Λυσσάνδρου: «Σύντομα νέα από την UEFA»

Gazzetta team
Λυσσάνδρου: «Σύντομα νέα από την UEFA»

bet365

Ο δικηγόρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Μηνάς Λυσσάνδρου, αναφέρθηκε στην καταγγελία του ΠΑΣ στην UEFA για την άδεια του Πανιωνίου αλλά και για την φετινή διαδικασία αδειοδότησης του συλλόγου.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM:

Αρχικά ο κ. Λυσσάνδρου ανέφερε: «Oι ομάδες που έχουν κατακτήσει την δεύτερη έως την πέμπτη θέση αγωνίζονται στα playoffs υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδειοδοτημένες, έχουν λάβει κανονικά άδεια για την Superleague όσο και για τις διοργανώσεις της UEFA για το 2016-17. Σύμφωνα με το ελληνικό σύστημα, η άδεια είναι ενιαία , δηλαδή δεν υπάρχει άλλη άδεια για το ελληνικό πρωτάθλημα και άλλη για την Ευρώπη, άρα όποιος αδειοδοτείται, θεωρητικά μπορεί να συμμετάσχει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και στη Superleague. Εμείς έχουμε τερματίσει στην έκτη θέση, στην πέμπτη θέση έχει τερματίσει ο Πανιώνιος. Θεωρούμε -βάσιμα κατά την άποψή μας- ότι ο Πανιώνιος κακώς αδειοδοτήθηκε. Αυτό είναι μια εκτίμηση, αρκετά βάσιμη. Σε αυτή την περίπτωση, με δεδομένο ότι οι διοργανώσεις της UEFA τελούν υπό την αιγίδα της και έχουν ένα ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, δεν έχουν κανένα εθνικό ενδιαφέρον με την έννοια ότι η ΕΠΟ ή η Superleague διοργανώνει το Europa League, ή το Champions League ή συμμετέχει στην διοργάνωση, εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την UEFA ότι, μία εκ των ομάδων που θα αγωνιστεί στις δικές τις διοργανώσεις κακώς αδειοδοτήθηκε, κατά την δική μας άποψη. Αυτή ήταν και η καταγγελία μας.

Εδώ ξεκινάει μια άλλη συζήτηση για κατά πόσο αυτό προβλέπεται κάπου. Προβλέπεται έμμεσα, δηλαδή υπάρχει δυνατότητα να καταγγείλεις και να ανακληθεί μία άδεια, εφόσον έχεις έννομο συμφέρον. Εμείς αναλύσαμε το νομικό πλαίσιο, αναλύσαμε τα στοιχεία που οδηγούν σε αμφιβολία της αδειοδότησης του Πανιωνίου και ζητήσαμε την εξέταση του φάκελου του Πανιωνίου και του δικού μας και κατ' επέκταση την αποδοχή της καταγγελίας μας και την ανάκληση της άδειας του Πανιωνίου. Εφόσον συμβεί αυτό, εμείς αντικαθιστούμε τον Πανιώνιο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λυσσάνδρου εξήγησε κάποια πράγματα που αφορούν τον χρόνο γιατί όπως και ο ίδιος είπε η αγωνία του κόσμου ήταν και είναι μεγάλη και ότι πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει μία στρατηγική και μία σειρά στα πράγματα. « Το πρώτο στοιχείο που έπρεπε να σκεφτούμε ήταν το γεγονός πως θεωρητικά μέχρι τον ημιτελικό ΑΕΚ-Ατρόμητος δεν υπήρχε αυτή η πλήρης ταύτιση ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στα playoffs με τις συμμετέχουσες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Διότι αν θεωρητικά έπαιρνε το κύπελλο ο Ατρόμητος, ο τέταρτος των playoffs δεν πήγαινε Ευρώπη. Αυτό λοιπόν αποδυνάμωνε το έννομο συμφέρον μας. Επομένως εμείς, για να μην έχουμε κάποια απόρριψη για τυπικούς λόγους ή αναστολή της καταγγελίας μας, καταθέσαμε την καταγγελία μας αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Ατρομήτου από την ΑΕΚ. Αυτό προβλέπεται. Καταλαβαίνω την αγωνία, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται σωστά.

