Ή θα κάνει πίσω η ΕΠΟ, ή από Δευτέρα θα δεχθεί το κυβερνητικό “ντου”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ή θα κάνει πίσω η ΕΠΟ, ή από Δευτέρα θα δεχθεί το κυβερνητικό “ντου”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ... δίλημμα που έχει η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ φεύγοντας: θα αποφασίσει να χρεωθεί και το GREXIT, ή θα υπογράψει αύριο την αποχώρησή της από το ποδόσφαιρο προκειμένου να αποφευχθεί το GREXIT. Διότι είναι πλέον δεδομένο ότι θα φύγει, είτε έτσι είτε αλλιώς.

Φτάσαμε λοιπόν στο “παρά πέντε”. Για την ακρίβεια στο “παρά τρεις ημέρες” από το GREXIT, το οποίο όλοι πλέον, έστω πλειοψηφικά, έχουμε αντιληφθεί ότι θα συμβεί αν προηγουμένως δεν συμβεί το αυτονόητο, δηλαδή αν η ΕΠΟ δεν δεσμευτεί ότι θα μιμηθεί την FIFA και την UEFA και θα επιτρέψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της να λειτουργήσει κατά τα διεθνή πρότυπα και να προχωρήσει στην αυτοκάθαρση.

Οποια και αν είναι η κατάληξη σε αυτή την υπόθεση, ουδείς θα μπορεί εκ των υστέρων να κατηγορήσει τον Σταύρο Κοντονή και την κυβέρνηση που εκείνος εκπροσωπεί ότι άλλα είπαν και άλλα έκαναν, διότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει γίνει παραπάνω από σαφής και κατανοητός σχετικά με την απόφαση να εμμείνει στην επιλογή να μην επιτρέψει την ολοκλήρωση του Κυπέλλου αν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως ότι η ΕΠΟ αλλάζει και μπαίνει σε καθεστώς λειτουργίας που θα επιτρέπει την αυτοκάθαρσή της.

Στο καλό σενάριο, δηλαδή αν την Τρίτη η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ, που συνεδριάζει, ορίσει μια έκτακτη γενική συνέλευση για την τροποποίηση του καταστατικού της προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί με τα διεθνή σε σχέση με τα όρια δράσης της Επιτροπής Δεοντολογίας, λογικά το GREXIT θα αποφευχθεί, ή πιο σωστά θα κρατήσει λίγο. Διότι δεν πρόκειται ο Κοντονής να κάνει πίσω απλώς και μόνο επειδή η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ θα πάρει μια απόφαση για γενική συνέλευση. Για να αλλάξει απόφαση για το κύπελλο ο υφυπουργός Αθλητισμού θα πρέπει να γίνει η γενική συνέλευση και να πάρει την απόφαση της αλλαγής του καταστατικού. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να συμβεί αύριο, ούτε μέχρι την Παρασκευή. Συνεπώς ακόμη και στο καλό σενάριο οδεύουμε προς ισχύ του GREXIT, με την ελπίδα ότι εκ των υστέρων, δηλαδή μετά από μερικές εβδομάδες, αφού γίνει η γ.σ. της ΕΠΟ ο υφυπουργός θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του κυπέλλου και η Ομοσπονδία θα ξαναγίνει μέλος της FIFA. Εκτός και αν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, που θα γνωρίζει την εξέλιξη, δώσει μεγαλύτερη παράταση χρόνου. Δεν αποκλείεται πάντως να φτάσουμε να ζήσουμε θερινούς αγώνες Κυπέλλου, που θα γίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν από τις ευρωπαϊκές κληρώσεις.

Στο κακό σενάριο, δηλαδή αν την Τρίτη η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ δεν πάρει την απόφαση για εναρμόνιση του καταστατικού της σχετικά με την Επιτροπή Δεοντολογίας, έχουμε οριστικά GREXIT. Κι αυτό είναι πλέον απολύτως σαφές. Εγινε σαφές προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, κατά την επίσκεψή τους στο Μαξίμου, όπου το άκουσαν από τρεις υπουργούς, θα γίνει – πιθανότατα αύριο – σαφές και προς τον Ιβάν Σαββίδη, έχει γίνει ήδη σαφές και προς την UEFA, της οποίας ο σημερινός γενικός γραμματέας έχει μάθει από πρώτο χέρι ότι αυτή είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Και τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα; Η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Αθλητισμού θα παρέμβει ωμά στη διοίκηση του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας να νομοθετεί από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποβάλει άμεσα από το ποδόσφαιρο όσους διώκονται ποινικά, αλλά και να εντάξει την ΕΠΟ στο ενιαίο μισθολόγιο και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει υπάλληλος της ΕΠΟ που θα έχει μεγαλύτερο μισθό από αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτή θα είναι απλώς η αρχή.

