Οι κορυφαίοι Ελληνοαυστραλοί όλων των εποχών!

Οι κορυφαίοι Ελληνοαυστραλοί όλων των εποχών!

bet365

Από τον Σταν Λαζαρίδη που έκανε καριέρα στην Premier League στον Κρις Καλαντζή. Η λίστα με τους κορυφαίους Ελληνοαυστραλούς ποδοσφαιριστές και η παρουσία τους στην Ελλάδα!

Η ελληνική ομογένεια παραδοσιακά τροφοδοτεί το αυστραλιανό ποδόσφαιρο με παίκτες προερχόμενους από ομάδες όπως η Σίδνεϊ Ολίμπικ, η Σάουθ Μέλμπουρν και η Χάιντελμπεργκ (σ.σ. Πρώην Μέγας Αλέξανδρος Μελβούρνης).

Αυστραλιανή ιστοσελίδα ξεχώρισε οχτώ εξ αυτών παρουσιάζοντας το προφίλ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι έχουν περάσει και από το ελληνικό πρωτάθλημα με τους Κρις Καλαντζή και Τζ;iμη Πατίκα να πραγματοποιούν αξιοσημείωτη καριέρα στην Ελλάδα.

Σταν Λαζαρίδης

Στην κορυφή των κορυφαίων Ελληνοαυστραλών ποδοσφαιριστών φιγουράρει το όνομα του Σταν Λαζαρίδη που διακρίθηκε στην Premier League.

O «Stan the man» εκπροσώπησε την Αυστραλία 60 φορές ενώ αγωνίστηκε για εννιά σεζόν στην Αγγλία με τις Γουέτ Χαμ και Μπέρμιγχαμ.

Ο Λαζαρίδης μπορούσε να αγωνιστεί με επιτυχία τόσο ως αριστερός μπακ, όσο και ως εξτρέμ. Ήταν παίκτης-κλειδί στην πορεία των «socceroos» μέχρι τον τελικό του Confederations Cup το 1997.

Τσάρλι Γιάνκος

Ο Γιάνκος, ο οποίος πέρασε και από τον ΠΑΟΚ την σεζόν 1988-89, χρίστηκε διεθνής με την Αυστραλία 49 φορές, ενώ ήταν αρχηγός 30 φορές σκοράροντας εφτά γκολ με αποκορύφωμα το εκπληκτικό τέρμα κόντρα στην Αργεντινή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε δρόμο στο προάστιο του Σίδνεϊ έχει δοθεί το όνομα του Ελληνοαυστραλού λίμπερο.

Πίτερ Κάθολος

Ο «Kat» γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1961 και αγωνιζόταν στο χώρο του κέντρου. Έπαιξε στις Canterbury, St George,Ολυμπίκ Σίντνεϊ, ΑΠΙΑ, Μαρκόνι Στάλιονς καθώς και στην Α.Ε. Λάρισα (3 συμμετοχές). Το 1982 ανακηρύχτηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς για την Αυστραλία. Με την Εθνική Αυστραλίας είχε από το 1981 μέχρι το 1984, 15 συμμετοχές και 3 γκολ.

Τζίμης Πατίκας

Ο Πατίκας φόρεσε 142 φορές την φανέλα της ΑΕΚ πετυχαίνοντας 27 γκολ. Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του άνοιξε τον δρόμο και σε άλλους Ελληνοαυστραλούς. Με τον «Δικέφαλο» πέρασε οχτώ εκπληκτικές σεζόν (1985-1993) κατακτώντας τρία πρωταθλήματα. Ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της Ωκεανίας στη δεκαετία του '80, έφτασε μία ανάσα από την Μπαρτσελόνα, ενώ για ένα διάστημα τέθηκε υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Αμπερντίν!

Πίτερ Ρασκόπουλος

Ο Ρασκόπουλους φόρεσε 14 φορές την φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας. (1981-87) Μάλιστα έκανε ντεμπούτο ως αρχηγος! Ο παλαίμαχος μέσος αγωνίστηκε για μία δεκαετία στη Σίδνεϊ Ολίμπικ.

Άγγελος Ποστέκογλου

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Άγγελου Ποστέκογλου πέρασε στα «ψιλά» μολονότι φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας τέσσερις φοράς. Αντίθετα ως προπονητής κατάφερε να ξεχωρίσει κατακτώντας δύο πρωταθλήματα NSL με την Σάουθ Μέλμπουρν, ισάριθμα στην A-League με την Μπρίσμπεϊν Ρόουρ αλλά και το Asian Cup (2015) με την Εθνική Αυστραλίας. Αναμφίβολα ο κορυφαίος τεχνικός της Ωκεανίας!

Κρις Καλαντζής

Ο Καλαντζής γεννήθηκε το 1967 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Σίδνεϊ Ολύμπικ το 1982. Το 1987 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού. Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992 όταν και τελικά μεταπήδησε στον Ολυμπιακό όπου και παρέμεινε για πέντε σεζόν, σκοράροντας μάλιστα το 1994 με εκπληκτικό τρόπο κατά της πρώην ομάδας του. Αγωνίστηκε από το 1985 έως το 1987, 15 φορές με την εθνική Αυστραλίας, πετυχαίνοντας ένα τέρμα σε φιλικό αγώνα με την Κίνα το 1986. Το 2000 σε γκάλοπ μεταξύ των Αυστραλών φιλάθλων αναδείχθηκε 8ος καλύτερος όλων των εποχών στη θέση του δεύτερου επιθετικού.

Κίμων Ταλιαδόρος

Ο Ταλιαδώρος είχε με την Αυστραλία 9 συμμετοχές σκοράροντας τρία γκολ. Ήταν δεινός σκόρερ γράφοντας ιστορία την εξαετία 1987-1993 με την Σάουθ Μέλμπουρν όπου βρήκε δίχτυα 45 φορές σε 100 ματς.

* Στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν ηχηρές απουσίες καθώς παραλείπονται οι Τζόνι Αναστασιάδης με καριέρα στον ΠΑΟΚ, Λούης Χριστοδούλου (Παναθηναϊκός) και Μιχάλης Βαλκάνης (Ηρακλής, Λάρισα).

 

Τελευταία Νέα