«Ακούω ακόμη τις φωνές των θυμάτων που ζητούσαν βοήθεια»

«Ακούω ακόμη τις φωνές των θυμάτων που ζητούσαν βοήθεια»

«Ακούω ακόμη τις φωνές των θυμάτων που ζητούσαν βοήθεια»

bet365

Συγκλονίζουν με τα λεγόμενα τους στο gazzetta.gr, δύο από τα μέλη του συλλόγου που συνέβαλαν στη δικαίωση των θυμάτων του Χίλσμπορο με καθυστέρηση 27 ετών! Διαβάστε τι δηλώνουν οι Μάργκαρετ Ασπινάλ και Κένι Ντάρμπισιρ.

Η αλήθεια έλαμψε με 27 χρόνια καθυστέρηση. Η ετυμηγορία αποτέλεσε βάλσαμο στις πληγές των οικογενειών που πάλευαν για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο. Οι ψυχές τους πλέον μπορούν να αναπαυθούν. Πρόκειται για έναν θρίαμβο απέναντι στο κατεστημένο.

Κατάφεραν με τον άοκνο αγώνα τους να δικαιωθούν ιστορικά ενάντια στους ισχυρισμούς της αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσαϊρ που υποστήριξε πως η τραγωδία προκλήθηκε λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών αλλά και της αρχικής απόφασης περί ατυχήματος που εκδόθηκε το 1991.

Το δικαστήριο απάντησε σε 14 ερωτήματα σχετικά με το πώς έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ στις 15 Απριλίου 1989.

Οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και οι επιζώντες υποστήριζαν εδώ και πολλά χρόνια πως υπεύθυνοι για το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίχθηκε στο «Χίλσμπορο» ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις αλλά και άλλες οργανώσεις που είχαν σπεύσει να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα λάθη σχεδιασμού, οι εγκληματικές παραλείψεις και τα μοιραία λάθη αστυνομίας και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επέτειναν την δραματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Με δάκρυα στα μάτια, οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν όλα αυτά τα χρόνια με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, μη χάνοντας την πίστη τους, στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου ξέσπασαν σε δάκρυα τραγουδώντας το «You 'll never walk alone».

Ο 49χρονος Κένι Ντάρμπισιρ κάτοχος διαρκείας της Kop, στοιβάχθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα της 15ης Απρίλη του 1989 μαζί με περίπου 15 οπαδούς της Λίβερπουλ στο πίσω μέρος ενός μεγάλου van, προκειμένου να παρακολουθήσει την αγαπημένη ομάδα του δια ζώσης στον ημιτελικό Κυπέλλου κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Χίλσμπορο».

Ο Ντάρμπισιρ ήταν από τους τυχερούς. Επέζησε στο Χίλσμπορο και ανέλαβε ρόλο προέδρου στην επιτροπή δικαιοσύνης για τα θύματα του Χίλσμπορο.

Ο επιζών του Χίλσμπορο συγκλονίζει μιλώντας στο gazzetta.gr για τις παρενέργειες τις ποδοσφαιρικής τραγωδίας που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

«Θυμάμαι τα πάντα από εκείνη την μέρα. Έμοιαζε με ένα συνηθισμένο ματς, αλλά ένιωθες μόλις έφτανες στο γήπεδο πως κάτι πήγαινε στραβά. Όταν συνέβη το τραγικό γεγονός έψαχνες τηλέφωνο για να ειδοποιήσεις τους γονείς σου. Η αστυνομία ήθελε απλά να σε διώξει από εκεί.

Το Χίλσμπορο μου πήρε τη ζωή. Είναι κάτι που σκέφτομαι όταν ξυπνάω, αλλά και όποτε κοιμάμαι. Βρίσκεται ακόμη μέσα μου, 365 μέρες τον χρόνο. Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Εξακολουθώ να ακούω τις φωνές του κόσμου, να ζητούν βοήθεια και να μην φτάνει ποτέ».

Ο Ντάρμπισιρ χαρακτηρίζει τους οπαδούς της Λίβερπουλ ήρωες τονίζοντας πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές εάν η αστυνομία, οι νοσοκομειακές αρχές αλλά και οι υπάλληλοι του γηπέδου δεν αδρανούσαν.

«Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ανεξάρτητα από την καθυστερημένη δικαίωση ήταν ήρωες. Έκαναν το παν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους, μεταφέροντας τους σε αυτοσχέδια φορεία από τις διαφημιστικές ταμπέλες. Θα μπορούσαν να έχουν σωθεί περισσότεροι, αν τους είχαν παρασχεθεί έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες».

Η Μάργκαρετ Ασπινάλ, είναι μητέρα ενός εκ των 96 θυμάτων του 1989. Ο Τζέιμς άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία μόλις 18 ετών στο «Χίλσμπορο». Η Ασπινάλ, η οποία ηγήθηκε του Συλλόγου για το Χίλσμπορο δεν έκρυψε την συγκίνηση της μιλώντας στο gazzetta.gr για την απόφαση που ανέτρεψε τα δεδομένα.

«Ξέραμε πως όταν ξεκινήσουμε αυτό τον αγώνα για δικαιοσύνη πως δεν θα ήταν εύκολο. Ήμασταν όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Όπως είπα και έξω από το δικαστήριο καταφέραμε να αλλάξουμε ένα κομμάτι της ιστορίας. Νομίζω πως αυτή είναι η διαθήκη των 19 αδικοχαμένων θυμάτων.

Δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Ο κόσμος ήταν εναντίον μας λόγω του τρόπου που παρουσίασαν την τραγωδία τα media αλλά και του κατεστημένου στη χώρα. Για να είμαι ειλικρινής όλους τους είχαμε απέναντι μας, εκτός από το Λίβερπουλ. Τουλάχιστον όλοι στην πόλη μας γνώριζαν την αλήθεια».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα