Η Μπαρτσελόνα χρωστάει το... μέλλον της στον Κρόιφ

Η Μπαρτσελόνα χρωστάει το... μέλλον της στον Κρόιφ

Κώστας Ζάλιαρης
Η Μπαρτσελόνα χρωστάει το... μέλλον της στον Κρόιφ

bet365

Όταν αντιλήφθηκε πόσο καλύτερα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Μπαρτσελόνα τη «Masia», ήταν αυτός που την αναδιοργάνωσε. Ο Γιόχαν Κρόιφ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα φυτώρια των Καταλανών.

Εν έτει 2016, ο οργανισμός της «Masia» είναι από τους πιο δημοφιλείς και κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος θα ήθελε να γνωρίζει πως γίνεται και βγαίνουν από εκεί παίκτες που έχουν κάνει τη διαφορά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, πέρα από τα όσα χάρισε στη Μπαρτσελόνα ως ποδοσφαιριστής, αλλά και αυτά που βίωσε στον σύλλογο όταν αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την προπονητική, άφησε τεράστια παρακαταθήκη με την «κληρονομιά» του τρόπου λειτουργίας του συστήματος των τμημάτων υποδομής.

Όταν πραγματικά κατάλαβε τις δυνατότητες του συστήματος των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, τότε προσπάθησε να το αλλάξει ολοκληρωτικά.

Πριν από εκείνον, η φιλοσοφία βάσει της οποίας επιλέγονταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές για ν' αναπτυχθούν και να βοηθηθούν ώστε να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά και ν' αρπάξουν την ευκαιρία ν' αποτελέσουν το μέλλον του συλλόγου της Βαρκελώνης, ήταν το θέμα της... φυσικής δύναμης, του σωματότυπου και των προϋποθέσεων βάσει των φυσικών προσόντων.

Μετά από εκείνον, η «Masia» ήταν τόπος όπου όσοι βρίσκονταν εκεί κι όσοι επιλέγονταν για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα μικρά κλιμάκια των «μπλαουγκράνα», είχαν... έφεση στην τεχνική και την ικανότητα να προσαρμοστούν και σε θέματα τακτικής ώστε να καταλάβουν το... τίκι – τάκα για το καμάρι της Καταλονίας.

Η αφορμή για ν' αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της «Masia» ήταν οι... ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που είχε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα ο ίδιος, όταν είχε αναλάβει την ομάδα. Είχε αντιληφθεί ότι από άποψη τεχνικής δεν υπήρχε το επίπεδο που θα ήθελε ο ίδιος και για τον λόγο αυτό σκέφτηκε ν' αλλάξει τα καθέκαστα.

Πριν από τον Κρόιφ, ένα... 15χρονο παιδί (ο Πεπ Γκουαρδιόλα), το 1986, ούρλιαζε πως θα κατάφερνε να ψηλώσει περισσότερο από το 1,80μ. που είχε οριστεί ως κριτήριο για να συνεχίσει κάποιο παιδί στην ακαδημία. Με τον Ολλανδό θρύλο, το θέμα του ύψους και γενικότερα της φυσικής δύναμης και του σωματότυπου, έπαψε να υφίσταται, όπως μπορεί περίτρανα ν' αποδείξει και η παρουσία και εξέλιξη των Ινιέστα, Τσάβι, Μέσι κλπ...

«Στην εποχή μου είχα παίκτες που μπορεί να μην είχαν δυνατό κορμί, αλλά ήξεραν να χειριστούν τη μπάλα και να πιέσουν τον αντίπαλο σαν τρελοί» έλεγε ο εκλιπών που από το ηλικιακό τμήμα των κ-8 μέχρι και τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, είχε δώσει εντολή να εφαρμόζεται το 3-4-3 με πίεση και έφεση στην κατοχή της μπάλας...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα