Γαλλία – Ρουμανία: Πρεμιέρα με γκολ και Ζιρού

Gazzetta team
Γαλλία – Ρουμανία: Πρεμιέρα με γκολ και Ζιρού

bet365

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοίγει τις πύλες του με τους οικοδεσπότες Γάλλους να αντιμετωπίζουν τους Ρουμάνους. Οι Βαλκάνιοι ταξίδεψαν στο Παρίσι με προίκα την καλύτερη άμυνα των προκριματικών.
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΑΠ: 500
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΠΑΠ: 1.20 – 4.90 – 10.50
ΩΡΑ/TV: 22:00/ ΕΡΤ 1
ΓΗΠΕΔΟ: ΣΤΑΝΤ ΝΤΕ ΦΡΑΝΣ (81.338), ΠΑΡΙΣΙ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Εχουν τεθεί αντιμέτωπες σε 9 περιπτώσεις με τους Γάλλους να μετρούν 4 νίκες. Σε πέντε συναντήσεις δεν προέκυψε νικητής. Τελευταία τους συνάντηση στα προκριματικά του EURO το 2011 στο Βουκουρέστι, με το παιχνίδι να λήγει 0-0.
* Από το 1984 και μετά, μόλις 2 οικοδεσπότες έχουν επικρατήσει στην πρεμιέρα. Η Γαλλία το 1984 υπέταξε τη Δανία 1-0 και το 2000 το Βέλγιο επικράτησε της Σουηδίας 2-1.
Υστερα από μια διετία φιλικών, η Γαλλία δίνει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι. Ξεκινάει τη διοργάνωση με φιλοδοξίες και σύμμαχο την παράδοση, καθώς έχει δύο κατακτήσεις σε τουρνουά που πήρε ρόλο οικοδέσποινας (EURO 1984 – Μουντιάλ 1998). Το κλίμα είναι παραπάνω από θετικό, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γάλλος εκλέκτορας, Ντιντιέ Ντεσάμπ τονίζοντας πως «το περιβάλλον είναι πολύ ευνοϊκό». Βάσει ρόστερ σαφώς και μπορεί να πετύχει, διαθέτοντας εξαιρετικής ποιότητας παίκτες από τη μέση και μπροστά. Το μάτι του Ολιβιέ Ζιρού «γυαλίζει», με τον φορ της Αρσεναλ να σκοράρει δις κόντρα στους Σκωτσέζους στο τελευταίο φιλικό (3-0), ενώ από τρομερή σεζόν προέρχονται οι Ντιμίτρι Παγιέ και Αντουάν Γκριζμάν.
Ανασταλτικά ωστόσο νοσεί, ενδεικτικό το γεγονός ότι στα 5/6 τελευταία της ματς δέχτηκε γκολ. Μόνο στο τελευταίο φιλικό με την Σκωτία στο Μετς δεν παραβιάστηκε η εστία της. Μπορεί στα μετόπισθεν να διαθέτει παίκτες με εμπειρία, αλλά ειδικά τα σέντερ μπακ της δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ οι ακραίοι αμυντικοί, Σανιά και Εβρά δεν διάγουν την πρώτη ποδοσφαιρική τους νιότη. Υποχρεωμένος να βρει κατάλληλη ανασταλτική «χημεία» είναι ο Ντεσάμπ, καθώς οι απουσίες των Βαράν, Σακό και Ματιέ έχουν περιορίσει τις επιλογές του, με τους Κοσιελνί και Ραμί να παίρνουν το χρίσμα στη βασική σύνθεση.
Οι Ρουμάνοι από την πλευρά τους, βρέθηκαν στον ίδιο προκριματικό όμιλο με την Ελλάδα. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την μέτρια παρουσία των περισσότερων συγκατοίκων στο γκρουπ και πήραν ιδιαιτέρως ακούραστα την πρόκριση στην τελική φάση. Τερμάτισαν ένα βαθμό πίσω από τους Βορειοϊρλανδούς (21β.), με ρεκόρ 5 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες. Αναδείχτηκαν η καλύτερη άμυνα της προκριματικής φάσης, καθώς δέχτηκαν μόλις δυο τέρματα στα δέκα ματς, τομέας που χτίζει το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας και τώρα ο Ιορντανέσκου. Ταξίδεψε για διάφορους λόγους χωρίς τα 7/11 γκολ (Μαξίμ, Μαρικά, Παπ, Μπουντέσκου, Ρουτσέσκου) που πέτυχε στα προκριματικά και θα πρέπει να βρει λύσεις στο επιθετικό σκέλος, ώστε να κάνει την υπέρβαση. Για τις κλήσεις του δεν έλειψε και η κριτική ειδικά για τον αποκλεισμό του εξτρέμ της Στουτγάρδης Μαξίμ.
