Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες»

Gazzetta team
Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες»

bet365

Στο συνέδριο «Game Changer», ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τα προβλήματα του αθλητισμού και έκανε λόγο για ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και έχουν σχέση με τον υπόκοσμο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Υφυπουργός:

"Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση του συνεδρίου το οποίο περιλαμβάνει θεματικές που άπτονται καίριων ζητημάτων του σύγχρονου αθλητισμού. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης καλύπτει μία χρονια ανάγκη του αθλητικού επιχειρείν στη χώρα μας η οποία όντως αναζητούσε μία διεθνούς διαστάσεων εκδήλωση που θα ανταποκρινόταν στις παγκόσμιες εξελίξεις του χώρου του αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή η ταχύτητα με την οποία διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούν τον αθλητισμό κορυφαίο φαινόμενο κοινωνικής δράσης. Για αυτό το λόγο θέλω να μνημονεύσω και να εξάρω τόσο την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση όσο και για την επιλογή των ενοτήτων που αφορούν τις στρατηγικές για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Το συνέδριο σας έρχεται να επιβεβαιώσει την τεράστια αντίθεση που βιώνουμε στην Ελλάδα στο ευρήτερο φάσμα του αθλητισμού και τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του αθλητισμού ώστε να επιβληθεί ένα πλαίσιο ανάλογο της ανάπτυξης που παρατηρείται διεθνώς.

Έχουμε να κάνουμε αφενός με την προοδευτική εικόνα που υπάρχει εδώ, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, της αθλητικής κουλτούρας, της αναζήτησης ενός παραγωγικότερου μέλλοντος

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες που συναντά κανείς στο χώρο του αθλητισμού όταν η αθλητική παιδεία και το ευ αγωνίζεσθαι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς βασιλεύουν η ανισονομία και η αδιαφάνεια.

Σε συγκεκριμένα αθλήματα κυριαρχούν άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται μέχρι και στον υπόκοσμο και αντιγράφουν τις πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος. Που κινούνται στο ημίφως.

Σε αυτό το βόρβορο η κοινωνία γυρίζει την πλάτη και η Πολιτεία προσπαθεί να βάλει τάξη επιβάλλοντας τη διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Είναι τέτοια η απαξία που έχει προκληθεί στο ποδόσφαιρο ώστε οι αθλητές αγωνιούν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι οικογένειες απομακρύνονται από το γήπεδο. Οι διοργανώσεις πραγματοποιούνται με ελάχιστους θεατές.

Για αυτό το λόγο οι θεματικές που προανέφερα οι θεματικές που προανέφερα έχουν ιδιαίτερη αξία. Γνωρίζοντας την αγωνία σας για ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού θα ήθελα να επιβεβαιώσω από αυτό το βήμα ότι η Κυβέρνηση και η Πολιτεία έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Καμία ανοχή. Κανένα βήμα πίσω στη συνολική προσπάθεια εξυγίανσης.

Στο πεδίο του συγκεκριμένου αγώνα έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα με επιτεύγματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητα. Δεν θα μας σταματήσουν ούτε οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες που δεν είναι. Ούτε οι δήθεν εθνικοί προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος, ούτε οι απειλές που εκτοξεύονται εντός και εκτός συνόρων στο να ολοκληρώσουμε αυτή την πολιτική και να θέσουμε ένα πλαίσιο υγιούς αθλητισμού.

Όπως θα ξέρετε στην ΕΠΟ αναμένεται η άφιξη κλιμακίου των Διεθνών Αρχών, οι οποίες θα ελέγξουν την εναρμόνιση των εσωτερικών κανονισμών και του καταστατικού της FIFA και της UEFA βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας. Άλλο είναι το ψευδεπίγραφο αυτοδιοίκητο που κάποιοι για εξυπηρέτηση σκοπών επικαλούνται και άλλο είναι μία συντεταγμένη αυτοδιοίκηση σε καθεστώς νομιμότητας.

Θέλω να τονίσω προς όλους εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν στο κλίμα που προανέφερε ότι η βασιλεία τους τελείωσε. Είτε σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς, είτε με τη νομοθετική παρέμβαση που προανέφερα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει. Η κοινωνική και λαϊκή απαίτηση για κάθαρση στον αθλητισμό είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Η αναφορά μου δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά αγγίζει και άλλες αθλητικές Ομοσπονδίες για τις οποίες τα πρόσφατα πορίσματα ελέγχων αποτελούν κόλαφο για τις διοικήσεις τους και καθιστούν τη διαδικασία κάθαρσης επιτακτική ανάγκη.

Προφανώς και πρέπει να συνδεθεί με την παραδοχή. Χωρίς την εθελοντική προσφορά χιλιάδων πολιτών δεν θα υπήρχε καμία βιώσιμη και νομιμοποιητική βάση για την επαγγελματική υπερδομή. Ο αθλητισμός είναι η καθημερινή προσμονή του αθλητή για προπόνηση και αγώνα. Η μέριμνα του υγιούς παράγοντα.
Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο στηρίζει και επιβραβεύει τα προγράμματα που δίνουν την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να αθληθεί.

Επίσης στο διάστημα που πέρασε το Υπουργείο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση δύο φαινομένων, της βίας και του ντόπινγκ. Με ισάριθμα νομοσχέδια προσπαθήσαμε να παρέμβουμε αποφασιστικά με στόχο την ένταξη όλο και περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο της άθλησης.

Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς και να γνωρίζουν όλοι ότι ο νόμος θα είναι αμείλικτος για όσους σκέφτονται να παρεκτραπούν.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν έναν επιπλέον στόχο. Να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε δυνατότητες επιχειρείν. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος".

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα