Ο ΠΑΟΚ, ο Κούδας και ο Κρόιφ (vid & pics)

Ο ΠΑΟΚ, ο Κούδας και ο Κρόιφ (vid & pics)

bet365

Ο «Γιόχαν και η παρέα του» εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 1973 μπροστά στο κοινό του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε η εμφάνιση με την Μπαρτσελόνα και μια ισχυρή φιλία με τον Γιώργο Κούδα.

Στη Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν τον «Αίαντα» του Γιόχαν Κρόιφ στις 12 Φεβρουαρίου 1973 και πάνω από 45.000 κόσμο παρακολούθησαν την ολλανδική ορχήστρα του Μίχελς και του Κόβατς, σ’ ένα αξέχαστο φιλικό αγώνα που έγινε στην Τούμπα δύο μέρες αργότερα.

Οι πόρτες της Τούμπας άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι και τρείς ώρες αργότερα υποδέχθηκαν την παρέα του τεράστιου Κρόιφ. Για κακή τους τύχη οι 45.000 θεατές είδαν τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ να έχει περισσότερο διακοσμητικό ρόλο μέσα στο γήπεδο και να αγωνίζεται μόλις 25 λεπτά πριν αποχωρήσει «λόγω τραυματισμού».

Εκείνο το φιλικό έληξε 1-1, αλλά οι φίλοι του ΠΑΟΚ ξαναείδαν μπροστά τους «ζωντανά» τον «ιπτάμενο Ολλανδό» τον Σεπτέμβριο του 1975, όταν ο «Δικέφαλος» υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και του Νέεσκενς για τον A’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο ΠΑΟΚ με γκολ του Γιώργου Κούδα στο 72ο λεπτό επικράτησε 1-0 των «μπλαουγκράνα», σ’ ένα ματς που 50.000 κόσμου κατέκλυσαν κάθε γωνιά της Τούμπας.

Οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ δύο εβδομάδες αργότερα συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη για τρίτη φορά με τον Κρόιφ και την παρέα του και το 6-1 χάρισε στους Καταλανούς την πρόκριση για τον επόμενο γύρο. Ο Κρόιφ είχε κάνει το 3-0 για την Μπαρτσελόνα, με τον Αγγελο Αναστασιάδη απλά να μειώνει το σκορ για τον ΠΑΟΚ.

Η σχέση Κούδα – Κρόιφ και η La Masia

Αυτός που έχει να θυμάται πολλά από τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο Γιώργος Κούδας. Μεταξύ των δύο σπουδαίων ποδοσφαιριστών αναπτύχθηκε μια ισχυρή φιλία, που παραλίγο να σταθεί η αφορμή ο «Μεγαλέξανδρος» να γίνει κι αυτός κάτοικος Βαρκελώνης.

Ο Κρόιφ μαζί με τον πατέρα του μεσολάβησαν προκειμένου ο Κούδας να πάρει μεταγραφή στην Εσπανιόλ. Οι συζητήσεις προχώρησαν, αλλά μόλις ο αρχηγός του ΠΑΟΚ κατάλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατέληγε στο ταμείο της ομάδας, αποφάσισε να ακυρώσει την συμφωνία.

Πάντοτε ο Γιώργος Κούδας θυμόταν την σπουδαία οργάνωση και δουλειά που έκανε ο Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη και κυρίως στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. «Ημουν από τους πρώτους στους οποίους είχε εκμυστηρευτεί το όραμα του για τη δημιουργία των ακαδημιών. Ο Γιόχαν έβαλε τις βάσεις για το δημιούργημα της La Masia που έβγαλε τεράστιους ποδοσφαιριστές», είχε πει στο Gazzetta.gr όταν πριν λίγες μέρες γινόταν κουβέντα για το ρόλο των ακαδημιών του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε special αφιερωμα του Gazzetta στον μεγάλο Ολλανδό που θεμελίωσε το σύγχρονο ποδόσφαιρο

 

Τελευταία Νέα