«Να επιστρέψει ο Εργοτέλης εκεί που του αξίζει» (vid)

«Να επιστρέψει ο Εργοτέλης εκεί που του αξίζει» (vid)

Οι Σταύρος Λαμπράκης, Γιάννης Δασκαλάκης και Βαγγέλης Γιαννουλάκης μιλάνε στο gazzetta.gr για τον υποβιβασμό του Εργοτέλη και εύχονται οι Κρητικοί να επιστρέψουν σύντομα εκεί που αξίζουν.

«Να επιστρέψει ο Εργοτέλης εκεί που του αξίζει» (vid)

Ναι δεν έχει την ιστορία του ΟΦΗ ή για την ακρίβεια δεν έχει την αναγνωρισιμότητα του ΟΦΗ στους εκτός Ηρακλείου φίλους του ποδοσφαίρου, ναι δεν έχει τον κόσμο της άλλης ομάδας του Ηρακλείου, σίγουρα όμως ο Εργοτέλης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Κρητικού ποδοσφαίρου, ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του ποδοσφαίρου μας συνολικά. Οι «κιτρινόμαυροι» τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας, έχοντας και καλές και κακέ στιγμές. Πάλεψαν και μπήκαν για τα καλά στο χάρτη του ποδοσφαίρου, έφεραν τον κόσμο της πόλης κοντά τους, φτάνοντας στο σημείο να έχουν στο Παγκρήτιο 5.000 και πλέον φιλάθλους, αλλά κάπου εκεί τα καλά τελείωσαν.

Ο Εργοτέλης με τα πολλά χρέη δεν κατάφερε όχι απλά να μείνει στην Σούπερ Λίγκα, αλλά στις 19 Ιανουαρίου αποχώρησε και από το πρωτάθλημα της Football League. Το έκανε για να... καθαρίσει και να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του, κάνοντας στην συνέχεια προσπάθεια να επιστρέψει εκεί που θεωρούν οι άνθρωποί του πως αξίζει. Στα λεγόμενα μεγάλα σαλόνια.

Το gazzetta.gr βρέθηκε στο Ηράκλειο και μίλησε με τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με την ομάδα αυτή, τον Σταύρο Λαμπράκη, τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Δασκαλάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Βαγγέλη Γιαννουλάκη. Με τους δύο πρώτους κυρίως για τους λόγους που οδήγησαν την ομάδα στον υποβιβασμό, ενώ με τον τρίτο για την συνέχεια και τα σχέδια για το μέλλον. Και οι τρεις πάντως εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως ο Εργοτέλης θα βρει τον δρόμο του και πως θα επιστρέψει εκεί που του αξίζει.

Ας ξεκινήσουμε με την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Τι έφταιξε και η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο;

Δασκαλάκης: «Ξεκάθαρα το οικονομικό. Στην αρχή της σεζόν είχε υπάρξει ο εξής προγραμματισμός. Ότι θα εισέπραττε η ΠΑΕ 380.000 ευρώ, το μήνα Νοέμβριο. Θα τα έπαιρνε από την ΟΥΕΦΑ ως βοήθημα. Αντί για 300.000 το ποσό έπεσε στις 120.000 και μάλιστα μας το ανακοίνωσαν λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τον πρωτάθλημα.

Είχαμε επίσης προϋπολογίσει ένα ποσόν 90.000 μέρισμα της προηγούμενης χρονιάς που είχε η Σούπερ Λίγκα προς εμάς που ποτέ δεν μας το έδωσαν.

Επίσης κάθε χρόνο η Σούπερ Λίγκα δίνει μπόνους σε ομάδες που πέφτουν κατηγορία, γύρω στις 80.000 που φέτος δεν έδωσαν.

Εν συνεχεία υπήρξε κλεισμένη μεταγραφή παίκτη να πουληθεί και συγκεκριμένα του Καρέλη που η ΠΑΕ δικαιούταν το 5% και ενώ ήταν κλεισμένη την τελευταία στιγμή μάθαμε πως ακυρώθηκε και έτσι χάσαμε περίπου άλλες 80.000 ευρώ.

