Σωστά και λάθη του Φαν Χάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σωστά και λάθη του Φαν Χάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σωστά και λάθη του Φαν Χάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

bet365

Το gazzetta.gr … ξεπροβοδίζει τον Λουίς Φαν Χάαλ από την πόρτα του «Ολντ Τράφορντ» και αναλύει όσα πήγαν καλά, αλλά κι αυτά που δεν απέδωσαν καρπούς, στη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ολλανδός προπονητής αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων».

Το είπε και ο ίδιος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους διοικούντες τη Γιουνάιτεντ, από το πρωί της Κυριακής, όσο κι αν προσπάθησε η ομάδα να το καλύψει και να μη δώσει έκταση το θέμα, τη στιγμή που αναμένεται το ραντεβού της Τρίτης με τον Ζοσέ Μουρίνιο και τον εκπρόσωπό του, Ζόρζε Μέντες.

Δύο χρόνια «άντεξε» στον πάγκο του συλλόγου του Μάντσεστερ ο Λουίς Φαν Χάαλ, ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν και τη θητεία του γενικότερα με την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και το gazzetta.gr αναλύει όσα πήγαν καλά κι όσα δεν έφεραν αποτέλεσμα από τον Ολλανδό.

ΘΕΤΙΚΑ

Επανέφερε τη Γιουνάιτεντ στο Τσάμπιονς Λιγκ: Έπειτα από την καταστροφική χρονιά του Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο, τη σεζόν 2013-2014, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα έχασε όλα και έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πράγμα που είχε τρομερά αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά του συλλόγου. Ο Φαν Χάαλ, μέσα σε μια σεζόν, επανέφερε την ομάδα στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα και μέσω των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, ο σύλλογος επανήλθε στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης.

Πήρε το Κύπελλο: Όπως και να 'χει, είναι το πρώτο τρόπαιο στη μετά – Φέργκιουσον εποχή. Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του Σκοτσέζου προπονητή και την απόσυρσή του, ώστε να μπορεί πλέον να παρακολουθεί την ομάδα του ως οπαδός της από τα επίσημα κι όχι ν' αγχώνεται και να έχει την πίεση που διακρίνει έναν κόουτς, η Γιουνάιτεντ πέρασε πολύ δύσκολες μέρες. Φέτος, στο τελευταίο – όπως φαίνεται – ματς του Φαν Χάαλ στον πάγκο, ήρθε το Κύπελλο Αγγλίας, στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Μάλιστα, το τρόπαιο κατακτήθηκε με ανατροπή που ολοκληρώθηκε στην παράταση, με τους «κόκκινους διαβόλους» ν' αντιδρούν σωστά στο γκολ που δέχθηκαν από τον Πάντσεον στο 78'...

«Δημιούργησε» μια νέα γενιά: Με κορυφαίο όλων τον Μάρκους Ράσφορντ, για τον οποίο μάλλον ήταν γραμμένο στ' άστρα να κάνει τέτοιο ξεπέταγμα στην Πρέμιερ Λιγκ και να ζήσει τ' όνειρό του, έχοντας βρεθεί και στην προεπιλογή της Αγγλίας ενόψει Euro 2016, ο Λουίς Φαν Χάαλ θα έχει να υπερηφανεύεται για τη «δημιουργία» μιας νέας γενιάς στον σύλλογο. Όπως ήταν τότε η «Class of '92», ήρθε και η... Class of '16! Με τον Κάμερον Μπόρθγουϊκ – Τζάκσον (19 ετών, αριστερό μπακ/κεντρικός αμυντικός/αμυντικό χαφ), τον Ντόναλντ Λοβ (21 ετών, κεντρικός αμυντικός/αμυντικό χαφ), τον Τζο Ρίλεϊ (19 ετών, ακραίος αμυντικός/κεντρικός μέσος), τον Ρίγκαν Πουλ (17 ετών, κεντρικός αμυντικός/αμυντικός μέσος), τον Τίμοθυ Φοσού – Μενσά (18 ετών, κεντρικός μέσος) και τον Τζέιμς Γουέιρ (20 ετών, κεντρικός μέσος). Επιπλέον, με τον Φαν Χάαλ πήρε συμμετοχές και «ψήθηκε» πολύ περισσότερο, μέχρι να σκοράρει και στον τελικό του Κυπέλλου, ο Γιεσέ Λίνγκαρντ...

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Παίκτες που δεν έπιασαν: Άλλα περίμενε, άλλα είδε, άλλα πήρε η ομάδα από εκείνους που έπρεπε και μπορούσαν να δώσουν πολλά. Ο Λουίς Φαν Χάαλ είδε την πλειοψηφία των παικτών που πήρε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις τελευταίες δύο χρονιές, να μην αποδίδουν όσο πίστευε και ο ίδιος ότι μπορούσαν να το κάνουν. Πέρα από τον Άντερ Ερέρα και Άντονι Μαρσιάλ, οι υπόλοιποι που προστέθηκαν στο ρόστερ το καλοκαίρι του 2014 και του 2015, δεν βοήθησαν... Ούτε οι μπακ, Ρόχο και Νταρμιάν, ούτε ο Σνάιντερλιν, βάσει των όσων είχε δείξει στη Σαουθάμπτον, ούτε ο Σβαϊνστάιγκερ που αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή, ούτε ο Λουκ Σο που είχε αρχίσει καλά αλλά έχασε τη σεζόν με διπλό κάταγμα στο πόδι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ούτε ο Μέμφις Ντεπάι που απέτυχε να βρει τον καλό, αγωνιστικό του εαυτό.

Βαρετό ποδόσφαιρο: Σε τέτοιο σημείο που έγινε... εσωτερικό αστείο ανάμεσα στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν... άνευ ουσίας η παρουσία τους στο «Ολντ Τράφορντ» στο πρώτο ημίχρονο των αναμετρήσεων της ομάδας αφού δεν τους πρόσφερε απολύτως τίποτα και η ομάδα ξυπνούσε έπειτα από τις αποδοκιμασίες που άκουγαν οι ποδοσφαιριστές, κατευθυνόμενοι στ' αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Ήταν τέτοια η αδυναμία των «κόκκινων διαβόλων» να βρουν λύσεις μπροστά από τις αντίπαλες εστίες και να φτιάξουν ένα θετικό σερί αποτελεσμάτων, που οι δύσκολες μέρες ήρθαν από πολύ νωρίς για τον Φαν Χάαλ στον πάγκο. Ακόμα και τότε, όμως, ο Ολλανδός παρέμενε στη θέση του και στο σημειωματάριό του (πράγμα που εκνεύριζε τρομερά τους οπαδούς) και ο Ράιαν Γκιγκς κατέβαινε στη γραμμή του πλαγίου για να φωνάξει και να δείξει στους ποδοσφαιριστές ότι υπάρχει κάποιος εκεί στην άκρη να έχει απαιτήσεις και να τους δίνει οδηγίες.

Αποτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ: Η επιστροφή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν ήταν όπως θα την περίμεναν οι άνθρωποι του συλλόγου και οι οπαδοί του. Και από τη στιγμή που το ρόστερ είχε ενισχυθεί σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι, θεωρείται αποτυχία το γεγονός πως δεν έγινε ούτε ένα βήμα από τη φάση των ομίλων, με ήττα – κατραπακιά από τη Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία στο τελευταίο παιχνίδι του γκρουπ, με τους «λύκους» να παίρνουν την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία τους με το τελικό 3-2 επί των «κόκκινων διαβόλων» με ανατροπή στο σκορ. Στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, η Γιουνάιτεντ συνάντησε τη Λίβερπουλ στην πρώτη, ιστορική συνάντηση των δύο ομάδων σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμως η ομάδα του Φαν Χάαλ ήταν ξεκάθαρα και δίχως ίχνος αμφισβήτησης, πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Αναποτελεσματικές μέθοδοι, ομάδα δίχως ταυτότητα: Οι προπονητικές μέθοδοι του Ολλανδού προπονητή, συχνά – πυκνά ήταν η αφορμή που έπαιρνε ο βρετανικός Τύπος για να κυκλοφορήσουν δημοσιεύματα που ήθελαν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να... βαριούνται και να θεωρούν χάσιμο χρόνου τις ασκήσεις που έκαναν ξανά και ξανά, δίχως ν' αλλάζει το παραμικρό στο πρόγραμμα που ακολουθούσαν στο προπονητικό κέντρο του «Κάρινγκτον». Το γεγονός, δε, πως η ομάδα παρουσιαζόταν στο χορτάρι δίχως ξεκάθαρο πλάνο και στα δύο χρόνια της θητείας του Φαν Χάαλ ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για ταυτότητα και συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, φανερώνει την αδυναμία που είχε ο 64χρονος τεχνικός στη συγκρότηση ενός συνόλου όπως αρμόζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί και στο δικό του μυαλό τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά και να περίμενε άλλα αποτελέσματα από τα όσα δούλευε και σημείωνε στα χαρτιά του για να δει την πρόοδο που επιθυμούσε και δεν του βγήκαν όσα σχεδίαζε και προσπαθούσε σε κάθε παιχνίδι να καλυτερεύσει...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα