Γκιρτζίκης: «Θα κουραστούν να διαψεύδονται»

Gazzetta team
Γκιρτζίκης: «Θα κουραστούν να διαψεύδονται»

bet365

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτείται έστειλε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στο κτήριο της ΕΟΕ.

Ξεκινώντας, αφού ο κύριος Γκιρτζίκης δεν διέκοψε τη συνέλευση για να λύσει το θέμα της εισόδου των δημοσιογράφων (που τελικά κατάφεραν και είναι μέσα στην αίθουσα), στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται.

«Τη μία παραιτούμαι κατόπιν πιέσεων, την άλλη έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης ή της ΟΥΕΦΑ. Δεν έχουν κουραστεί να φτιάχνουν καινούργια σενάρια; Κάποια στιγμή θα κουραστούν να διαψεύδονται. Εγώ δεν θα κουραστώ», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Κάποιοι θέλουν να φύγουμε εμείς για να έρθουν κάποιοι άλλοι. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας».

Ο χαιρετισμός του Γιώργου Γκιρτζίκη:

"Αγαπητοί φίλοι, Συνεργάτες,

Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ

Σας καλωσορίζω στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Ομοσπονδίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα από την οποία ευελπιστώ να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται. Ένα μήνυμα ενότητας, σύμπραξης, κοινής στρατηγικής, κοινών στόχων, κοινών ανησυχιών, ανεξάρτητα από τις επιμέρους προτιμήσεις ή διαφοροποιήσεις.

Η Γενική μας Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ενώ όλη η Ευρώπη ασχολείται με τα τελικά του Euro της Γαλλίας, η Εθνική Ελλάδας μετά από αλλεπάλληλες συμμετοχές στις μεγάλες διοργανώσεις και επιτυχίες δεν βρίσκεται εκεί.

Την ίδια στιγμή εντός της Ελλάδας το άθλημα δέχεται επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις.

Είδαμε υπουργικές αποφάσεις, εκθέσεις των σωμάτων ασφαλείας να επιστρατεύονται για να μην επιτρέψουν να διεξαχθούν τα παιχνίδια του Κυπέλλου.

Βρεθήκαμε σε έναν τελικό που αντί να είναι γιορτή του ποδοσφαίρου, ήταν παρωδία.

Υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων, που ενώ έχει τη βάση του εκτός του ποδοσφαίρου, εκτυλίσσεται εντός του αθλήματος.

Σε αυτό τον πόλεμο Κυβέρνησης, παραγόντων και οργανωμένων φιλάθλων, δέχονται επίθεση και οι άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Άνθρωποι, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό το άθλημα χαρακτηρίζονται υποτιμητικά συλλήβδην βλαχοπρόεδροι και τους αποδίδονται υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί.

Οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανό το ελληνικό ποδόσφαιρο με εθελοντική προσφορά σε αντίξοες συνθήκες.

Και ο στόχος αυτών των επιθέσεων είναι μακροπρόθεσμα να φύγουμε εμείς για να έλθουν στη θέση μας κάποιοι άλλοι.

Εμείς κοιτάμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι το χρέος απέναντι στο άθλημα που αγαπάμε! Και μέσα από την προσπάθειά μας, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. Θα αγωνιστούμε για τις αξίες μας, για την ποιοτική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.

Από την Εθνική μας, που πρέπει να επιστρέψει στις επιτυχίες, μέχρι τις Ερασιτεχνικές Κατηγορίες και τα Πρωταθλήματα Υποδομών.

Ο στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, σε όλα τα επίπεδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μέσα στον χρόνο που πέρασε παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικά βήματα που ήδη αρχίζουν και αποδίδουν.

Και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω με αυτή την ευκαιρία τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ομόφωνη στήριξη, καθώς και για τη συνεισφορά τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις Ενώσεις που φιλοξένησαν δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποιήσή τους. Αυτό τον χρόνο έγιναν πολλά.

Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο:

Το νέο ξεκίνημα της Εθνικής μας, με την έγκαιρη πρόσληψη του Μίκαελ Σκίμπε και την προετοιμασία της ομάδας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Έχουμε προχωρήσει στη στελέχωση ενός εξαιρετικού επιστημονικού επιτελείου στις Εθνικές μας Ομάδες με επικεφαλής τον Γερμανό προπονητή και τον καταξιωμένο Καθηγητή Γκοδόλια, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες.

Γι' αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τους προπονητές και τους ιατρούς των ομάδων της Super League και υπάρχει διαρκής συνεργασία με το επιτελείο των Εθνικών Ομάδων. Επίσης συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία σύγχρονου και μόνιμου προπονητικού κέντρου, που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε».

Από εκεί και πέρα επιτύχαμε τον εξορθολογισμό των δαπανών της Ομοσπονδίας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, η οποία επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση πιστοποίησης ΙSO από ανεξάρτητη εταιρεία ελέγχου. Το επόμενο βήμα, που έχει ήδη ξεκινήσει είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ενώσεις μας, σε θέματα marketing και λειτουργίας, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην έχει ανάγκη κανέναν.