Αφού κατατέθηκε η καταγγελία με συγκεκριμένη ανάλυση δηλαδή, ότι πλέον και οι τέσσερις συμμετέχοντες στα playoffs είναι οι ομάδες οι οποίες θα λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή Europa League ή Champions League. Eκεί η καταγγελία μας αντιμετωπίστηκε πιο ισχυρά και τελικά καταλήξαμε στην πρώτη απάντηση. Πράγματι η UEFA έχει λάβει την καταγγελία, την εξετάζει, την είχε εξετάσει σε πρώτο επίπεδο, και είμαστε σε μια αναμονή διότι πλέον έχει να κάνει με τους δικούς τους μηχανισμούς».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η UEFA μπορεί να επέμβει τυπικά στο σημείο που μαθαίνει επίσημα ποιοι θα παίξουν Ευρώπη. Όταν της πει η ΕΠΟ πρωταθλητής είναι αυτός, δεύτερος είναι αυτός, τρίτος αυτός και τα λοιπά και έχει μια επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωση των συμμετεχόντων, τότε μπορεί να πει αν αυτοί οι συμμετέχοντες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέλω για να είναι μέρος των δικών μου διοργανώσεων. Αυτό χρονικά γίνεται στα τέλη Μαΐου, με την ολοκλήρωση όλων των διοργανώσεων, όλων των χωρών. Εμείς αυτό που παλεύουμε να κάνουμε είναι να επισπεύσουμε τον χρόνο και να γίνει νωρίτερα. Η προσπάθεια αυτή είναι βάσιμη, έχει φέρει κάποια αποτελέσματα γι' αυτό άλλωστε και η απόφαση της Superleague αναφορικά με το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες στα play-offs εξεδόθη με αστερίσκους. Δηλαδή αν βγει μια απόφαση από την UEFA για την ομάδα μας θα είναι σεβαστή, συνήθως αυτό λένε όλοι. Όμως δεν έγινε μόνο αυτό στην περίπτωσή μας, στην περίπτωσή μας, αλλά ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το τι γίνεται σε κάθε κρίσιμο χρονικό σημείο ξεχωριστά, ανάλογα με την αντιμετώπιση που θα λάβει η καταγγελία από την UEFA».

Σε ερώτηση που του έγινε ότι, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα ενδιαφερόταν να παίξει αυτός στα playoff και για το αν υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη, ο κ. Λυσσάνδρου απάντησε: « Θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση με γυαλιά αντικειμενικών για να δούμε την πραγματική εικόνα. Είμαστε έκτοι, δεν είμαστε πέμπτοι. Δεν ζητάμε να αντικαταστήσουμε κάποιον ως προς την βαθμολογική κατάταξη. Ζητάμε να αναγνωριστεί ένα δικαίωμα το οποίο έχουμε υπό την προϋπόθεση ότι ο άλλος κακώς απολαμβάνει αυτό το δικαίωμα. Με αυτό θέλω να πω, ότι πράγματι οι υποψίες μας είναι πως κακώς αδειοδοτήθηκε ο Πανιώνιος. Ομως αυτή την στιγμή υπάρχει μία τελεσίδικη απόφαση που -καλώς ή κακώς- χορηγεί άδεια στον Πανιώνιο, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Εάν στο μέλλον αποδειχθεί ότι αυτό έγινε με λάθος τρόπο, με λάθος κριτήρια, τότε εκεί θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις για να κινηθούμε. Όμως προσωπικά σαν επαγγελματίας το δηλώνω, το έχω δηλώσει και στη ιδιοκτησία της ΠΑΕ και επιμένω σε αυτό, είναι στοιχείο αποπροσανατολισμού να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι, ενώ δεν είναι η ώρα για αυτού του είδους τη συζήτηση. Είναι βάσιμο να πιστεύουμε ότι ο ενθουσιασμός του κόσμου θα μεταφερόταν στο γήπεδο και θα υπήρχαν έσοδα, αλλά θα τα δούμε αυτά στην ώρα τους».

Για το ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο ΠΑΣ Γιάννινα, που σήμερα ζητάει το δίκιο του, έχει «τιμωρηθεί» στο παρελθόν από την UEFA και αν αυτό μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να το χρησιμοποιήσει, για να κάνει κάτι ανάλογο τώρα με τον Πανιώνιο η UEFA. «Το έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει. Το τελευταίο μέρος της καταγγελίας μας είναι αφιερωμένο σε αυτό. Επί της ουσίας δεν είναι κρίσιμο για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενδεχομένως κάποιος με μία τραβηγμένη σκέψη να το πήγαινε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά πάει πολύ. Εμείς όμως το έχουμε συμπεριλάβει, γιατί θεωρούμε ότι σε όλες τις προσπάθειες διεκδίκησης και κατοχύρωσης ενός δικαιώματος πρέπει να υπάρχει και ένα κερασάκι στην τούρτα. Αυτό το κερασάκι είναι να έχεις και δίκιο και από ηθικής απόψεως. Επομένως θεωρούμε αρκετά κρίσιμο γι' αυτό το έχουμε συμπεριλάβει, να αναφέρουμε και να επιμένουμε σε αυτό το γεγονός. Όχι μόνο επιδερμικά, αλλά σε επίπεδο ουσίας. Εμείς το πήγαμε και ένα βήμα πιο κάτω, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι δικαίως μας ανακλήθηκε το 2013 η άδεια, η προσπάθεια των επόμενων χρόνων ήταν προσανατολισμένη προς το να λάβουμε άδεια. Δηλαδή είμαστε μια ΠΑΕ που έχουμε υποφέρει, έχουμε τιμωρηθεί, εφαρμόσαμε αυτά που έπρεπε και σήμερα είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να έχουμε άδεια. Εφαρμόζοντας αυτά που μας υπέδειξαν οι αρμόδιοι, είτε με το εθνικό τμήμα αδειοδότησης είτε το ευρωπαϊκό στην περίπτωση του 2013, γι' αυτό και σήμερα έχουμε λάβει άδεια. Η ομάδα η οποία καταγγελούμε είναι μία ομάδα που επί τρία χρόνια δεν είχε καταθέσει φάκελο. Άρα δεν είμαστε μόνο παθόντες, είμαστε και μία ΠΑΕ, η οποία έχουμε εξελιχθεί και έχουμε βελτιωθεί σε αντίθεση με την καταγγελλόμενη ΠΑΕ που δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο και είπε απλώς "γεια σας κατέθεσα έναν φάκελο"».

Για το επιχείρημα που ακούγεται ότι ο Πανιώνιος είχε πάει το φάκελό του στην UEFA πριν τον καταθέσει στην Ελλάδα: "Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δω ποιος στην UEFA μιλάει και διαβάζει ελληνικά και μπόρεσε να του πει το ok. Δεν το θεωρώ κρίσιμο επιχείρημα αυτό".

Σε τελευταία ερώτηση που έγινε στον κ. Λυσσάνδρου για την διακριτική ευχέρεια της UEFA και κατά πόσο διακριτική πραγματικά είναι, απάντησε: «Η διακριτική ευχέρεια και γενικά οι αόριστες νομικές έννοιες, όπως είναι το έννομο συμφέρον, είναι έννοιες οι οποίες -ανάλογα με την περίπτωση- προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Αυτό που πρέπει να αποδείξει κάποιος είναι το βάσιμο της αμφιβολίας ως προς νόμιμο της χορήγησης της άδειας. Εμείς λέμε το εξής απλό, στηριζόμαστε σε γεγονότα τα οποία είναι αντικειμενικά, δεν είναι υποκειμενικά, δηλαδή δεν λέμε, ότι ο Πανιώνιος δεν είναι βιώσιμος ή ότι έχει τόσα χρέη πως μπορεί να είναι βιώσιμος, δεν είναι κάτι γενικό, ξεκινάμε από αντικειμενικά στοιχεία τα οποία είναι γνωστά σε όλους. Το πρώτο στάδιο είναι η εισήγηση του διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης, του κ. Δημητρίου, που μπορεί να μην είναι ο πιο αγαπητός άνθρωπος στα Γιάννενα, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που μπορεί να του προσάψει κάτι σε επίπεδο μεροληψίας και οτιδήποτε. Εγώ προσωπικά τον θεωρώ ίσως τον πιο αξιόλογο και τον πιο καταρτισμένο επαγγελματία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Άρα έχουμε μία θετική εισήγηση για τον ΠΑΣ Γιάννινα και μία αρνητική για τον Πανιώνιο. Έχουμε μία ομόφωνη πρωτοβάθμια απόφαση απορριπτική για τον Πανιώνιο, θετική για την δικιά μας ομάδα και το τρίτο είναι η αποδοχή της αίτησης του Πανιωνίου κατά πλειοψηφία. Εάν αυτό δεν γεννά βάσιμη αμφιβολία, τότε ποιό γεννά; Το επόμενο βήμα είναι να σου απορρίψουν και την έφεση. Αν ο Πανιώνιος ορθώς έλαβε άδεια ή όχι θα ήθελα να το ελέγξει η UEFA. Κατά την δική μας άποψη υπήρξε λανθασμένη κρίση, γιατί μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι κρίνουν. Για εμάς ελπίζουμε να κερδίσουμε και να επικυρωθεί η αίτησή μας και να δικαιωθούμε για όλους και κυρίως για τους ποδοσφαιριστές που πρέπει να απολαύσουν το νέκταρ της επιτυχίας τους».

Τελειώνοντας ο κ. Λυσσάνδρου είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει υπάρξει μία επιτυχία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα νέα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα