Το παιδί-θαύμα της Γερμανίας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το παιδί-θαύμα της Γερμανίας

bet365

Ο Θάνος Σαρρής παρακολούθησε από κοντά το ματς της Γερμανίας με τη Βόρειο Ιρλανδία και γράφει θαμπωμένος από την ικανότητα του Τζόσουα Κίμιχ.

«Είναι εντυπωσιακός. Γρήγορος, καλός με τη μπάλα, μπορεί να σεντράρει εξαιρετικά οπότε ναι, πιστεύω το μέλλον του ανήκει. Μπορούσες να τον δεις όλη τη σεζόν στη Μπάγερν Μονάχου. Μπορούσε να παίξει παντού στο γήπεδο. Και όταν είσαι ικανός να το κάνεις αυτό στη Μπάγερν, μπορείς να το κάνεις παντού». Με τα λόγια αυτά ο Aντρέ Σίρλε μίλησε στο gazzetta.gr μετά τη νίκη της Γερμανίας επί της Βορείου Ιρλανδίας για τον 21χρονο που κάλυψε τη θέση του δεξιού μπακ, κάνοντας πρεμιέρα στο Εuro.

Απέναντι στους Βορειοιρλανδούς, όπου γνώριζε πως θα συναντήσει σφικτές άμυνες και προσπάθεια καταστροφής του παιχνιδιού του, ο Γιοακίμ Λεβ επέλεξε να παίξει με «κολόνα» στην επίθεση τον Μάριο Γκόμες και να ξεκινήσει τον Κίμιχ δεξί μπακ. Στην ανάπτυξη της Γερμανίας τα μπακ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως από τη στιγμή που αντιμετώπιζε μια ομάδα περιορισμένων επιθετικών δυνατοτήτων, η ευκαιρία ήταν ιδανική για να φανούν οι ικανότητες του 21χρονου.

Ουσιαστικά, τα πλάγια μπακ ήταν σχεδόν μόνιμα πάνω από τη μεσαία γραμμή και στις φάσεις πολιορκίας, σχημάτιζαν μαζί με τον Γκόμες, τον Μίλερ και τον Γκέτσε μια επιθετική πεντάδα, ανοίγοντας σε πλάτος το γήπεδο και έχοντας ακριβώς πιο πίσω τους και κεντρικά σε οργανωτικό ρόλο τον Οζίλ και τον Κρόος. Η μπάλα άλλαζε με εκπληκτική ακρίβεια και ταχύτητα, η παρουσία του Μάριο έδειξε να λειτουργεί θετικά για όλους τους περιφερειακούς επιθετικούς και παρότι έχασε αρκετές ευκαιρίες, έβγαλε εκπληκτικές συνεργασίες, κυρίως με τον Μίλερ.

Ο Κίμιχ έδειξε στοιχεία πολύ σπάνια για τη θέση και την ηλικία του, όντας απίστευτα άνετος με τη μπάλα στα πόδια. Γρήγορος και προσεκτικός στο timing των κινήσεών του, έκανε σέντρες ακριβείας με το δεξί και με το αριστερό (ειδικά αυτή που δεν κατάφερε να τελειώσει ο Γκέτσε ήταν... μοιρογνωμονίου), ντρίμπλαρε, συνεργαζόταν άψογα με τον Μίλερ και τον Οζίλ, δημιουργούσε χώρους και δύο φορές έφτιαξε και φάσεις για τον εαυτό του, κάνοντας διαγώνια κίνηση στην περιοχή. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί σε γήπεδο του Euro τόσο πλουραλιστική παρουσία πλάγιου μπακ!

Ο Κίμιχ αποκτήθηκε τη Στουτγκάρδη (ήταν δανεικός στην RB Λειψίας) το καλοκαίρι του 2015. Πήγε στο Μόναχο έχοντας παιχνίδια μόνο στη δεύτερη κατηγορία, ενώ στις μικρές ομάδες της Γερμανίας δεν ήταν ποτέ το μεγάλο όνομα, εκείνος που αναμενόταν να κάνει το τεράστιο «μπαμ» όπως για παράδειγμα ο Βάιγκλ. Πριν αποκτηθεί από τη Μπάγερν ήταν κυρίως κεντρικός μέσος. Στην επιθετική ομάδα της Λειψίας έπαιζε εξάρι μπροστά από τα σέντερ μπακ, έχοντας μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία και στη γρήγορη επανάκτηση της μπάλας. Στην Κ-21 της Γερμανίας περιοριζόταν περισσότερο στα ανασταλτικά του καθήκοντα, όμως ήταν ξεκάθαρη η τεχνική του ικανότητα. Ο συμπαίκτης του σε εκείνη την ομάδα Αμίν Γιούνες είχε ξεχωρίσει την ικανότητά του να επανακτά γρήγορα τη μπάλα περισσότερο από κάθε άλλη.