Και ποιο θα είναι το σχέδιο; Ο στόχος του σχεδίου θα είναι να υπάρξει μια διοίκηση της Ομοσπονδίας που μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα, κάποιον μηνών, θα υποβάλει αίτημα προς την FIFA για την επανένταξή της στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Εκείνη η διοίκηση θα δηλώσει προς την FIFA ότι λειτουργεί, πλέον, δίχως να παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου από την κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να υπογράψει μνημόνιο με την FIFA προκειμένου να την πείσει ότι δεν θα έχει διάθεση για επιπλέον παραβίαση του αυτοδιοίκητου. Εχει ξανασυμβεί αυτό; Οχι σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Θα είναι τόσο εύκολο να δεχθεί εκ των υστέρων η FIFA ξανά την ΕΠΟ; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Η FIFA θα γυρέψει να ερευνήσει αν έγιναν σωστά οι εκλογές από τις οποίες θα έχει προκύψει η νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Ποιος όμως θα μπορεί να την διαβεβαιώσει επ' αυτού. Επίσης, ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει το GREXIT και πόση ζημιά θα προλάβει να κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα στο μυαλό μου, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο μπορεί να μην κάνουν πίσω αύριο ο Γκιρτζίκης και οι σύμβουλοί του κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Δηλαδή για ποιο λόγο να μην ορίσουν γενική συνέλευση προκειμένου να εναρμονιστεί το καταστατικό με αυτά των FIFA&UEFA; Να μη το κάνουν επειδή θα είναι σαν να υπογράφουν το τέλος τους; Μα το τέλος τους θα έρθει νωρίτερα και με πιο βάναυσο τρόπο αν δεν πάρουν αυτή την απόφαση, αφού την επομένη του GREXIT η κυβέρνηση θα τους εκδιώξει από το ποδόσφαιρο. Συνεπώς όλοι αυτοί βρίσκονται στη θέση να διαλέξουν το “λιγότερο χειρότερο” από το “πολύ χειρότερο”. Διότι αν αύριο δεν κάνουν πίσω, θα καταγραφούν στη συνείδηση του κόσμου ως οι απόλυτοι υπεύθυνοι όχι μόνο για όσα έζησε μέχρι σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για όσα – δύσκολα – θα ζήσει από αύριο λόγω του GREXIT. Θεωρητικώς είναι προτιμότερο να φύγουν χρεωμένοι μόνο με τα όσα συνέβαιναν μέχρι τώρα και όχι και με την ιστορική ευθύνη του αποκλεισμού. Μένει να διαπιστώσουμε αύριο αν στην συνεδρίαση της ΕΠΟ θα πρυτανεύσει η κοινή λογική.

Σήμερα η ΕΠΟ δεν πιέζεται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Πιέζεται και από την FIFA, διότι ούτε η διοίκηση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας θέλει να δει να δημιουργείται το “ελληνικό προηγούμενο” μιας χώρας που προτίμησε να αποβληθεί προκειμένου να καθαρίσει και να επιστρέψει εκ των υστέρων. Η FIFA ξέρει ότι ο καταγγελτικός λόγος μιας κυβέρνησης που θα προτιμήσει το GREXIT δεν θα της κάνει καλό, ειδικά όταν θα έχει να καταγγείλει ότι η FIFA έβαλε πλάτη σε μια διεφθαρμένη τοπική ομοσπονδία. Και απομένει να διαπιστώσουμε αύριο αν αυτό η FIFA έχει καταφέρει ή όχι να το κάνει πειστικά σαφές προς την διοίκηση της ΕΠΟ μέσα από το σερί των επαφών που είχαν οι Θεοδωρίδης και Κουτσοκούμνης με τα στελέχη της ελληνικής διοίκησης στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.