Ο θρυλικός Πελέ αποκλειστικά στο gazzetta.gr! (vids&pics)

Ο θρυλικός Πελέ αποκλειστικά στο gazzetta.gr! (vids&pics)

Ο θρυλικός Πελέ αποκλειστικά στο gazzetta.gr! (vids&pics)

bet365

Ο «βασιλιάς Πελέ», ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα μιλάει στο gazzetta.gr για τον Ολυμπιακό, τους Ζιοβάνι και Ριβάλντο. Δείτε αποκλειστικά videos και φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο! ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΛΑΤΑΡΙΩΦ.

Στην «Έναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ απεικονίζονται άστρα τα οποία μένουν περήφανα να παρατηρούν χαοτικές δίνες.Τα άστρα θεωρούνται ουράνια σώματα, μικροί ήλιοι που με το φως τους μαγεύουν τους πάντες. Ανεξαρτήτου ηλικίας. Η μαγεία αυτή, ενός ουράνιου σώματος, μετενσαρκώθηκε στη Γη μέσα από την ύπαρξη του Πελέ. Του ανθρώπου που με τη γέννησή του, πέρα από το φως στο Τρες Κoρασόες των 80.000 κατοίκων, έφερε τη λάμψη στο βασιλιά όλων των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Άπαντες τον γνωρίζουν ως Πελέ. Το πλήρες όνομά του είναι Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Το Έντσον, προέρχεται από τον Τόμας Έντισον, τον εφευρέτη του ηλεκτρισμού. Εκείνο το αστέρι, ξεκίνησε να λάμπει και να ηλεκτρίζει τα πλήθη από τη γέννησή του. Ο Άντι Γουόρχολ έκανε λόγο για 15 λεπτά δημοσιότητας τα οποία δικαιούνται όλοι. Εξαίρεση, ο Πελέ που σύμφωνα με τον Αμερικανό καλλιτέχνη του αναλογούν 15 αιώνες δημοσιότητας! Τόσο θα κρατήσει η λάμψη του, κατά πολλούς, σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή του πλανήτη.

Το gazzetta.gr είχε την τιμή να βρεθεί, την 1η Ιουνίου στο Λονδίνο σε μια μεγαλοπρεπή και λαμπερή εκδήλωση προς τιμήν του «βασιλιά Πελέ». Ενός ανθρώπου που η φήμη του προηγείται του ονόματός του. Μιας προσωπικότητας που γνωρίζει πολύ καλά πως όταν κάποιος κάνει λόγο για «όμορφο ποδόσφαιρο» (jogo bonito) δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει αναφορά στο όνομά του. Τα τέσσερα γράμματα που συνθέτουν το όνομα του Πελέ παραμένουν ακόμη και στις μέρες μας πολύ ισχυρά εμπορικά!

Το brand name «Pele» δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και σε κάθε παρουσία του δημιουργείται ντελίριο ενθουσιασμού. Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του επιχειρηματικού αλλά και του αθλητικού κόσμου.

Το gazzetta.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο που βίωσε για περίπου έξι ώρες την εμπειρία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον κορυφαίο ίσως ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ο Πελέ αν και ταλαιπωρημένος έδειχνε ευδιάθετος, ενώ στο άκουσμα του ταξιδιού μας χαμογέλασε με νόημα χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «μία πανέμορφη χώρα»!

Ο «Rei Pele» αναφέρθηκε εκτός άλλων στους φίλους του Ζιοβάνι-Ριβάλντο, αλλά και την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η βραδιά τα είχε όλα. Στις δημοπρασίες των αντικειμένων που πρόσφερε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εκδήλωσης οι Άγγλοι σκόρπισαν πακτωλό χρημάτων. Η οικονομική κρίση άλλωστε είναι μια άγνωστη λέξη στο Λονδίνο, όπου ο καπιταλισμός βασιλεύει.

Η πρώτη (οπτική) επαφή με τον θρύλο

Στο μουντό Battersea Park, λίγες ώρες πριν την έλευση του 75χρονου σήμερα Πελέ τα κιτρινισμένα φύλλα των πελώριων δέντρων έπεφταν στον Τάμεση.

Με τίποτα δεν μπορούσες να καλωσορίσεις την 1η μέρα του καλοκαιριού. Λίγο μετά τις 17:00 ένα πολυτελές ασημί βαν μάρκας Mercedes παρκάρει έξω από το χαοτικό κτήριο κοντά στην είσοδο του πάρκου. Πρώτοι αποβιβάζονται οι άνθρωποι της προστασίας του Πελέ, ακολουθεί ο επιστήθιος φίλος του και επί δεκαετίες μάνατζερ του, ο ασπρομάλλης Πεπίτο Φόρνος.

Ευρισκόμενοι στην ίδια ευθεία από το σημείο που θα έκανε την παρουσία του ο Πελέ, παρατηρούμε πρώτα ένα μπαστούνι να προηγείται του Πελέ, με το Βραζιλιάνο να κινείται με δυσκολία. Μέσα στο γκρι κουστούμι του, εμφανώς κατάκοπος κρατάει έναν από τους σωματοφύλακές του και κάνει δύο βήματα. Στέκεται και χαιρετά τον κόσμο, δείχνοντας πως παρά τα προβλήματα υγείας του, το ηθικό του παραμένει ακμαιότατο. Περίπου 500 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να τον αποθεώσουν. Παιδιά ζητωκραυγάζουν το όνομα του!

Πελέ στο gazzetta.gr: «Αγαπώ τους Ριβάλντο - Ζιοβάνι»

Το gazzetta.gr παρά τον παροξυσμό που επικρατούσε στη θέα και μόνο του μοναδικού ποδοσφαιριστή που έχει κατακτήσει τρία παγκόσμια Κύπελλα και έχει σκοράρει 1281 γκολ σε 1363 ματς, κατόρθωσε να συνομιλήσει μαζί του για λίγα λεπτά.

«Ήρθατε από την Ελλάδα! Λατρεύω την χώρα σας. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις», είναι τα πρώτα λόγια του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα για να συνεχίσει:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη του κόσμου, αλλά και την παρουσία μου πριν από δέκα χρόνια στο γήπεδο του Ολυμπιακού, όπου με τίμησαν οι άνθρωποι του ελληνικού συλλόγου. Ελπίζω σύντομα να επιστρέψω στην πανέμορφη Ελλάδα»

Ο Πελέ, ο οποίος υπέγραψε για λογαριασμό του gazzetta.gr την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας, απέφυγε με διπλωματικό τρόπο την σύγκριση ανάμεσα στους Ριβάλντο και Ζιοβάνι.

«Είναι και οι δύο φίλοι μου. Είναι δύσκολο να επιλέξω κάποιον, τους αγαπώ και τους δύο. Πολύ μεγάλοι παίκτες για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ήταν τυχερός ο Ολυμπιακός που τους είχε στο δυναμικό του και χάρηκα πολύ όταν τους συνάντησα στην Αθήνα», απάντησε ο σπουδαίος Πελέ.

Το «μαύρο» διαμάντι αφού συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους παρευρισκόμενους στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πολυτελή αίθουσα του Battersea Evolution, όπου αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του.

O Πελέ χαρακτήρισε τους Μπόμπι Μουρ και Φραντς Μπεκενμπάουερ ως τους πιο δύσκολους αντιπάλους που είχε στην καριέρα του, σημειώνοντας για τον Γερμανό πως ήταν παράλληλα πολύ «καθαρός» στα μαρκαρίσματα του.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο όνομα του. «Πελέ δεν είναι το πραγματικό μου όνομα. Με λένε Έντσον. Δεν με βάφτισαν Πελέ. Αυτό το όνομα ακούγεται σαν λέξη μωρού στα πορτογαλικά. Αντίθετα, το Έντσον παραπέμπει στον Τόμας Εντισον, που ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα, ο μπαμπάς μου

είπε πως την μέρα που γεννήθηκα ένα μικρό φως ήρθε στο χωριό μας και για αυτό αργότερα με ονόμασε Έντισον το οποίο μετετράπη σε Έντσον.

Το Πελέ μου το έδωσε ένας συμμαθητής μου στο σχολείο, γιατί ήθελε να με εκνευρίσει κι εγώ θύμωνα πολύ όταν με φώναζε έτσι. Δεν μου άρεσε, αλλά το συνήθισα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη που εξέφρασε για τα πέναλτι. «Ποτέ δεν μου άρεσε να σκοράρω με πέναλτι. Ήταν το πιο εύκολο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή. Στην εθνική Βραζιλίας υπήρχαν καλύτεροι παίκτες από μένα για αυτή την δουλειά, όπως οι Ριβελίνο και Κάρλος Αλμπέρτο. Πάντως το φοβερό είναι πως πέτυχα το 1000ό γκολ της καριέρας μου με πέναλτι».

Ο Βραζιλιάνος έδωσε την δική του απάντηση για την απόφαση του να πουλήσει περίπου 2.000 ενθύμια από την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά και από τις διακρίσεις που έλαβε μετά την απόσυρση του από την αγωνιστική δράση.

«Θέλω να προσφέρω ένα μέρος των χρημάτων σε μία παιδιατρική κλινική στην Κοριτίμπα, να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Το gazzetta.gr στο... τραπέζι του Πελέ!

Ο φωτισμός χαμηλός, ήχοι από τη Βραζιλία σε ταξίδευαν στην «χώρα του καφέ», γεγονός που δεν ήταν δύσκολο καθώς τριγύρω υπήρχαν αντικείμενα του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, ενώ όμορφες χορεύτριες ήταν ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές της σάμπα.

Ενα παιδάκι ονόματι Πελέ, συζητούσε με τη μητέρα του τη μοναδική στιγμή που έζησε, ενώ οι προσκεκλημένοι, σε εύθυμους ρυθμούς, τσούγκριζαν τα ποτήρια τους εις υγείαν του ανθρώπου που είχαν απέναντί τους στη σκηνή. Ανάμεσά τους και εμείς. Η οικοδέσποινα του event μας οδηγεί στο τραπέζι μας, το οποίο βρισκόταν ακριβώς μπροστά από εκείνο όπου καθόταν ο Πελέ. Για την ακρίβεια, ήμασταν με τους ανθρώπους που απάρτιζαν την ομάδα του Βραζιλιάνου. Φυσικά κάποιο λάθος είχε γίνει, αλλά ποιον πειράζει!

Λίγα λεπτά αφότου καθίσαμε, ένα φαντασμαγορικό μπαλέτο συνοδεύει τον Πελέ στο τραπέζι του, ενώ άνθρωποι της προσωπικής του ασφάλειας δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Ακριβώς πίσω μας ο Πελέ και η βραδιά συνεχίζεται με τις δημοπρασίες και τις δηλώσεις που σας μεταφέραμε πιο πάνω, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα videos και trailers από την τελευταία ταινία με θέμα την ζωή του Πελέ. Μερικά από τα χιλιάδες γκολ που σημείωσε, σε έκαναν να συνειδητοποιείς το μέγεθος του μύθου Πελέ και το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του.

Μία αλησμόνητη βραδιά , στο πλευρό του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα, λίγο πριν το δρόμο της επιστροφής.

 

Τελευταία Νέα