Η καλύτερη μεταγραφή που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός

Η καλύτερη μεταγραφή που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός

Η καλύτερη μεταγραφή που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την άφιξη, την ιδιότητα και την νέα προοπτική του Ζιλμπέρτο Σίλβα στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, με δεδομένο ότι ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου ξεκινά μια συνεργασία με σαφείς αρμοδιότητες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, με την αφορμή της παρουσίας του Ολυμπιακού στο Μόναχο για το παιχνίδι με την Μπάγερν, για το Champions League, έγραφα, σε ένα σημείωμα στην εφημερίδα LiveSport, σχετικά με το πόσο ωφελημένος βγαίνει ο Ολυμπιακός από τη συνεργασία του με τον Κριστιάν Καρεμπέ και σχετικά με το πόσο μεγάλο νόημα θα είχε μια αντίστοιχη προσπάθεια του Παναθηναϊκού να επενδύσει πάνω στη σχέση που έχτισε με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, μια προσωπικότητα παγκόσμιας απήχησης στο ποδόσφαιρο. Σήμερα που ο Ζιλμπέρτο είναι στην Αθήνα είναι ώρα για την δεύτερη ανάγνωση. Ναι, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή με τη Βραζιλία, που είναι μια απολύτως αναγνωρίσιμη φιγούρα στην παγκόσμια κοινωνία του ποδοσφαίρου. Προκειμένου όμως να πάρει τα πάντα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να ξέρει τι ζητάει από αυτή τη συνεργασία, δηλαδή να προσδιορίσει τους στόχους του. Θεωρητικώς αυτή η διαδικασία προηγείται μιας συμφωνίας που επικυρώνεται με ένα τριετές συμβόλαιο. Θεωρητικώς δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος, που είχε την ιδέα να επιδιώξει αυτή την – στην πρώτη ανάγνωση – αδιανόητα σημαντική για τον Παναθηναϊκό συνεργασία, αφενός γνώριζε εκ των προτέρων τι θέλει να πάρει από τον Ζιλμπέρτο και αφετέρου άκουσε τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τις ιδέες του Βραζιλιάνου για τα επόμενα βήματα της σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο προτού σχηματοποιήσει μια προσφορά προς αυτόν για να εργαστεί ξανά για τον Παναθηναϊκό.

Ο Ζιλμπέρτο, ο οποίος μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να βγάλει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, είχε επαγγελματικό προσανατολισμό. Η ιδέα του ήταν να ασχοληθεί με το μάνατζμεντ αθλητικής επιχείρισης, σπουδάζοντας, και συγχρόνως να λειτουργήσει σαν σύμβουλος συλλόγων και ποδοσφαιριστών σε διεθνή ζητήματα. Ολα αυτά μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άφησε, σε μια συνέντευξη, ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφεί προς την προπονητική. Από τον προηγούμενο μήνα όμως άρχισε να επιστρέφει προς την ιδέα να ασχοληθεί με την διοίκηση επιχειρήσεων και να εξελιχθεί σε τεχνικό διευθυντή. Προτού τελικώς συμφωνήσει με τον Αλαφούζο να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαίρου, δηλαδή να ξεκινήσει με μια ιδιότητα που δεν σχετίζεται με την προπονητική και την επιλογή ποδοσφαιριστών και έχει περισσότερες διοικητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Φυσιολογικά είναι όλα τα παραπάνω, για έναν άνθρωπο που δεν έχει καν προλάβει να σκοτώσει τον ποδοσφαιριστή μέσα του, δεδομένου ότι ανακοίνωσε μόλις προ 5μήνου την απόφαση να βγάλει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Γυρίζουν πολλά στο κεφάλι του Ζιλμπέρτο, επειδή είναι πολλά τα ερεθίσματα και αμέτρητες οι παραστάσεις και οι επιρροές του. Αν όμως είναι και οι σκέψεις του Παναθηναϊκού για τον Ζιλμπέρτο το ίδιο συγκεχυμένες, ο κίνδυνος να μη βγουν κερδισμένοι και οι δυο είναι παραπάνω από ορατός.

Στη δεδομένη στιγμή ο Παναθηναϊκός δείχνει κατασταλαγμένος. Ο Αλαφούζος, που ζηλεύει το αγγλικό μοντέλο διοίκησης και έχει βρει στον Αντρέα Στραματσόνι τον μάνατζερ που θα εμπιστευτεί, έχει εξηγήσει στον Ζιλμπέρτο ότι ο Ιταλός τυγχάνει της εμπιστοσύνης του και θα είναι ο προπονητής της επόμενης σεζόν, και του έχει δώσει να καταλάβει ότι τον έφερε στον Παναθηναϊκό προκειμένου να λειτουργήσει ως συνεργάτης του προπονητή και της διοίκησης. Είναι μια καλή συμφωνία για τον Παναθηναϊκό αυτή, αν είναι τόσο ξεκάθαρη. Κι είναι τέτοια που να αφήνει στον Παναθηναϊκό τα περιθώρια να εκμεταλλευτεί το πασπαρτού του Ζιλμπέρτο προκειμένου να ανοίξει αμέτρητες πόρτες της παγκόσμιας αγοράς, τις οποίες δεν θα μπορούσε να ανοίξει χωρίς τον Βραζιλιάνο σταρ.

Ο Παναθηναϊκός θα έκανε έγκλημα αν έβαζε σήμερα τον άπειρο Ζιλμπέρτο μπροστά στο “να στηρίξουμε τον Στραματσόνι ή να πάρουμε άλλον, και ποιον;” δίλημμα. Το ίδιο μεγάλο θα ήταν το ρίσκο που θα αναλάμβανε αν τον έβαζε να διαλέξει μαζί με τον προπονητή τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ της επόμενης σεζόν. Θα ήταν σαν να ήθελε να κάψει το ακριβότερο χαρτί που θα μπορούσε να βρει στον δρόμο του, δεδομένου ότι ο Βραζιλιάνος είναι ο διασημότερος και σίγουρα ένας εξ αυτών με την καλύτερη φήμη στην παγκόσμια αγορά από όσους έχουν φορέσει την πράσινη φανέλα. Αν πράγματι είναι μια τόσο συνειδητή, ψαγμένη και κατασταλαγμένη επιλογή, ο Ζιλμπέρτο είναι η καλύτερη μεταγραφή που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.