Τέλος οι χορηγίες που μας είχαν υποσχεθεί ποτέ δεν ήρθαν, όπως και επίσης δεν προχώρησε και το επιχειρηματικό πλάνο που είχε ο μεγαλομέτοχος Δημήτρης Παπουτσάκης να πουλήσει ένα μεγάλο οικόπεδο στην περιοχή της Ιεράπετρας με τα οποία τα χρήματα αυτά θα εξασφάλιζε την λειτουργία της ΠΑΕ. Ενώ ήταν σχεδιασμένη να γίνει η πώληση πριν το τέλος του 15, δυστυχώς δεν καρποφόρησε. Αν τα βάλουμε όλα μαζί φτάνουμε στην συμμετοχή. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός και απέτυχε παταγωδώς, με συνέπεια να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση»..

Πόσο εύκολο ήταν να πείτε πως ως εδώ είναι και η ομάδα αποχωρεί;

Δασκαλάκης: «Τον μήνα Δεκέμβρη ο μεγαλομέτοχος που είχε αναλάβει από τον Οκτώβριο και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ αντικαθιστώντας εμένα. Ανακοίνωσε την παραίτησή του και αποχώρηση από τα δρώμενα της ΠΑΕ. Δίνοντας και ημερομηνία προθεσμίας αν θα υπάρξουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν τις τύχες του συλλόγου. Όταν η ομάδα δεν έχει πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο δεν μπορεί να σταθεί καθόλου. Δεν βρέθηκε αντικαταστάτης και αποφασίσαμε οι υπόλοιποι να ανακοινώσουμε την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Δεν θα μπορούσε όμως έτσι και αλλιώς να μείνει, από την στιγμή που κανείς δεν βρέθηκε να αναλάβει τα ηνία».

Λαμπράκης: «Μέχρι την τελευταία στιγμή και εγώ προσωπικά αλλά και οι παίκτες περιμέναμε πως θα βρεθεί μια λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Υπήρχε αβεβαιότητα, κάποια ψυχολογική πίεση αν θα πάμε σε αυτό το παιχνίδι αλλά πάντα πιστεύαμε πως θα βρισκόταν λύση γιατί αγαπούσαμε την ομάδα και αυτό που κάναμε. Ήταν στενάχωρη στιγμή όταν μας ανακοινώθηκε πως ουσιαστικά όλα τελείωσαν. Υπήρχαν έντονα συναισθήματα, συγκίνηση, αγανάκτηση, ένα γαμώτο. Ήταν μια καλή ομάδα, μια καλή παρέα και έτσι υπάρχει αυτό το γαμώτο το γιατί. Τα παιδιά περιμένανε μέχρι και παραπάνω από ότι μπορούσανε. Βάλανε πλάτη στα προβλήματα της ομάδας και έδειξαν την αξία τους και σαν άνθρωποι και αυτό εγώ δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Εντάξει για φέτος και τον υποβιβασμό. Συνολικά όμως τι έγινε για να φτάσει αυτή η ομάδα σε αυτό το σημείο;

Δασκαλάκης: «Όταν η ομάδα έπεσε για πρώτη φορά από την Α στην Β΄όταν πέθανε και ο συγχωρεμένος Απόστολος Παπουτσάκης. Τότε βρέθηκε πως η ομάδα είχε ένα χρέος κοντά στα 6.000.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεις και η πτώση από την Α στην Β’ σε βάζει μέσα ακόμα 1.000.000 αν θέλεις να ανέβεις. Κάναμε μια φοβερή προσπάθεια και την μια στην Β’ και τις δύο στην Α το ρίξαμε κοντά στα 4.800.000.

Τώρα γιατί φτάσαμε στο χρέος του Παπουτσάκη; Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτων είχαμε χάσει το μέτρο. Θέλαμε να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, έχοντας συμβόλαια 200.000 ευρώ και μπαίνοντας σε αυτόν τον ανταγωνισμό, αφήναμε πίσω το φυτώριο ταλέντων του Μαρτινέγκο. Δεύτερο δεν υπήρχε μαύρο συμβόλαιο στον Εργοτέλη, όπως γίνεται στις περισσότερες ομάδες και έτσι εκτόξευσε το χρέος στην εφορία. Το βασικό πάντως είναι το πρώτο και γι’ αυτό ευθύνη έχουμε όλοι μας».

Λαμπράκης: «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το οικονομικό, το σημαντικότερο θα έλεγα και εγώ πραγματικά δεν γνώριζαν πως είναι τόσο πολύ το χρέος. Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε η ομάδα με τον τρόπο που έπεσε, γιατί τότε θεωρώ πως δεν έπρεπε να πέσουμε. Πέσαμε πεθαίνει ο κυρ Απόστολος, μαθαίνουμε πως το χρέος είναι τόσο. Την επόμενη χρονιά έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους. Ο Εργοτέλης στηρίχθηκε πολύ από τις ακαδημίες του και μαζί με κάποιους έμπειρους παίκτες η ομάδα κατάφερε και επέστρεψε, αλλά πάλι τα οικονομικά προβλήματα ήταν τέτοια που αναγκαστήκαμε και δώσαμε κάποιους παίκτες με λιγότερα λεφτά.

Μετά έγινε μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν τα χρέη που μειώθηκαν αρκετά, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το άνοιγμα που η ομάδα δεν μπορούσε να στηριχθεί από δικά της παιδιά και να μένει στην κατηγορία. Η ομάδα αξιοποιώντας τα παιδιά από το Μαρτινέγκο κέρδισε χρήμα και χρόνο για να μπορέσει η οικογένεια να τα καταφέρει».

Δασκαλάκης: «Όλη η υπόθεση ήταν να μπορέσει ο γιος του Παπουτσάκη να πουλήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία και όλη η προσπάθεια έγινε γιαυτό. Δυστυχώς δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλαμε».

Πιστεύετε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσουν δύο μεγάλες ομάδες στην ίδια πόλη; Υπήρξε κόντρα με τον ΟΦΗ όλα αυτά τα χρόνια;

Λαμπράκης: «Σίγουρα χωράμε και οι δύο. Η κάθε ομάδα έχει την αξία και την ιστορία της και είμαι σίγουρος πως το Ηράκλειο θα επανέλθει και με τις δύο ομάδες στην Σούπερ Λίγκα. Στην πόλη γίνεται σοβαρή δουλειά από όλες τις ομάδες στις ακαδημίες. Έχει ταλέντα το Ηράκλειο, έχει ταλέντα η Κρήτη. Χρειάζεται οργάνωση και υπομονή. Όποια ομάδα τα δείξει θα δικαιωθεί.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η αλήθεια είναι πως ο Εργοτέλης απέχει πολύ από τον ΟΦΗ, είναι πολύ πιο μπροστά. Ο Εργοτέλης ήταν η ομάδα που έβγαζε παίκτες. Αξιοποιούσε τα τμήματα υποδομής. Δεν είναι εύκολο να τα αξιοποιείς ταλέντα και να είσαι στην Α’ Εθνική ή στην Β’ αλλά το κάναμε. Οπότε ένας πατέρας πρέπει να σκεφτεί καλά που θα το πάει το παιδί του. Και ΟΦΗ να είναι θα είναι καλύτερα να το φέρει στον Εργοτέλη γιατί πιστεύω πως πάρει περισσότερες ευκαιρίες»

Αν ο Εργοτέλης είχε τον κόσμο του ΟΦΗ, τα πράγματα πιστεύετε πως θα ήταν διαφορετικά;

Λαμπράκης: «Αυτό με τον κόσμο ήταν και λίγο μύθος. Σε κάποια παιχνίδια στο Παγκρήτιο είχε 3.000 και φαινόταν άδειο. Θα έπρεπε η ομάδα να είχε άλλο γήπεδο ένα πιο μικρό. Κατά καιρούς ο κόσμος βοήθησε τον Εργοτέλη. Σίγουρα σε έναν βαθμό η πόλη αδίκησε την προσπάθεια του Εργοτέλη. Θα έπρεπε και θα μπορούσε να ήταν περισσότερο ο κόσμος στο γήπεδο. Και σίγουρα αν υπήρχε περισσότερο κόσμος και η προσπάθεια όλων θα ήταν πιο εύκολη. Θα βοηθούσε σε όλους τους τομείς την ομάδα και αγωνιστικά και διοικητικά. Όπως αυτό δεν έγινε και με το αν δεν μπορούμε να ζούμε».

Δασκαλάκης: «Εγώ από την άλλη είμαι πιο πολύ των αριθμών. Το ρεκόρ εισιτηρίων το είχε ο Εργοτέλης την χρονιά που ανεβήκαμε το 2004-05 ασύλληπτα ρεκόρ εισιτηρίων. Ο κόσμος μας τίμησε αλλά εμείς δεν μπορέσαμε να τον κρατήσουμε. Ο πρώτος λόγος ήταν πως πέσαμε την ίδια χρονιά και ο δεύτερος πως ο Εργοτελάκος έγινε Εργοτέλης και επειδή άρχισε να ρίχνει καρπαζιές στις θεωρούμενες μεγάλες ομάδες οι φίλοι των ομάδων αυτών που μας συμπαθούσαν και ερχόντουσαν με χαρά, μας έβλεπαν με μισό μάτι πλέον».

«Δεν ήμασταν σε κανένα άρμα, ούτε του Ολυμπιακού, ούτε κανενός»

Τα τελευταία κυρίως χρόνια υπήρξαν φωνές ή φήμες, πως ο Εργοτέλης είχε βρεθεί στο... άρμα του Ολυμπιακού. Τι λέτε εσείς γιαυτό;

Δασκαλάκης: «Κάθετα δεν ισχύει. Έχουμε περάσει και χρονιά που μας έλεγαν πως ήμασταν στο άρμα του Πατέρα, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το νταμπλ. Συνεργασία είχαμε πάρα πολύ καλή με τον Ολυμπιακό και η οποία περιοριζόταν σε πωλήσεις παικτών και δανεικούς παίκτες. Το ίδιο θέλαμε και με τις άλλες ομάδες να πουλήσουμε παίκτες ή να πάρουμε δανεικούς, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση».

Λαμπράκης: «Είναι άδικο αυτό το πράγμα να λέγεται, γιατί ήμασταν η ομάδα που σχεδόν κάθε χρόνο αδικούμασταν περισσότερο από κάθε άλλη από την διαιτησία. Δεν είχαμε ποτέ βοήθεια σε αυτό το κομμάτι, αλλά πάντα στην Ελλάδα η ταμπέλα μπαίνει εύκολα. Πόσο μάλλον σε μια ομάδα όπως ο Εργοτέλης που δεν έχει φανατικούς οπαδούς και είναι έτσι... εύκολος στόχος. Απλά η ομάδα που έδινε λεφτά στην αγορά ήταν ο Ολυμπιακός και δεν νομίζω να το έχει μετανιώσει παίρνοντας παίκτες όπως ο Μπουχαλάκης, επίσης και εμείς πήραμε δανεικούς όπως ο Διαμαντάκος που ήρθε χωρίς να έχει βάλει γκολ και την χρονικά που ήρθε στην ομάδα έβαλε δέκα γκολ και άνοιξε την πόρτα της Εθνικής ομάδας».

Γιαννουλάκης: «Ο κόσμος να έχει υπομονή και να είναι κοντά»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Βαγγέλης Γιαννουλάκης αναφέροντας αρχικά: «Το έργο του προέδρου πάντα είναι δύσκολο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ομάδα και πρέπει να γίνουν διεργασίες για να υπάρξει την επόμενη περίοδο».

Ο στόχος σας ποιος είναι;

«Αρχικά στόχος είναι να παίξει ο Εργοτέλης στην Γ’ Εθνική και να έχει όσο γίνεται πιο ισχυρή και ανταγωνιστική ομάδα».

Είναι εφικτό να γίνει αυτό;

«Ναι είναι εφικτό να γίνει αυτό. Αυτή την στιγμή υπάρχει έμψυχο δυναμικό αρκετά ποιοτικό της ομάδας Κ19, αλλά και παικτών που ήταν δανεικοί και με προσθήκες θα μπορέσουν να είναι ο σκελετός της επόμενης ομάδας».

Ποια θεωρείτε εσείς πως ήταν τα λάθη που έγιναν;

«Τα λάθη που μπορούν να υπάρξουν είναι αγωνιστικά και διοικητικά. Αγωνιστικά ήμασταν αρκετά καλά και το υλικό ήταν καλό όχι απλά για να μείνει στην κατηγορία, αλλά να διεκδικήσει και την άνοδο. Οικονομικά και διοικητικά δεν υπήρξε στήριξη, αν γινόταν όλα θα ήταν αλλιώς. Πλέον θα πρέπει να σχεδιάσουμε ως εκεί που φτάνει η τσέπη μας».

Και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις;

«Θα μεθοδεύσουμε με το συμβούλιο να υπάρξει μια ισχυρή διοίκηση για την επόμενη χρονιά». (Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ο Γιώργος Βρέτζος έχει κάνει επίσημη πρόταση να αναλάβει τα ηνία της ομάδας και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις).

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στον κόσμο;

«Ο κόσμος να έχει υπομονή και να είναι κοντά. Είναι εποχή για συμμετοχή και όχι για στείρα κριτική».

Με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη να αποχωρεί προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Γιώργου Βρέτζου (αποφασίστηκε να κατέβει Ηράκλειο για να μιλήσει στο Δ.Σ της ομάδας), η συζήτηση με τους Λαμπράκη και Δασκαλάκη πήγε στις ακαδημίες και στην δουλειά που γίνεται εκεί.

Πάμε τώρα σε ένα βασικό κομμάτι του Εργοτέλη. Αυτό των ακαδημιών. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Λαμπράκης: «Οφείλεται στην συστηματκή δουλειά που έχει γίνει. Στην οργάνωση που υπάρχει. Στην υπομονή και στην ικανότητα των ανθρώπων που στελέχωσαν την ακαδημία του Εργοτέλη για πάρα πολλά χρόνια. Οι οποίοι έδωσαν και δίνουν και την ψυχή τους στο λειτούργημα αυτό που είναι η ανάδειξη των παικτών. Και η ανάδειξη των παικτών στον Εργοτέλη δεν είναι μια διαδικασία απλή γιατί ο Εργοτέλης δεν κοιτάζει να βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές αλλά και καλούς ανθρώπους».

Δασκαλάκης: «Σε αυτό το σημείο απλά σου λέω να δεις μια δήλωση του Καρέλη που είπε πως ήταν τυχερός που βρέθηκε στο Μαρτινέγκο γιατί έγινε και καλύτερος άνθρωπος».

Από όλους όσους έχουν βγει ποιον θεωρείτε τον πιο μεγάλο, αν αυτό μπορεί να ειπωθεί;

Λαμπράκης: «Όλοι έχουν καταφέρει να κάνουν πράγματα είτε στον Εργοτέλη, είτε σε άλλες ομάδες. Προσωπικά ξεχωρίζω δύο σε αξία, τον Καρέλη και τον Μπουχαλάκη. Δεν θέλω να τους ξεχωρίσω, έχουν έναν χρόνο διαφορά, αλλά θεωρώ πως και οι δύο θα παίξουν σε μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα ποδόσφαιρο. Πέρα από το ταλέντο τους και οι δύο δουλεύουν απρόσκοπτα για να κυνηγήσουν το όνειρό τους στο ποδόσφαιρο και θα τα καταφέρουν».

Best of internet