Στο Μόναχο, ο Πεπ Γκουαρδιόλα μίλησε δημοσίως νωρίς την μεγάλη προοπτική του: «Ο Τζόσουα έχει όλα όσα χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής. Είναι πολύ ευφυής, πάντα επιθετικός στη διεκδίκηση της μπάλας, δυνατός στον αέρα, ξέρει να βρίσκει τους ελεύθερος χώρους, έχει μεγάλη διορατικότητα και ξέρει πότε να βγαίνει μπροστά και πότε να μένει πίσω».

Όλα αυτά ο Καταλανός τα είπε τον Σεπτέμβριο, όταν οι ευκαιρίες του ήταν ακόμα περιορισμένες και αποκλειστικά στη μεσαία γραμμή. Στο δεύτερο γύρο της Bundesliga, ο Γκουαρδιόλα τον γύρισε στην άμυνα, είτε δεξί στόπερ σε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, είτε κεντρικό σε σχήμα με τέσσερις. Παρότι είχε μειονέκτημα απέναντι σε πιο δυνατά κορμιά και παρότι δεν είχε εμπειρία στη θέση, ξεχώρισε κυρίως χάρη στο ταλέντο, την αντίληψη και το decision making. Μετά το 0-0 με τη Ντόρτμουντ στο Βέστφαλεν ο Γκουαρδιόλα είπε στους δημοσιογράφους: «Αγαπώ τον Τζόσουα Κίμιχ. Έχει τα πάντα για να πετύχει. Έχει παίξει απέναντι σε μεγάλους επιθετικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και απέναντι στον Ομπαμεγιάνγκ σήμερα. Μην μου πείτε παρακαλώ ότι δεν είναι σέντερ μπακ!».

Αποδεικνύοντας σε υψηλά τεστ ότι μπορεί να παίξει σχεδόν παντού σε άμυνα και μεσαία γραμμή, πολλοί Γερμανοί βλέπουν στον Κίμιχ στοιχεία Λαμ. Μοιάζει, είναι η αλήθεια, με μια σύγχρονη, ίσως πιο ελπιδοφόρα εκδοχή του. Απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία έδειξε στοιχεία που θα ζήλευαν εξτρέμ που ήδη παίζουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε αντίθεση με το ματς απέναντι στους Πολωνούς, όπου το παιχνίδι από τα άκρα γινόταν κυρίως από τα αριστερά, η παρουσία του έδωσε πολύ περισσότερες επιλογές, απελευθερώνοντας και τον Μίλερ ώστε να κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο: Να βρίσκει χώρους μέσα στο «κουτί». Oι κάθετες κινήσεις του, η άνεση με τη μπάλα και η τεχνική του ικανότητα έκαναν ακόμα και τον Χέβεντες να επαινέσει τον Λεβ για την επιλογή του, παρότι αυτή άφησε τον αμυντικό της Σάλκε στον πάγκο.

Οι περισσότεροι Γερμανοί στέκονταν μετά τη λήξη του αγώνα στη διαφορά που μπορεί να κάνει ο Κίμιχ απέναντι σε κλειστές άμυνες και ομάδες οι οποίες μπαίνουν στο ματς πρωτίστως για να κλείσουν τους χώρους. Η παρουσία του όμως στη φετινή σεζόν με τη Μπάγερν, απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους, έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει μια χαρά σε όλες τις συνθήκες, δείχνοντας ωριμότητα αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά αγωνιστικά του χαρίσματα, τα οποία του επιτρέψουν να καλύψει με επάρκεια διαφορετικές θέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, είναι δύο εγγυήσεις για το ότι το μέλλον του ανήκει, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Σίρλε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.