Ο… προφήτης Τσιάρτας, ο ταβλαδόρος «Κάρα» και ο γάμος του Φύσσα

Ο… προφήτης Τσιάρτας, ο ταβλαδόρος «Κάρα» και ο γάμος του Φύσσα

Ο… προφήτης Τσιάρτας, ο ταβλαδόρος «Κάρα» και ο γάμος του Φύσσα

bet365

Αθήνα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πορτογαλία… μια γκαζιά δρόμος! Οπως, ακριβώς, οι αναμνήσεις, που ξαναγυρίζουν και «ζωντανεύουν» στο μυαλό τεσσάρων ηρώων του Euro 2004.

Ζούμε μέρες Euro και οι άνθρωποι, που πριν από δώδεκα χρόνια, μέσα σε ένα μήνα μετατράπηκαν από κοινοί θνητοί σε ημίθεοι για όλους τους Έλληνες, είναι μπροστά μας. Το gazzetta.gr ήταν παρών στη συνάντηση των τεσσάρων θρυλικών ηρώων του δικού μας Euro, αυτό της Πορτογαλίας, στα πλατό του «Μακεδονία TV» για τις ανάγκες της ψυχαγωγικής εκπομπής «Όλα Καλά».

Θόδωρος Ζαγοράκης, Γιώργος Καραγκούνης, Τάκης Φύσσας και Βασίλης Τσιάρτας επί της σκηνής. Ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν βρεθεί μαζί με τους περισσότερους από τους πρωταθλητές Ευρώπης στη Μυτιλήνη για ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι, το οποίο αποτελεί, όχι απλά ένα reunion της όμαδας, το έναυσμα πολλαπλών δράσεων και εκδηλώσεων της «Εθνικής του 2004».

Με γκρίζα μαλλιά πια, κάποιοι εξ αυτών, καθισμένοι αναπαυτικά στους καναπέδες, με τα φώτα, τις κάμερες να μην τους ενοχλούν και από τα ηχεία να ακούγονται οι… μελωδίες του «πειρατικού» διηγήθηκαν ανέκδοτες ιστορίες από το ελληνικό έπος της Πορτογαλίας.

Μάθαμε ποιος κέρδισε το πρωτάθλημα τάβλι, που διοργάνωναν οι διεθνείς στο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα του Βάσκο ντα Γκάμα, τι έγινε τελικά με τον γάμο του Τάκη Φύσσα, που μαζευόντουσαν κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά και με ποιον μίλησε ο… προφήτης Βασίλης Τσιάρτας, λίγο μετά το τέλος του τελικού. Κι άλλες πολλές, πολλές μικρές ιστορίες, που μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο.

Ο… προφήτης Τσιάρτας

Προφήτης ο Τσιάρτας; Ναι! Έτσι, τον αποκάλεσε ο Γιώργος Καραγκούνης. «Ήταν ο μόνος που είχε δημόσια πει, ότι πάμε να το πάρουμε, την ίδια ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε καν να το σκεφτούμε, όχι να το δηλώσουμε στις κάμερες», αποκάλυψε ο «Κάρα» και μαζί του συμφώνησαν Ζαγοράκης και Φύσσας.

Ο αρχηγός θυμήθηκε τα βράδια στο ξενοδοχείο όταν «όλοι μας περιμέναμε να τελειώσουμε το φαγητό, να συγκεντρωθούμε σ’ ένα δωμάτιο και να ακούσουμε από τον Φύσσα τις διάφορες μιμήσεις. Είναι καταπληκτικός μίμος, ο Τάκης», «στην Πορτογαλία ήμασταν 23, αλλά μαζί με τα προκριματικά πάνω από 45 ποδοσφαιριστές κι όμως δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό ανάμεσα μας, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να μην παίζεις και να είσαι στον πάγκο», εξήγησε ο πάντα σοβαρός και μετρημένος Βασίλης Τσιάρτας, που λίγο μετά τη λήξη του τελικού, ο πρώτος με τον οποίο μίλησε στο τηλέφωνο «ήταν ο συγχωρεμένος, ο πατέρας μου».

Ο… μίμος Τάκης Φύσσας ξανάζησε τις στιγμές στο «Ντα Λουζ» το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2004. «Με το που σφύριξε ο Μερκ, πίστεψα ότι δεν μπορεί να συμβαίνει στην αλήθεια, όλο αυτό που είχαμε πετύχει. Έλεγα από μέσα μου “δεν μπορεί να συμβαίνει, κάτι διαφορετικό θα συμβεί και θα το χάσουμε το κύπελλο”, αλλά τελικά όντως ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης! Για μένα είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου, μετά τη γέννηση των δύο παιδιών μου».

Ο Τσιάρτας θυμήθηκε τις στιγμές στο Καλλιμάρμαρο, την επομένη της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού. «Μέσα στο λεωφορείο συνειδητοποιήσαμε όλοι μας, ότι αυτό που είχαμε πετύχει ήταν κάτι πολύ μεγάλο. Μπαίνοντας στο Στάδιο, ο κόσμος από τη χαρά του κόντευε να μας πνίξει. Φορούσαμε όλοι τα μετάλλια μας, αλλά γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να τα βγάλουμε από το λαιμό μας για να μην τα χάσουμε!».

«Αφού κερδίσαμε τη Γαλλία, είπα ότι μπορούμε να το πάρουμε»!

