Οι 20 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των EURO! (pics & vids)

Gazzetta team
Οι 20 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των EURO! (pics & vids)

bet365

Η Daily Mail επέλεξε τις 20 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των EURO, με τον άθλο της Εθνικής μας το 2004 να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Η σέντρα για το Euro της Γαλλίας πλησιάζει και η Daily Mail επέλεξε τις 20 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Φυσικά, από αυτές δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το έπος του 2004, όταν η Εθνική μας ομάδα έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη στη διοργάνωση, που φιγουράρει στη δεύτερη θέση των επιλογών.

Οι στιγμές, όπως τις επέλεξε η αγγλική εφημερίδα:

20. Η Ολλανδία στο γκρουπ του θανάτου

Από τα... παράξενα του EURO το 2008 ήταν ένας «όμιλος του θανάτου», όπως είχε ονομαστεί. Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ρουμανία βρέθηκαν σε αυτόν, όμως οι Οράνιε έκαναν πράγματα και θαύματα, για να προκριθούν ως πρώτοι, αφήνοντας Γάλλους και Ιταλούς να δίνουν αγώνα επιβίωσης για τα νοκ άουτ. Η Ολλανδία τότε είχε διαλύσει με 3-0 την Ιταλία και με 4-1 την Γαλλία!

Dirk Kuyt (right) and Rafael van der Vaart (left) celebrate defeating France in Bern, Switzerland

19. Ο μοιραίος Αμπέλ Ζαβιέρ

Το 2000 είχαμε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις. Στα ημιτελικά, Πορτογαλία και Γαλλία ήταν έτοιμες να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, όμως λίγο πριν το φινάλε ο Αμπέλ Ζαβιέρ, το δεξί μπακ των Πορτογαλών, έκανε χέρι στην περιοχή. Ο διαιτητής Μπένκο έδωσε το πέναλτι, ο Ζινεντίν Ζιντάν πέτυχε το χρυσό γκολ των τρικολόρ και ο Ζαβιέρ τιμωρήθηκε στη συνέχεια με εξάμηνο αποκλεισμό για τις έντονες διαμαρτυρίες...

18. Η απίθανη λόμπα του Πομπόρσκι

Το 1996 η Τσεχία ήταν εκπληκτική και είχε κερδίσει τη συμπάθεια όλων. Ο Νέντβεντ είχε συνοδηγό τον Πομπόρσκι, ο οποίος με απίθανη λόμπα στο ματς με την Πορτογαλία στα προημιτελικά, έδωσε την πρόκριση στους Τσέχους, που έφτασαν μέχρι τον τελικό, χάνοντας από την Γερμανία.

17. Η γκολάρα του Γουίλαν

Ο Ρόνι Γουίλαν πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Το 1988 έπρεπε να κάνεις κάτι εξαιρετικό, για να νικήσεις τον Ντασάεβ και ο Ιρλανδός τα κατάφερε και με το παραπάνω στο παιχνίδι με αντίπαλο την Σοβιετική Ένωση.

16. Το... δράμα στο Κροατία-Τουρκία

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης το 2008 στα προημιτελικά αναμετρήθηκαν Κροατία και Τουρκία. Το παιχνίδι ήταν απλά συγκλονιστικό. Οι Κροάτες κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα με τον Κλάσνιτς στο 119', όμως τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι θα βρεθούν στους «4» ο Σεμίχ ισοφάρισε για τους Τούρκους, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Εκεί, οι Κροάτες αστόχησαν σε 3 από τις 4 εκτελέσεις και οι Τούρκοι πήραν πανηγυρικά την πρόκριση.

15. Το πρώτο ματς στην ιστορία της διοργάνωσης

Η πρώτη φορά, που οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα κοινό πρωτάθλημα ήταν το 1960. Το πρώτο παιχνίδι, λοιπόν, στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν εκείνο ανάμεσα σε Γαλλία και Γιουγκοσλαβία, το οποίο η τελευταία κέρδισε με το εντυπωσιακό 5-4.

The Yugoslavia (left) and France teams enter the pitch for the first ever European Championship match

14. Ο ήρωας Ρικάρντο

Το 2004 οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι βρήκαν απέναντί τους την Αγγλία στα προημιτελικά. Η κανονική διάρκεια δεν βρήκε νικητή, οι ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι. Εκεί, που πρωταγωνιστής ήταν ο γκολκίπερ Ρικάρντο. Ο Πορτογάλος αρχικά απέκρουσε την εκτέλεση του Βασέλ, για να σκοράρει ο ίδιος στη συνέχεια από την άσπρη βούλα και να στείλει την ομάδα του στα ημιτελικά!

13. Η κλάση του Μπαλοτέλι

Η παράδοση της Ιταλίας ήταν εξαιρετική με την Γερμανία. Έτσι, ακόμη και αν τα πάντσερ ήταν ανώτερα στη θεωρία, στον ημιτελικό του 2012 η σκουάντρα ατζούρα ήταν και πάλι θριαμβεύτρια. Και το οφείλει πρωτίστως στον Μάριο Μπαλοτέλι, που πέτυχε και τα δύο γκολ, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό!

12. Η Ιταλία κέρδισε στο... κέρμα

Κάποτε, τα κέρματα έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Έτσι, το 1968 η Ιταλία πήρε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό μετά από στρίψιμο νομίσματος! Στα ημιτελικά με τη Σοβιετική Ένωση το 0-0 έμεινε τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα πέναλτι, με τον Φακέτι να μαντεύει σωστά και να στέλνει την Ιταλία στην επόμενη φάση.

Italy went on to beat Yugoslavia 2-0 in the Euro 1968 final after earning their passage thanks to a coin toss

11. Ο... Μίδας Μπίρχοφ

Μέσα σε όλα όσα έχουμε δει στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν και το χρυσό γκολ, το οποίο το 1996 έκρινε τον τελικό. Η Γερμανία βρήκε απέναντί της την εκπληκτική Τσεχία και ο Όλιβερ Μπίρχοφ με ένα πανέμορφο γκολ έκρινε στα πάντα στην παράταση για το τελικό 2-1 υπέρ των Γερμανών.

10. Το δράμα των χαμένων πέναλτι

Ο Πιρς είχε στείλει την Αγγλία στα ημιτελικά το 1996, αφήνοντας εκτός την Ισπανία, όμως στα ημιτελικά το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο. Αντίπαλος η Γερμανία, 1-1 το αποτέλεσμα στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, όμως στα πέναλτι ο Κέπκε απέκρουσε την εκτέλεση του Σάουθγκεϊτ, στέλνοντας τα πάντσερ στον τελικό.

9. Ο Πλατινί το... κράτησε για τις καθυστερήσεις

Το 1984 ήταν η διοργάνωση της Γαλλίας και του Μισέλ Πλατινί. Ο τελευταίος δεν σταμάτησε να σκοράρει και το πιο φημισμένο του γκολ ήταν εκείνο στον ημιτελικό με την Πορτογαλία. Οι Γάλλοι έπαιζαν εντός έδρας, έκαναν εκπληκτικό τουρνουά, όμως χρειάστηκαν ένα γκολ του Πλατινί στο 199', για να κάμψουν την αντίσταση των Πορτογάλων και να δώσουν το παρών στον τελικό.

8. Η μεγάλη Αγγλία

Τα όνειρα των Άγγλων το 1996 εντός έδρας έφτασαν πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθούν. Τα λιοντάρια διέλυσαν την Ολλανδία με 4-1 στη φάση των ομίλων, όμως στη συνέχεια δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό. Πάντως, εκείνο το παιχνίδι θα το θυμούνται για πάντα.

7. Ο θρίαμβος της Ισπανίας

Οι Ισπανοί ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για 4 χρόνια, κατακτώντας όλα τα τουρνουά. Το 2012 έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα, που καταφέρνει να διατηρήσει τα σκήπτρα. Και το έκανε με μοναδικό τρόπο, διαλύοντας με 4-0 στον τελικό την Ιταλία.

6. Ο... αυθεντικός Πανένκα

Η διασημότερη εκτέλεση πέναλτι έγινε για πρώτη φορά στο EURO του 1976 και, μάλιστα, στον τελικό. Ο Πανένκα κατάφερε να πάρει μία θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όταν «έσκαψε» την μπάλα στο ματς με την Δυτική Γερμανία και βοήθησε στο να κατακτήσει το τρόπαιο η Τσεχοσλοβακία.

5. Το χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ

Ο Μπίρχοφ έκρινε τον τελικό με «χρυσό γκολ» το 1996 και 4 χρόνια αργότερα, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ έκλεψε λίγη από τη δόξα του. Η Γαλλία αντιμετώπιζε την Ιταλία στον τελικό, ο Βιλτόρ κατάφερε να σκοράρει στις καθυστερήσεις και να στείλει το ματς στην παράταση, όπου ο Τρεζεγκέ έκανε το τελικό 2-1 και ολοκλήρωσε την μεγάλη αντεπίθεση των τρικολόρ!

4. Ο Σμάιχελ έσωσε την Δανία

Η Δανία είχε προκριθεί στο EURO μόνο και μόνο λόγω του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και έκανε το... πρώτο θαύμα στην ιστορία της διοργάνωσης, κατακτώντας το τρόπαιο! Η στιγμή που κανένας δεν πρόκειται να ξεχάσει, ήρθε στον ημιτελικό όταν ο Σμάιχελ απέκρουσε στη διαδικασία των πέναλτι την εκτέλεση του Φαν Μπάστεν, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό!

3. Ο πανηγυρισμός του «Γκάζα»

Το 1996 Αγγλία και Σκωτία αναμετρήθηκαν και εκείνο που όλοι θυμούνται σήμερα είναι ένας πανηγυρισμός. Ο Πολ Γκασκόιν έκανε το 2-0 με υπέροχο γκολ και το πανηγύρισε ανάλογα! Απολαυστικός.

2. Το έπος της Ελλάδας

Στη διοργάνωση του 2004 ήρθαν τα πάνω-κάτω στην ίσως μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ, την οποία κανένας δεν υπολόγιζε, κατάφερε να πετάξει εκτός από τη φάση των ομίλων την Ισπανία, να αποκλείσει στα προημιτελικά την Γαλλία, στα ημιτελικά την Τσεχία και να κερδίσει στον τελικό στο σπίτι της την Πορτογαλία! Χαριστέας, Ζαγοράκης και Δέλλας ήταν μόνο κάποιοι από εκείνους, που έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία της διοργάνωσης.

1. Το βολέ του Φαν Μπάστεν

Ένα από τα καλύτερα και πιο δύσκολα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχε έρθει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1988. Η Ολλανδία αντιμετώπιζε την Σοβετική Ένωση στο Μόναχο και στο 54' ολόκληρο το γήπεδο και ο πλανήτης έμειναν με το στόμα ανοιχτό μετά το απίστευτο γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν!

 

EURO Τελευταία Νέα