Έγραψε ιστορία η Β. Ιρλανδία! (vid)

Φώτης Καρακούσης
Έγραψε ιστορία η Β. Ιρλανδία! (vid)

bet365

Με γκολ στην αρχή και στ τέλος του δευτέρου μέρους, η Βόρειος Ιρλανδία επικράτησε της Ουκρανίας με 2-0 και έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη σε τελικά Euro.

Αγωνιζόμενη στον όμιλο της Εθνικής μας, η Βόρειος Ιρλανδία κατάφερε να γράψει ιστορία παίρνοντας για πρώτη φορά την πρόκριση σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ο' Νιλ πήγε στα γήπεδα της Γαλλίας με σκοπό να παλέψει όλα τα ματς και όπου βγει. Η πρεμιέρα δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς παίζοντας άσχημο ποδόσφαιρο ηττήθηκε από την Πολωνία με 1-0.

Σήμερα όμως οι... πράσινοι έδειξαν πως όχι απλά είναι σε θέση να κάνουν πολλές... κγδείες, αλλά και να διακριθούν στην παρθενική τους συμμετοχή στον θεσμό. Και το έδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επικρατώντας της κακής Ουκρανίας με 2-0.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Βορείου Ιρλανδίας σε Euro και η δεύτερη σε μεγάλη διοργάνωση, καθώς το 1982 είχαν κερδίσει για το Μουντιάλ την Ισπανία με 1-0. Πλέον η ομάδα το Ο' Νιλ με το τρίποντο αυτό αρχίζει να ελπίζει πως μπορεί ακόμα και την πρόκριση στην επόμενη φάση, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί και από τα άλλα ματς.

Η Ουκρανία από την άλλη, πήγε στην Γαλλία με ελπίδες για κάτι καλό, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει απολύτως τίποτα. Με δύο ήττες σε ισάριθμα ματς, η ομάδα του Φομένκο πάει πρόωρα στο σπίτι της απογοητεύοντας τους φίλους της όχι μόνο για τις δύο ήττες, αλλά κυρίως για τις κάκιστες εμφανίσεις της.

Κακό το πρώτο μέρος

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και το πρώτο μέρος. Με τις δύο ομάδες να έχουν χάσει στην πρεμιέρα η Ουκρανία από την Γερμανία και η Β. Ιρλανδία από την Πολωνία, όποια έχανε και σήμερα θα έλεγε αντίο στην διοργάνωση και αυτό όπως ήταν φυσικό τις έκανε να έχουν άγχος. Ένα άγχος που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα, καθώς σε ολόκληρο το πρώτο μέρος δεν υπήρξε ούτε μισή φάση στο ματς. Οι τυπικά γηπεδούχοι έδειξαν να έχουν τον έλεγχο, χωρίς όμως να κάνουν ούτε μισή φάση, ενώ ούτε οι φιλοξενούμενοι απείλησαν.

Ένα στο ξεκίνημα, ένα στο τέλος και γράφτηκε η ιστορία

Στο δεύτερο μέρος όμως άλλαξαν όλα. Η Βόρειος Ιρλανδία μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε στο 49' να ανοίξει το σκορ με τον ΜακΌλεϊ. Ο κεντρικός αμυντικός των... πράσινων μετά από κόρνερ του Νόργουντ κατάφερε με καρφωτή κεφαλιά να νικήσει τον Πιατόφ και να κάνει το 0-1.

Από εκείνο το σημείο οι Ουκρανοί προσπάθησαν εκ νέου να αναλάβουν τα ηνία. Πίεσαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχασαν την μεγάλη ευκαιρία. Εκεί βέβαια που είχανε ανεβάσει απόδοση ήρθε η ολιγόλεπτη διακοπή επειδή έπεφτε χαλάζι με τους παίκτες του Ο' Νιλ να κρατάνε το μηδέν για πλάκα. Έτσι φτάσαμε στις καθυστερήσεις, όπου σε μια κόντρα της Βορείου Ιρλανδίας ο Ντάλας σούταρε, ο Πιατόφ έδιωξε άσχημα και ο ΜακΓκιν από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 0-2 κλειδώνοντας την μεγάλη νίκη για την ομάδα του.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πιατόφ, Φεντέτσκι, Χατσερίντι, Ρακίτσκι, Σεβτσούκ, Σιντορτσούκ (76' Γκάρμας), Στεπανένκο, Κοβαλένκο (84' Ζίντσενκο), Γιαρμόλενκο, Κονοπλιάνκα, Σελεζνιόβ (72' Ζοζούλια).

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΜακΓκόβερν, Χιουζ, Κάθκαρτ, ΜακΌλεϊ, Τζόνι Έβανς, Στίβεν Ντέιβις, Κόρι Έβανς (93' ΜακΝερ), Νόργουντ, Γουόρντ (69' ΜακΓκιν), Ντάλας, Ουάσινγκτον (84' Μαγκένις).

 

EURO Τελευταία Νέα