«Δεν είναι... χρυσή τομή η παραίτηση Γκιρτζίκη»

Gazzetta team
«Δεν είναι... χρυσή τομή η παραίτηση Γκιρτζίκη»

bet365

«Τόσα χρόνια φώναζαν πως η Πολιτεία κοιτάζει, τώρα μας κατηγορούν για παρεμβατισμό»

Δεν είναι μόνο η αποχώρηση του σημερινού προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της απόφασης για τη διακοπή του Κυπέλλου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής τονίζει στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» πως είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την κυβέρνηση η αποχώρηση από την ΕΠΟ όλων όσοι βαρύνονται με αδικήματα.

«Δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα», λέει σχετικά. Και επικαλείται λόγους δεοντολογίας και μείωσης της καχυποψίας που επιβάλλουν τις αποχωρήσεις, ακόμη και αν το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Παράλληλα μιλάει για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο να αποβληθεί τελικά η ΕΠΟ από τη FIFA και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιασμό για νέο περιβάλλον τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στην επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό.

Με την -εκ νέου- σημείωση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, τονίζει πως δεν ζητά τίποτε άλλο απ’ όσα εφαρμόζουν FIFA και UEFA στα δικά τους ζητήματα, ενώ συνδέει ευθέως τη βία στα ελληνικά γήπεδα με τα φαινόμενα της αναξιοπιστίας και της ανισονομίας.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπής και του πρωταθλήματος στη συνέχεια, ο Σταύρος Κοντονής απαντά για τον ώς τώρα διαχωρισμό που έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Εχει ενδιαφέρον πως ο υφυπουργός Αθλητισμού δείχνει μια κατεύθυνση, με την αναφορά του στην πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, Χρήστου Πανόπουλου, που συσπείρωσε σημαντικό αριθμό μικρότερων ΠΑΕ και προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων για την εξυγίανση του πρωταθλήματος. Ο Σταύρος Κοντονής μιλάει για «εποικοδομητικές προτάσεις», που κατά την άποψή του είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Οσον αφορά τις άμεσες εξελίξεις, σίγουρα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση πως όσοι ποντάρουν στα σενάρια αποκλεισμού, με στόχο να πλήξουν το κύρος το δικό του και της κυβέρνησης, θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι έκαναν μεγάλο λάθος...

• Υπάρχουν συγκεκριμένα πλάνα για τη διαχείριση ενδεχόμενης αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA;

Στην απευκταία περίπτωση που η ΕΠΟ δεν προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την εμπέδωση της κάθαρσης και της διαφάνειας στο ποδόσφαιρο και αποβληθεί από τη δύναμη της διεθνούς συνομοσπονδίας, τότε η κυβέρνηση έχει ήδη τον σχεδιασμό να οριοθετήσει ένα υγιές περιβάλλον αθλητικού ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας.

Υπενθυμίζω όμως ότι αυτοί που απεργάζονται και εξυφαίνουν τα σενάρια της αποβολής της, πιστεύοντας ότι θα πληγεί το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης, να γνωρίζουν ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα. Θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα για να βρουν τον τρόπο αυτοκάθαρσης του ποδοσφαίρου μας.

• Τι διαισθάνεστε ή και τι απτά δείγματα έχετε, ίσως, για την αντίδραση της φίλαθλης κοινής γνώμης σε όσα συμβαίνουν;

Ο φίλαθλος, εκείνος που θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο με την οικογένειά του και να παρακολουθεί έναν αγώνα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του ή η σωματική του ακεραιότητα, χωρίς να γίνεται ακροατής χυδαιολογιών και θεατής αγριοτήτων, επιζητεί τη διαφάνεια και την κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θέλει να ξέρει ότι αυτό που βλέπει είναι υγιές, αυθεντικό και μέσα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το γήπεδο διότι η καχυποψία βασιλεύει. Και αυτοί που πάνε στο γήπεδο ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου να τιναχθεί στον αέρα ανά πάσα στιγμή. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η πλειονότητα του κόσμου θέλει να επέλθει κάθαρση και αυτή είναι και η δική μας πρόθεση, αλλά και το καθήκον μας.

♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Πηγή efsyn.gr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα