GREXIT χωρίς σχέδιο είναι η απόλυτη καταστροφή του ποδοσφαίρου

GREXIT χωρίς σχέδιο είναι η απόλυτη καταστροφή του ποδοσφαίρου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιέται αν υπάρχει στρατηγική και σχέδιο πίσω από την στάση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τον διεθνή αποκλεισμό ως πανάκεια για το διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μετά τα σημερινά γίνεται απολύτως σαφές ότι ουδείς καίγεται για την αποφυγή του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γίνεται σαφές ότι ο Σταύρος Κοντονής δεν τρομάζει ιδιαιτέρως στην ιδέα και είναι, ή νομίζει ότι είναι, έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη αυτής της κατάληξης στην υπόθεση που εκείνος χειρίζεται πολιτικά. Το αντιλαμβάνεσαι διαβάζοντας όσα δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των FIFA&UEFA. Δεν δείχνει διάθεση να ελιχθεί διπλωματικά προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τα όποια οφέλη είχε από αυτή τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, δηλαδή να επιτρέψει την ολοκλήρωση του Κυπέλλου. Και πετά το μπαλάκι στην ΕΠΟ, ζητώντας από εκείνη να κάνει αυτό που η διοίκησή της αρνείται με κάθε τρόπο να πράξει, δηλαδή να αυτοκαθαριστεί και να δηλώσει προς τις FIFA&UEFA ότι δεν υπάρχει κυβερνητική παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσει η Παρί τον Πύργο του Αϊφελ με ένα άγαλμα του Ζλάταν, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό.

Γίνεται επίσης εξίσου σαφές ότι δεν ιδρώνει ούτε το αυτί του Γιώργου Γκιρτζίκη και αυτών που του λένε τι να κάνει. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ όχι απλώς δεν δείχνει ανεκτικότητα απέναντι στον Κοντονή αλλά επιδιώκει με τη στάση του το ακριβώς αντίθετο: εκμεταλλεύεται τη στάση των FIFA&UEFA προκειμένου, χρησιμοποιώντας τις συνομοσπονδίες ως μπαμπούλες, να επιβάλει στον Κοντονή μια σειρά από αιτήματα για αλλαγές και τροποποιήσεις στον νόμο. Συμπεριφέρεται σαν να μην τον νοιάζει αν τελικώς επιβληθεί η ποινή του αποκλεισμού, ή σαν να νομίζει ότι ο Κοντονής θα γίνει Ορφανός και θα τα πάρει όλα πίσω όταν επιβληθεί η ποινή από την FIFA.

Εσύ κι εγώ όμως, δηλαδή οι Ελληνες, δεν έχουμε καμιά απαίτηση από τον εκλεγμένο των Ενώσεων και εκλεκτό του καθεστώτος. Δεν περιμένουμε από αυτόν να γίνει ξαφνικά ο πρόεδρος που θα πατάξει την διαφθορά στο ποδόσφαιρο και θα το καθαρίσει. Αυτή την απαίτηση οι Ελληνες την έχουμε, όσοι επιμένουμε να την έχουμε, από την κυβέρνηση, δηλαδή από αυτούς που πλειοψηφικά όλοι εμείς εκλέγουμε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά από αυτό το ραντεβού, ο Κοντονής είχε μια συνάντηση ιστορική. Αν οι ισχυρισμοί του ότι οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών του μίλησαν για ορισμό ξένων διαιτητών στους αγώνες αλλά και το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος προκειμένου να καθαρίσει το ποδόσφαιρο, ο Κοντονής έχει επιτύχει μια νίκη ιστορική. Αν πράγματι είναι έτσι, για ποιο λόγο ρισκάρει να πετάξει στα σκουπίδια όσα κέρδισε; Διότι αυτό κάνει όσο εμμένει στην διακοπή του Κυπέλλου. Γιατί επιδιώκει το GREXIT σε μια στιγμή που καταφέρνει να αναγκάσει τις FIFA&UEFA να αναγνωρίσουν τα ουσιαστικά προβλήματα του διεφθαρμένου και κακόφημου ελληνικού ποδοσφαίρου;

Δεν χρειάζεται να έχεις μελετήσει την πολιτική ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για να αντιλαμβάνεσαι ότι η FIFA δεν μπορεί να κάνει πίσω σε μια απόφαση που έχει λάβει εδώ και 15 ημέρες και την έχει κοινοποιήσει σε όλο τον πλανήτη περί της τιμωρίας που θα επιβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν ολοκληρωθεί το Κύπελλο. Θα έβγαζε μόνη της τα μάτια της η FIFA αν δημιουργούσε τέτοιο “δεδικασμένο”. Γι' αυτό και είναι δύσκολο να καταλάβεις την στρατηγική του υφυπουργού Αθλητισμού. Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει;

Αν η επιδίωξή του είναι το GREXIT, τότε είναι υποχρέωσή του να μοιραστεί με τους Ελληνες το σχέδιό του, προκειμένου όλοι να αντιληφθούμε πώς θα ωφελήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο διεθνής αποκλεισμός του. Διότι, ελπίζω είναι σαφές σε όλους μας, ο αποκλεισμός θα έχει μόνο απολύτως καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας και την αγορά του ποδοσφαίρου. Δεν θα αποδεικνυόταν καταστροφικός μόνο αν πρόκειται για αναγκαίο κακό προκειμένου να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Ποιο ακριβώς όμως είναι το σχέδιο της κάθαρσης; Δηλαδή ποια είναι τα επόμενα βήματα; Και πώς θα συντελεστεί η κάθαρση και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο και τόσο συμβατά με τις προδιαγραφές της FIFA ώστε να αρθεί η ποινή το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μετά από μερικούς μήνες; Ποιος πιστεύει σήμερα ότι ο διεθνής αποκλεισμός είναι πανάκεια για τις βαριές αρρώστιες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι το GREXIT χωρίς σχέδιο είναι η απόλυτη καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο θα παίζεται στο εξής μόνο για τους “1 ημίχρονο, 2 τελικό” λόγους και θα υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μαύρης αγοράς;

Στο σημείο που βρίσκεται αυτό το μπρα-ντε-φερ του Σταύρου Κοντονή με τις FIFA&UEFA, εύχομαι στους Ελληνες που ασχολούνται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και σε αυτούς που το αγαπούν και το νοιάζονται να αποδειχθεί ότι ο Υπουργός ξέρει τι κάνει, δηλαδή ότι έχει σχέδιο. Διότι αν δεν έχει, θα γράψει ιστορία. Μαύρη. Διότι δεν θα κάψει μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο και το μεθαύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή θα κάψει και τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Αν δεν του το έχουν εξηγήσει, ζήτω που καήκαμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.