Γιώργο Γκιρτζίκη, τί άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθείς;

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Γιώργο Γκιρτζίκη, τί άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθείς;

bet365

Ανήμερα Πρωταπριλιά, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πιθανότητα να συναισθανθεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ το μέγεθος της ευθύνης και να παραιτηθεί προκειμένου να αποφευχθεί το GREXIT.

Είσαι ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Ενας άνθρωπος που τον ερχόμενο Φεβρουάριο κλείνει 70 χρόνια ζωής. Ενας παράγοντας που ασκεί διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και 19 χρόνια. Είσαι, δηλαδή, μέλος της διοίκησης της ΕΠΟ από το 1997. Και έχεις κάνει και το κομμάτι σου στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, ως πρόεδρος της ΕΠΟ, δηλαδή με την ανέλιξή σου σε μια θέση που – κανονικά – δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα φτάσεις.

Κι αν έχεις κάνει το κομμάτι σου δηλαδή ως παράγοντας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αν κανείς λογαριάσει ότι είσαι, όπως λες, συνιδρυτικό μέλος της ΕΠΣ Ξάνθης από το 1978, δηλαδή εδώ και 38 χρόνια. Θέλω να τεκμηριώσω με όλα τα παραπάνω ότι είσαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που, θεωρητικά, έχεις και με το παραπάνω χορτάσει το ποδόσφαιρο και έχεις ήδη πάρει από αυτό πολύ περισσότερα από όσα, θεωρητικώς πάντα, του έχεις προσφέρει.

Εσύ λοιπόν στη δεδομένη στιγμή αντιλαμβάνεσαι, ελπίζω, το μέγεθος της κρισιμότητας του ζητήματος GREXIT. Θεωρητικώς εσένα εγώ δεν έχω να σου εξηγήσω και να σου αναλύσω τις επιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω και να σου αναλύσω ότι κρατάς στο χέρι σου την ευθύνη για την καταδίκη γενεών ποδοσφαιριστών και λοιπών εργαζόμενων στο ποδόσφαιρο που θα χαντακωθούν αν το ελληνικό ποδόσφαιρο υποχρεωθεί να κλείσει τα σύνορά του. Και ξέρεις πολύ καλά ότι μια απλή συμβολική δική σου κίνηση μπορεί να εκτονώσει την ένταση και να οδηγήσει στην αποφυγή αυτής της εξέλιξης.

Ξέρεις καλά ότι αν παραιτηθείς και αν καλέσεις την διοίκησή σου να σε ακολουθήσει, προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ θα αναγκάσεις τον υφυπουργό Αθλητισμού να ξεκινήσει άμεσα το Κύπελλο και να συνεργαστεί με τις FIFA&UEFA προκειμένου να αποφευχθεί το GREXIT. Για την οικονομία της κουβέντας όμως, ας υποθέσουμε ότι δεν είσαι βέβαιος ότι την δική σου πράξη ευθύνης θα την ακολουθήσει ο Σταύρος Κοντονής. Για ποιο λόγο επιμένεις να μη βλέπεις την δική σου ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει και οδηγεί στην διεθνή απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποια ακριβώς είναι η προτεραιότητα στα οράματά σου για το ποδόσφαιρο; Να κρατάς την καρέκλα, υποτίθεται, αφιλοκερδώς ή να υπάρχει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο διεθνές στερέωμα; Ποια είναι η προτεραιότητά σου; Ακόμη κι αν σκέφτεσαι ότι η δική σου παραίτηση δίνει μόνο 10% παραπάνω πιθανότητες αποφυγείς του GREXIT, δεν σου αρκεί αυτή η σκέψη για να παραιτηθείς;

Κι αν, όπως λες σε κάθε δημόσια τοποθέτησή σου, είσαι τόσο σίγουρος για την επανεκλογή σου, για την νίκη σου στις ερχόμενες εκλογές, για ποιο λόγο δεν μιμείσαι τον Σεπ Μπλάτερ, δηλαδή γιατί δεν κάνεις αυτό που εκείνος έκανε, όταν παραιτήθηκε και έβαλε εκ των υστέρων ξανά υποψηφιότητα στις προτελευταίες εκλογές της FIFA; Το έκανε ολόκληρος Μπλάτερ, ο πιο ισχυρός άνθρωπος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως επί δεκαετίες, ο οποίος αντιλαμβανόταν εαυτόν ως ισότιμο και ομότιμο του προέδρου των ΗΠΑ και ήθελε για τον εαυτό του το Νόμπελ Ειρήνης και δεν το κάνεις εσύ;

Και πού θα σε οδηγήσει η επιλογή σου να μην παραιτηθείς σήμερα, το έχεις σκεφτεί; Πόσο νομίζεις ότι θα μείνεις εκεί αν υπάρξει GREXIT; Δεν φαντάζεσαι ότι θα σε φάνε την επόμενη κιόλας ημέρα; Αν δεν το φαντάζεσαι, στο είπε δημόσια χθες το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει εκ των υστέρων στο ποδόσφαιρο δεδομένου ότι η ΕΠΟ θα έχει πάψει να είναι μέλος της FIFA. Πού οδηγεί λοιπόν η σημερινή σου τακτική της απάθειας; Για πού το 'βαλες φίλε; Πόσο δικό σου νομίζεις ότι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και επιμένεις να συμπεριφέρεσαι σαν να το έχεις γαντζώσει με τα νύχια σου και δεν το αφήνεις να ανασάνει παρότι το βλέπεις να ψυχορραγεί και να είναι έτοιμο να σου μείνει στα χέρια; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβεις ότι οι άντρες πρέπει κάποτε να παίρνουν πάνω τους την ευθύνη; Δεν υπάρχει χαμηλότερα για να φτάσει εκεί το ποδόσφαιρο όσο είναι στα χέρια σου. Αποβάλλεται από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το σκοτώνουν. Αν δεν το σκοτώνεις εσύ, πεθαίνει στα χέρια σου. Δεν την βλέπεις την ευθύνη; Πώς θα ζεις εκ των υστέρων; Τι θα πεις στα παιδιά των οποίων τα όνειρα θα εκτελεστούν εν ψυχρώ αν το ποδόσφαιρο απομονωθεί διεθνώς; Πώς θα κοιμάσαι τα βράδια;

Μοιάζει με παιχνίδι της μοίρας ότι αναγκάζομαι την Πρωταπριλιά να γράψω σε κείμενο ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Γκιρτζίκης και η διοίκησή του να λειτουργήσουν με αίσθηση ευθύνης και να παραιτηθούν προκειμένου να αποφευχθεί το GREXIT. Κυρίως όμως γράφω αυτό το σημείωμα για λόγους ιστορικούς. Για να κερδίσει χρόνο ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα επιχειρεί να καταγράψει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες στους πρωταγωνιστές και τους κύριους υπαίτιους για την πλήρη καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.