Χαριστέας: «Θα αργήσει να ξαναγίνει μεγάλη η Εθνική»! (pic)

Δημήτρης Τομαράς
Χαριστέας: «Θα αργήσει να ξαναγίνει μεγάλη η Εθνική»! (pic)

bet365

Ο Άγγελος Χαριστέας είδε από κοντά το Αυστρία - Ουγγαρία ως προσεκλημένος της UEFA και μιλάει στο Gazzetta για Euro, Εθνική ομάδα αλλά και την τιμή που του έκανε η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Ο παλαίμαχος φορ παρακολούθησε το Αυστρία - Ουγγαρία ως επίσημος προσκεκλημένος της UEFA ενώ μετά το τέλος του αγώνα απένειμε το βραβείο του MVP. Ο Χαριστέας μίλησε στο Gazzetta.gr τόσο για το παιχνίδι που είδε όσο και για την Εθνική μας και το μέλλον της. Πιο αναλυτικά:

- Πως ήταν η εμπειρία σου από το παιχνίδι της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τι εικόνα αποκόμισες από το ματς;
Καταρχήν μπορώ να σου πω ότι είναι ένα πολύ ωραίο γήπεδο αυτό που έπαιξαν οι δύο αντίπαλοι. Ένα φανταστικό γήπεδο. Ήταν πολύ ωραία η ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Είδα πολύ αγχωμένες τις δύο ομάδες. Έγινε κακό ματς στο πρώτο ημίχρονο αλλά στο 2ο είδαμε καλύτερα πράγματα. Η Ουγγαρία μετά την επίτευξη του 1-0 ήταν... μόνη της στο γήπεδο. Εύκολα το... καθάρισε το παιχνίδι. Η Αυστρία ήταν πολύ κακή. Δεν έδειξε τίποτα. Ο Αλάμπα έπαιζε σε τελείως λάθος θέση. Αχρηστεύεται όταν τοποθετείται στο κέντρο. Δεν μπορεί να προσφέρει εκεί. Η Αυστρία έβγαλε τεράστιες αδυναμίες.
Έτσι όπως την είδα και με δεδομένη την δυναμική του Euro και την εν γένει δυσκολία του δεν την βλέπω καλά για την συνέχεια. Οι Ούγγροι από την άλλη πήραν τρεις πόντους. Μέτριες ομάδες και οι δύο. Η Ουγγαρία όμως έδειξε πολύ καλά στοιχεία μεσοπιθετικά μετά το 1-0. Πίσω βέβαια έχουν πολλά κενά και οι δύο. Η Ουγγαρία θεωρώ πως ως κύριο... όπλο για την συνέχεια του Euro θα έχει το κέντρο της.
- Πως είναι για σένα το να βρίσκεσαι στην Γαλλία ως προσκεκλημένος της UEFA;
Σίγουρα. Πραγματικά. Με το που έφτασα εδώ όλοι με έκαναν να αισθανθώ πολύ όμορφα. Με υποδέχθηκαν όλοι πολύ καλά. Μου συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαι ένας σταρ. Η αναγνωρισιμότητα και η αναγνώριση που εισπράττω είναι κάτι μοναδικό. Με τιμάει η UEFA με αυτόν τον τρόπο. Με τιμάει που βλέπει σε μένα έναν άνθρωπο - πρότυπο. Ένα άτομο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα νέα παιδιά.
- Πόσο πολύ σε... πονάει και σε στεναχωρεί ότι λείπει η Εθνική μας από αυτόν τον θεσμό;
Να σου πω την αλήθεια βλέπω τις σημερινές ομάδες και λέω 'δεν μπορεί να είναι αυτές εδώ και να λείπεις εσύ ως Ελλάδα'. Στεναχωριέμαι πολύ. Ήθελα πολύ να έρθω εδώ και να δω όλα τα ματς της Εθνικής. Για να είναι εδώ βέβαια αυτά τα παιδιά αγωνίστηκαν. Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε την ανάλογη πορεία. Δεν είχαμε την παρουσία που περιμέναμε. Το έχουμε συζητήσει πολύ εδώ με διάφορους ανθρώπους για την Εθνική μας και την απουσία της από το Euro. Μου λέγανε πως 'γίνεται ο Ρανιέρι να απέτυχε στην Ελλάδα και να πήρε τίτλο με την Λέστερ; Δεν είναι περίεργο αυτό;'.
Τους φαίνεται λίγο περίεργο. Όλη αυτή η καθίζηση. Η φθίνουσα πορεία.
- Εσύ πως το βλέπεις από μέρους σου και τι προοπτικές υπάρχουν για την Εθνική μας στο μέλλον;
Κοίταξε. Μία Εθνική σε μία χώρα ζωντανών... νεκρών που δεν έχει να επιδείξει κάτι στην Ευρώπη είναι φυσιολογικό να έχει κάποια καμπή. Να είναι μία κακή Εθνική σε όλα τα πράγματα. Σε όλα τα επίπεδα. Έπρεπε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Να χτίσει κάτι καινούριο. Για μένα θα αρχίσει να ξαναγίνει μεγάλη ομάδα αυτή η Εθνική. Δεν το λέω με υπεροψία και... ύφος, όμως βλέπω το πως αντιμετωπίζεται αυτή η Εθνική και η νοοτροπία που υπάρχει στους αγώνες.
- Νιώθεις μέσα σου πως ίσως η... κληρονομιά του Euro 2004 δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε στην συνέχεια;
Και μετά το 2004 είχαμε επιτυχίες και συνεχή παρουσία σε διοργανώσεις. Για την Εθνική μιλάω. Η ομάδα είχε μία συνέχεια. Είναι μία φυσιολογική κάμψη που έρχεται 10 χρόνια αργότερα. Βλέποντας πόσοι Έλληνες παίκτες διαπρέπουν. Είναι μετρημένοι αυτοί που ξεχωρίζουν. Αυτό για μένα είναι ο... καφθρέφτης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν έχεις ως Ελλάδα πολλούς παίκτες σαν τον Σωκράτη ή τον Κυριάκο να παίζουν έξω σε μεγάλες ομάδες. Εάν είχε πολλούς θα μπορούσες να πεις ότι έχεις και μία άλλη προοπτική. Με δύο - τρία παιδιά να ξεχωρίζουν είναι δύσκολο.
- Θα ξαναβρεθείς σε ματς στο Euro;
Ίσως στα προημιτελικά. Λογικά ναι. Θα δω και άλλο ένα ή δύο ματς. Θέλω να ξαναπώ ότι είναι τεράστια τιμή για μένα αυτό που μου κάνει η UEFA και με κάνει να νιώθω σαν να εκπροσωπώ την χώρα μας και την Εθνική στο Euro.

 

EURO Τελευταία Νέα