Η πιο δύσκολη στιγμή στη διαδρομή, σύμφωνα με τον πρώην τεχνικό διευθυντή της Εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού , ήταν τα πρώτα λεπτά του αγώνα με τη Ρωσία. «Στο 2-0 των Ρώσων σκέφτηκα “τι κάνουμε, θα τα καταστρέψουμε όλα”, ευτυχώς ήρθε το γκολ του Βρύζα, αλλά στο τέλος δεν ξέραμε αν έχουμε περάσει…», «ναι, δίκιο έχει ο Τάκης, τελείωσε το παιχνίδι και δεν ξέραμε ότι είχαμε περάσει, κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον σαν χαζοί», θυμήθηκε ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης που ήταν, λόγω καρτών, στον πάγκο ήξερε ότι είχαμε περάσει με τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό: ήττα με 2-1 σκορ! «Μπήκε ο «Κάρα» μέσα και μας έλεγε, «τι κοιτάτε, περάσαμε, πανηγυρίστε», πρόσθεσε ο Τάκης Φύσσας, ενώ ο Βασίλης Τσιάρτας περιέγραψε μια ανάλογη σκηνή στον ημιτελικό με την Τσεχία, μετά το «χρυσό» γκολ του Δέλλα. «Όλοι μας πηγαίναμε προς μια κατεύθυνση να πανηγυρίσουμε και ο Ρεχάγκελ πήγαινε αντίθετα με μας, γιατί αρχικά νόμιζε ότι δεν είχε τελειώσει το ματς, ότι έχει άλλα δεκαπέντε λεπτά.

Πότε πίστεψαν οι υπόλοιποι διεθνείς, είπαμε ο Τσιάρτας το πίστευε εξ αρχής, ότι η Εθνική μπορεί να κατακτήσει το Euro; Ο συντηρητικός και πάντα «χαμηλά την μπάλα», Ζαγοράκης μετά το γκολ του Χαριστέα στον τελικό. Ο Φύσσας όταν αποκλείσαμε την Τσεχία. Μόνον ο Γιώργος Καραγκούνης το πίστεψε λίγο νωρίτερα. «Όταν κερδίσαμε την Γαλλία, είπα “αφού το κάναμε και αυτό και αποκλείσαμε αυτή τη Γαλλία, μπορούμε να το πάρουμε”. Κι αυτό έγινε…».

Ο ρέκορντμαν συμμετοχών (139) της εθνικής ομάδας κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στην Πορτογαλία. Ένα εντός γηπέδων κι ένα στο ξύλινο δάπεδο του τάβλι αν και ο «κάπτεν» έχει δώδεκα χρόνια μετά, πολλές ενστάσεις. «Εντάξει, μπορεί να έγινε και απονομή, αλλά δεν ξέρω αν είναι ο «Κάρα» ο πραγματικός νικητής».

Ο «Ζαγόρ» αποκάλυψε κι ένα από τα λίγα γούρια του κατά τη διάρκεια του τουρνουά: «Πριν από κάθε παιχνίδι, με εξαίρεση τα πρώτα δύο, ετοίμαζα στο δωμάτιο τη βαλίτσα μου, να είμαι έτοιμος για την επιστροφή. Αλλά δεν το έλεγα σε κανέναν. Τι να έλεγα στους συμπαίκτες μου; «Ξέρετε, είμαι έτοιμος να γυρίσω πίσω», αλλά τελικά κάθισα ως το τέλος…».

Η αλήθεια για το γάμο του Φύσσα

Κατά τη διάρκεια του Euro κι όσο η Εθνική περνούσε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, είχε κυκλοφορήσει η είδηση, ότι ο Τάκης Φύσσας θα ανέβαλε το γάμο του, με την γυναίκα του Χριστίνα, λόγω της απρόσμενης μεγάλης σε διάρκειας παραμονής στην Πορτογαλία. Ήρθε, όμως, η ώρα να αποκαταστήσει την αλήθεια, έστω κι αν έχουν περάσει δώδεκα χρόνια και είναι πατέρας, πλέον, δύο πανέμορφων κοριτσιών.

«Φεύγοντας για το Euro είχα πει στη Χριστίνα, “κοίταξε, θα παντρευτούμε μετά το Euro, αλλά θέλω όταν θα επιστρέψω να με αφήσεις να δω τα παιχνίδια και τον τελικό με την ησυχία μου, μαζί με τα φιλαράκια μου, με πίτσες και μπύρες”. Τελικά, πάνε οι μπύρες και οι πίτσες, έπαιξα ο ίδιος στον τελικό, αλλά δεν αναβάλλαμε ποτέ το γάμο μας. Ήταν εξ αρχής να γίνει στις 9 Ιουλίου. Στο γλέντι, είχαμε μαζί μας το κύπελλο, είχε κοντά στα 2.500 άτομα κι από άλλους γάμους, όλοι ήθελαν να βγουν φωτογραφία με το κύπελλο, κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας», εξήγησε πριν ξεκινήσει μαζί με τους άλλους δύο της παρέας να πειράζουν τον Τσιάρτα για μια δήλωση του σχετικά με την καταπληκτική πάσα προς τον Άγγελο Χαριστέα στο ματς με την Ισπανία.

«Μόνον αυτός θα μπορούσε να πει ότι έκανε την πάσα, «όπως ένας άνθρωπος βάζει το νερό στο ποτήρι», είναι απίστευτος», είπαν και οι τρεις.

 

EURO Τελευταία Νέα