Η Ρουμανία υστερεί σε «λαμπερά» ονόματα, δεν έχει στο ρόστερ Χάτζι και Ραντουτσόγιου, ούτε κάποιον που να μοιάζει έστω και λίγο στον Μούτου, αλλά είναι υπόδειγμα ομάδας, ξέρει να αμύνεται και να βγάζει το «λάδι» στους αντιπάλους. Τα φιλικά δεν προσφέρονται και για τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο οι ισοπαλίες που απέσπασε κόντρα σε Ισπανούς (27/03, 0-0) και Ιταλούς (17/11, 2-2), όλο και κάτι λένε.
«Σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, είμαστε στο 12», τόνισε ο Ανχελ Ιορντανέσκου, αποτυπώνοντας το κλίμα στις τάξεις των Βαλκάνιων. Αναφερόμενος στο βαθμό δυσκολίας της πρεμιέρας αρκέστηκε να προσθέσει πως «το να παίξουμε το πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Γαλλία δεν ήταν κάτι που επιθυμούσαμε. Με την υποστήριξη του κόσμου τους, θα είναι πολύ δύσκολα για εμάς. Θα κάνουμε όμως τα πάντα για να μη ξεκινήσουμε με ήττα». Στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας (03/06) υπέταξε 5-1 τη Γεωργία στο Βουκουρέστι παρουσιάζοντας ιδιαιτέρως επιθετική φιλοσοφία, όπως και στην ήττα με τους Ουκρανούς (4-3) στις 29 Μαΐου. Πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα επίσημο μεγάλης διοργάνωσης και φαίνεται πως καταλήγει σε σχήμα 4-2-3-1. Τραυματίας ο αναπληρωματικός μπακ Φιλίπ.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ
Γαλλία (4-3-3): Γιορίς - Σανιά, Κονσιελνί, Ραμί, Εβρά- Ματουϊντί, Καντέ, Πογκμπά- Γκριζμάν, Ζιρού, Παγέ
Ρουμανία (4-2-3-1): Ταταρουσάνου- Σαπουνάρου, Γκριγκόρε, Κίρικες, Ρατς- Χόμπαν, Πιντίλι - Πόπα, Στάντσιου, Στάνκου - Αντόνε
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : Ματς πρεμιέρας με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Οι «τρικολόρ» θα έχουν την στήριξη του κοινού τους και φέτος πιστεύουν πολύ στην κατάκτηση του τροπαίου. Προφανώς και υπάρχει άγχος, πρεμιέρα γαρ, αλλά ειδικά οι επιθετικοί του Ντεσάμπ δείχνουν έτοιμοι να αποδεχτούν την πρόκληση. Ο Παγιέ έκανε φοβερά πράγματα με τη Γουέστ Χαμ, ο Ζιρού παρά την κριτική που δέχεται όταν η Εθνική τον χρειάζεται δίνει το «παρών», ενώ και ο Γκριζμάν έρχεται από μια σεζόν που οδήγησε την Ατλέτικο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο σημείο όμως που προβληματιζόμαστε έντονα είναι η αμυντική της λειτουργία. Στοιχηματική αξία στον άσο δεν υπάρχει, ωστόσο εκτιμούμε ότι θα μπουν με το δεξί, για αυτό και το 1.77 που τιμάται η νίκη τους με -1 (να κερδίσουν με δυο γκολ διαφορά) φαντάζει ικανοποιητικό. Για τους λάτρεις των ειδικών στοιχημάτων, έστω και με μικρή μίζα ποντάρουμε στο να ανοίξει το σκορ ο Ολιβιέ Ζιρού σε απόδοση 4.00. Πρόκειται για το σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης των Γάλλων, θα τροφοδοτείται συχνότερα από τους υπολοίπους, κυρίως όμως επιδιώκει να διαψεύσει τους επικριτές του, καθώς δέχτηκε αρκετή κριτική, τόσο φορώντας τη φανέλα της Αρσεναλ, όσο και με αυτή των «τρικολόρ».
 

EURO Τελευταία Νέα