Έχοντας ο ίδιος επισκεφθεί τις περισσότερες από τις μισές Ενώσεις μας μέσα σε αυτό τον χρόνο και έχοντας πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με τη συντριπτική τους πλειονότητα, γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες και αυτά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθεί η επιχειρησιακή αρτιότητα και οικονομική αυτονομία εκτός από την Ομοσπονδία και των Ενώσεων.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο επιβεβαιώθηκε η προτεραιότητα του Καταστατικού μας έναντι όποιας άλλης μορφής εξουσίας, ενώ συνεχίζεται ο θεσμικός εκσυγχρονισμός, με την καθιέρωση και εφαρμογή νέων κανονισμών, οι οποίοι ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις με την UEFA με επιστέγασμα την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη. Το ίδιο ισχύει και με την FIFA, όπου μάλιστα είχαμε την εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη, του πρώην αρχηγού της Εθνικής μας, σε Επιτροπή της Συνομοσπονδίας που έγινε στο Μεξικό.

Προσωπικά, συμμετείχα σε Συνέδρια και Περιφερειακές Συναντήσεις και στην Επιτροπή Κοινωνικής Ευθύνης της UEFA, όπου η παρουσίαση για τα πεπραγμένα της ΕΠΟ στον συγκεκριμένο τομέα, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Το ελληνικό ποδοσφαίρου μέσα σε αυτό τον χρόνο ενίσχυσε τη θέση του στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις Διεθνείς Συνομοσπονδίες κάνοντας σωστές επιλογές.

Πέραν της κορυφής και σε επίπεδο βάσης έγιναν επίσης σημαντικά βήματα με την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, στην οποία θα προβιβάζονται όλες οι πρωταθλήτριες των Ενώσεων, με τα πρωταθλήματα υποδομής, το πρόγραμμα ανέλιξης νέων διαιτητών, τις σχολές προπονητών, όπου γίνεται πρωτοποριακή δουλειά, για την οποία μας επαίνεσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της UEFA, Φρανκ Λούντολφ.

Ενώ είναι πολύ σημαντικό ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η καλή θέση της ΕΠΟ στην αγορά, με τη βελτιωμένη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου και με την ανανέωση των συμβάσεων με τους χορηγούς μας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συνεργασία μας με Πανεπιστημιακά Τμήματα σε θέματα εκπαίδευσης, καθώς και με την Αποστολή, τον φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής.

Υλοποιείται η συνεργασία μας με τη Sportradar, τον επίσημο συνεργάτη της UEFA, για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων παιχνιδιών, με την πραγματοποίηση σεμιναρίων, στα οποία συμμετέχουν ποδοσφαιριστές, προπονητές, στελέχη ομάδων και διαιτητών.

Σημαντικά βήματα γίνονται και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Να υπενθυμίσω ότι προσθέτουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης των ποδοσφαιριστών ως βασικό προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση των ομάδων.

Και συνεχίζουμε γιατί έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, να πάμε μπροστά!

Με κατεύθυνση το ποδόσφαιρο της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, το ποδόσφαιρο των ίσων ευκαιριών και της διαφάνειας, το ποδόσφαιρο των σύγχρονων όρων της αγοράς.

Το ποδόσφαιρο που είναι παιχνίδι, δεν είναι πόλεμος. Ούτε πόλεμος επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.

Και το βασικό χαρακτηριστικό ενός παιχνιδιού είναι οι κανόνες.

Δεν μπορούμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι αν δεν ακολουθούμε τους διεθνείς κανόνες του.

Αυτό το ποδόσφαιρο ονειρευόμαστε, αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε, γι' αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε να αγωνιστούμε.

Γι' αυτό η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Ενώσεις, με μοναδικό μέλημα το ποδόσφαιρό μας να ξεπερνά τα προβλήματα, να υιοθετεί τα καλά παραδείγματα και να αναπτύσσεται. Και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την εσωτερική δύναμη να ξεπεράσει τα προβλήματα του. Το έχει ξανακάνει.

Δεν χρειαζόμαστε κανέναν μεσσία.

Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις, αρκεί να συναισθανθούμε την κρισιμότητα, αν είμαστε ειλικρινείς και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο και να εργαστούμε σκληρά για το άθλημα που αγαπάμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά.

Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, υπάρχουν Μέσα που γράφουν ότι παραιτούμαι.

Τη μια παραιτούμαι κατόπιν πιέσεων, την άλλη με καταργεί με Νόμο η Κυβέρνηση ή με διώχνει η FIFA.

Δεν έχουν κουραστεί να φτιάχνουν καινούργια σενάρια; Κάποια στιγμή θα κουραστούν να διαψεύδονται. Εγώ δεν θα κουραστώ.

Για σήμερα ξέρω ότι ελάχιστα θετικά θα γραφούν από τον απολογισμό μας.

Το σύνηθες είναι να μου χρεώνουν τα αρνητικά μιας εικοσαετίας, χωρίς να μου πιστώνουν τα θετικά ούτε καν αυτού του χρόνου.

Ήμουν προετοιμασμένος ότι οι επιλογές μου θα προκαλούσαν συγκρούσεις. Είναι οι συγκρούσεις που ζούμε αυτή τη στιγμή απέναντι σε αυτούς, που στην πραγματικότητα δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο. Όλους αυτούς, που χρησιμοποιούν το άθλημα ως όχημα για τις προσωπικές φιλοδοξίες τους ή για τις επαγγελματικές επιδιώξεις τους. Το είχα πει από τις πρώτες μου δηλώσεις.

Συμμετέχω στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας από το 1997 και δεν ζω από το ποδόσφαιρο. Το υπηρετώ, χωρίς να κερδίζω το παραμικρό. Και η δύναμή μου αντλείται μέσα από την αποδοχή των Ενώσεων. Γι' αυτό συνεχίζω.

Και με την εμπιστοσύνη των Ενώσεων θα συνεχίσουμε μαζί για μια ακόμη θητεία.

Σας ευχαριστώ και για τη συνεργασία και για την προσοχή σας".

 

Τελευταία Νέα