Η βασική διαφορά της Λέστερ από την Ελλάδα του Ρανιέρι

Η βασική διαφορά της Λέστερ από την Ελλάδα του Ρανιέρι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την ιστορία των προδιαγραφών που έβαλε η διοίκηση της Λέστερ στον Ιταλό προτού αναλάβει και τις συγκρίνει με αυτές που έβαλε η ΕΠΟ στον Ρανιέρι ένα καλοκαίρι νωρίτερα.

Η ανάλυση του θαύματος της Λέστερ δεν σταματά να προσφέρει πολύτιμα διδάγματα στο ποδόσφαιρο. Κι είναι ήδη πάρα πολλά τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τους αναλυτές και τους μελετητές της δουλειάς που έγινε στο Λέστερ σε διαφορετικά επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων ετών και “εξηγεί” την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Premier League. Από όλα όσα έχω ακούσει/δει/διαβάσει στην διάρκεια των τελευταίων μηνών όμως ξεχωρίζω με διαφορά ως μεγαλύτερο δίδαγμα ελληνικής απήχησης την μελέτη που έκανε ένας αθλητικός δημοσιογράφος – κάτοχος διπλώματος UEFA B' της προπονητικής για το BBC. Ο Alistair Magowan μελέτησε τη δουλειά που έκανε η επιστημονική ομάδα που υποστήριξε τον Κλαούντιο Ρανιέρι και την παρουσίασε σε ένα απολύτως κατατοπιστικό ρεπορτάζ που εξηγεί πώς κατάφερε η Λέστερ να είναι η ομάδα που είχε τους λιγότερους τραυματισμούς παρ' ότι χρησιμοποίησε τον μικρότερο αριθμό ποδοσφαιριστών και βάσισε το παιχνίδι της στις κόντρα επιθέσεις, οι οποίες επιβαρύνουν με μεγαλύτερη καταπόνηση το σώμα των ποδοσφαιριστών.

Είναι αμέτρητα αυτά που μαθαίνει, ανακαλύπτει ή επιβεβαιώνει ο αναγνώστης αυτής της μελέτης σχετικά με τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον βαθμό επιρροής της επιστήμης στο σημερινό ποδόσφαιρο. Το ελληνικό δίδαγμα όμως πηγάζει κυρίως από την διήγηση της έναρξης της συνεργασίας ανάμεσα στον Ρανιέρι και την Λέστερ. Από την πρώτη συνέντευξη, από την οποία πέρασε ο Ιταλός τον καιρό που η Λέστερ αναζητούσε – Ιούλιο μήνα – τον διάδοχο του Νάιτζελ Πίρσον, ο Ρανιέρι άκουσε από τους ιδιοκτήτες ότι βασική προϋπόθεση για να πάρει τη δουλειά ήταν να αποδεχθεί ότι δεν θα “πειράξει” το προπονητικό – επιστημονικό τιμ που είχε σχηματιστεί για να υποστηρίξει τη δουλειά του προηγούμενου μάνατζερ και ότι θα συνεργαστεί μαζί με το επιστημονικό επιτελείο στον βαθμό που θα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις γνωμοδοτήσεις τους στην διαδικασία επιλογής της ενδεκάδας και χρησιμοποίησης των ποδοσφαιριστών.

Στο επιστημονικό επιτελείο της Λέστερ εργάζονται : Ο επικεφαλής της αθλητικής επιστήμης και της ανάλυσης των επιδόσεων, ο επιστήμονας – αναλυτής της πρώτης ομάδας, ο επικεφαλής της φυσικής κατάστασης και εγκλιματισμού των ποδοσφαιριστών, ακόμη ένας αθλητικός επιστήμονας της πρώτης ομάδας, ο προπονητής αντοχής και δύναμης, ο διατροφολόγος απόδοσης και ο ψυχολόγος απόδοσης. Μια ομάδα επτά επιστημόνων με αποστολή να αναλύουν όλα τα δεδομένα των πληροφοριών που αντλούν καθημερινά, με κάθε τρόπο, ακόμη και μέσα από τις καθημερινές απαντήσεις των ποδοσφαιριστών σε ένα τάμπλετ που τους ρωτούσε τι έφαγαν, πώς κοιμήθηκαν, πού πόνεσαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης κλπ., προκειμένου να προλαβαίνουν τραυματισμούς και να δημιουργούν υποδομή προκειμένου να αντέχουν οι ποδοσφαιριστές στον τρόπο που αγωνίζονται και να βελτιώνουν τις επιδόσεις.

Ο Ρανιέρι, όπως πολλές φορές δήλωνε στη διάρκεια της σεζόν, ξαφνιάστηκε με πολλές από τις καινοτομίες που βρήκε στις μεθόδους της Λέστερ. Οχι μόνο από τον χυμό από παντζάρια που έπιναν οι παίκτες και την κρυοθεραπεία για την πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών, αλλά και από τα 48ωρα διαστήματα ξεκούρασης των παικτών μετά από ένα παιχνίδι και από το επιπλέον υποχρεωτικό ρεπό που χρειαζόταν να δίνει στους ποδοσφαιριστές του μεσοβδόμαδα. “Δεν γνώριζε ή δεν είχε εφαρμόσει πολλά από αυτά”, είχε προ μηνών αποκαλύψει για τον Ρανιέρι ο πρώτος βοηθός, ο Κρεγκ Σέξσπιρ, ο οποίος παρέμεινε πρώτος, όπως και ο δεύτερος βοηθός παρέμεινε δεύτερος, με συνέπεια ο συνεργάτης που πήρε μαζί του ο Ιταλός κατά την άφιξή του στο Λέστερ να αναλάβει καθήκοντα τρίτου βοηθού προπονητή. Ο Ρανιέρι πιθανόν να μην είχε εφαρμόσει ή και να αγνοούσε αρκετές από τις μεθόδους, αλλά στα 64 του είχε την σοφία να μην πειράξει τίποτα, να σεβαστεί τον ρόλο και τη δουλειά όλης της προπονητικής πυραμίδας και της τεχνικής διεύθυνσης, και να λειτουργήσει ως διευθυντής που πήρε επάνω του το κοουτσάρισμα των αγώνων και την ψυχοπνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ρανιέρι δεν έκανε, κατά την άφιξή του στο Λέστερ, τίποτα διαφορετικό από αυτό που είχε κάνει έναν χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2014, κατά την άφιξή του στην Αθήνα για να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας. Οταν ανέλαβε τη Λέστερ άκουσε και σεβάστηκε όλες τις επιθυμίες των ιδιοκτητών του κλαμπ, οι οποίοι του έβαλαν τις προδιαγραφές της δουλειάς. Οταν ανέλαβε την Εθνική είχε ακούσει και σεβαστεί όλες τις επιθυμίες του – τότε – προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή, ο οποίος του έβαλε τις προδιαγραφές της δουλειάς. Η διαφορά; Ο Σριβανταναπράμπα απαίτησε να μην αλλάξει η ανθρωπογεωργαφία του επιτελείου που εργαζόταν για την Λέστερ και είχε πίσω του μια επιτυχημένη δουλειά, αυτή που είχε κορυφωθεί με αυτό που είχε δείξει η ομάδα στο τέλος του προηγούμενου πρωταθλήματος. Ο Σαρρής ξήλωσε όλη την ανθρωπογεωγραφία της Εθνικής, δηλαδή όλο το επιτελείο ανθρώπων που υποστήριζε την δουλειά των προηγούμενων προπονητών και είχε να παρουσιάσει ως έργο την συμμετοχή στην χρυσή δεκαετία του ελληνικού εθνικού ποδοσφαίρου.

Προ ημερών έτυχε να συναντήσω τον Λεωνίδα Βόκολο, που εργαζόταν ως βοηθός του Φερνάντο Σάντος και ως επικεφαλής της ομάδας που “έτρεχε” το project για την ανάπτυξη του εθνικού ποδοσφαίρου μέσα από την εκπαίδευση των καλύτερων παίδων και εφήβων ανά νομό με προοπτική την βελτίωση της ομαδικής τεχνικής των εθνικών ομάδων των μικρότερων ηλικιών. Περίπου δύο χρόνια μετά, στο πρόσωπο του Βόκολου αποτυπώνεται το ίδιο έντονα το σοκ που είχε δεχθεί όταν η τότε διοίκηση της ΕΠΟ του απαγόρευσε να συναντήσει τον Ρανιέρι προκειμένου να του παραδώσει τα αρχεία της Εθνικής και του προγράμματος ανάπτυξης ώστε να τον ενημερώσει και να τον κατατοπίσει για τη δουλειά που είχε γίνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ρανιέρι κι εδώ, Ρανιέρι και εκεί. Ο Ιταλός έδειξε τον ίδιο σεβασμό στις επιθυμίες και το job description που του έκαναν οι εργοδότες του. Εδώ κατέγραψε ιστορικές αποτυχίες, όπως η ήττα από τα νησιά Φερόε. Εκεί κατέγραψε την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συλλόγων. Βρείτε τις διαφορές.

Αυτούς που έφτασαν ένα πέναλτι από την οκτάδα του Μουντιάλ 2014, η Ελλάδα δεν τους άφησε καν να κάνουν την “παράδοση – παραλαβή” στον επόμενο προπονητή. Αυτούς που την βοήθησαν να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Premier League, η Λέστερ τους έβγαλε το περασμένο Σάββατο, στη φιέστα, στο τερέν του King Power Stadium πριν από τους ποδοσφαιριστές ώστε να πάρουν, μαζί με τον Ρανιέρι, το χειροκρότημα που τους αναλογούσε για την επίτευξη του θαύματος.

* Στη φωτογραφία είναι ο Κρεγκ Σέξπιρ (αριστερά) και ο Στιβ Γουόλς (δεξιά). Ο δεξιά είναι ο βοηθός που διάλεξε τους Βάρντι, Μαχρέζ, Καντέ. Ο αριστερά είναι αυτός που επηρέασε τον προηγούμενο προπονητή, Πίρσον, προκειμένου να δώσουν μεγάλη σημασία στη δουλειά του επιστημονικού προσωπικού. Και οι δύο επέκτειναν το συμβόλαιο συνεργασίας τους με την Λέστερ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Προτού καν επεκτείνει το συμβόλαιό του ο Ρανιέρι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.