Κοντονής: «Όσο υπάρχει εκκρεμότητα με το ΣτΕ δεν αρχίζει το Κύπελλο» (gTV)

Βασίλης Τσίγκας
Κοντονής: «Όσο υπάρχει εκκρεμότητα με το ΣτΕ δεν αρχίζει το Κύπελλο» (gTV)

bet365

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA και τόνισε πως από την στιγμή που εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, δεν γίνεται να αρχίσει το Κύπελλο!

Ένα από τα βασικά... αγκάθια στις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με την FIFA και την UEFA, είναι η διακοπή του Κυπέλλου. Μια διακοπή που είναι σε θέση να φέρει το grexit στο ποδόσφαιρο, όπως φάνηκε και από την σημερινή συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με εκπροσώπους των FIFA και UEFA, παρουσία και του Προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν υπήρξε συμφωνία και πως από την στιγμή που η υπόθεση της διακοπής του Κυπέλλου έχει πάει στο ΣτΕ, δεν γίνεται να παρθεί απόφαση να ξαναρχίσουν οι αγώνες. Κυρίως όμως έριξε το... μπαλάκι στην ΕΠΟ, τονίζοντας συνεχώς πως είναι στο χέρι της Ομοσπονδίας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Αρχικά ο Υφυπουργός ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους FIFA και UEFA παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία».

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα».

Για τις συνέπειες ενός Grexit: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. «Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».

 

Τελευταία Νέα