρώτο κομμάτι της δουλειάς του στον Ολυμπιακό, δηλαδή στα νοκ αουτ για το Champions League. Κι αν τα καταφέρει εκεί, θα έχει το χρόνο για να παρουσιάσει έναν Ολυμπιακό συμβατό με τις επιθυμίες των οπαδών του.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό είναι ότι μέχρι χθες είχε έναν προπονητή που δεν πίστευε στο project της σεζόν που ξεκίνησε και τώρα έχει έναν προπονητή που πιστεύει στο project και, κατ' επέκταση, στην παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League. Ποιος προπονητής κάνει την καλύτερη εκτίμηση; Θα το απαντήσει ο χρόνος, σε διάστημα περίπου 60 ημερών. Πάντως τώρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες από αυτές που θα είχε αν ο Σίλβα αποφάσιζε να συνεχίσει να υπηρετεί ένα σχέδιο που δεν πιστεύει μόνο για χάρη του καλού συμβολαίου του, των αποδοχών του. Είτε αποδειχθεί καλύτερος του Σίλβα είτε όχι, ο Βίκτορ είναι, και μόνο επειδή πιστεύει στην πρόκριση, καταλληλότερος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.