Και η κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ καλά κρατεί

Και η κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ καλά κρατεί

Και η κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ καλά κρατεί

Για άλλη μια φορά ΕΠΟ και Πολιτεία βρίσκονται στα άκρα. Αυτή την φορά ήταν το θέμα του ντόπινγκ, οι προπονητές και το δίπλωμα ΤΕΦΑΑ αλλά και η διάταξη για επέκταση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ και στους ίδιους πόρους των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η κόντρα μεταξύ ΕΠΟ και Πολιτείας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς όπως φάνηκε και στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η ΕΠΟ αντέδρασε στα όποια σχέδια της Πολιτείας τονίζοντας ότι θα προσφύγει ξανά στη FIFA και στην UEFA γι αυτές τις διατάξεις.

Η ΕΠΟ έδειξε να διαφωνεί στην διάταξη που αφορούν το ντόπινγκ, στην διάταξη που προβλέπει την επέκταση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ και στους ίδιους πόρους των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και σε αυτή που αφορά τους προπονητές που έχουν δίπλωμα ΤΕΦΑΑ και πλέον θα μπορούν να αναγνωρίζονται ως προπονητές ποδοσφαίρου χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αναγνώριση από την ΕΠΟ.

Ο δικηγόρος της ΕΠΟ κ. Σαράκης αναφερόμενος σε όλες αυτές τις διατάξεις τόνισε: «Το καταστατικό μας λέει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις από όργανα εκτός ποδοσφαίρου. Έχουμε ικανά όργανα για να δικάζουν τις υποθέσεις ντόπινγκ. Δεν υπάρχει χώρος για επιβολή ποινών στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί για τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ανώνυμε εταιρείες. Υπεύθυνη για θέμα ντόπινγκ είναι η ομάδα. Να προβλεφθεί δυνατότητα να μπορούμε να πάμε στο CAS. Επίσης μας προβληματίζουν τα άρθρα για τον οικονομικό έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρέπει να ελέγχονται μόνο οι επιχορηγήσεις. Είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούμαστε με ίδιους πόρους. Τι θα ελέγξει η πολιτεία;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο άλλος δικηγόρος της ΕΠΟ κ. Δαβάκης: «Για τους προπονητές ο νόμος σας προβλέπει ότι η άσκηση του επαγγέλματος δεν εναπόκειται σε άλλο φορέα πλην του κράτους. Είναι προβληματική η διάταξη. Προσκρούει στην αρχή της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές διεθνείς αρχές δίνουν μεγάλη σημασία. Αν ψηφιστεί πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε παραξενιές και ιδιαιτερότητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε αυτά που προβλέπουν οι ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές. Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής με την UEFA και να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της ΕΠΟ».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «Είναι πολύ απλό κ. Δαβάκη. Εσείς θα τους πείτε ότι αποδέχεστε το νόμο και επιδοκιμάζετε τις διατάξεις. Η FIFA δεν έχει κανένα πρόβλημα αν εσείς πείτε ότι ο νόμος σας κάνει. Εσείς αν θέλετε μετά, μπορείτε να επιμορφώσετε περεταίρω τον πτυχιούχο και να του δώσετε και τα διπλώματα της UEFA» με τον Δημήτρη Δαβάκη να απαντάει: «Μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της σύμβασής μας με την UEFA και να υπάρξουν συνέπειες. Ακόμα και στη διαδικασία αδειοδότησης δημιουργείται θέμα, γιατί ένα προπονητής πρέπει να έχει δίπλωμα UEFA».

Όσον αφορά το θέμα του ντόπινγκ και για τα νέα πειθαρχικά όργανα του ΕΣΚΑΝ, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε στους ανθρώπους της ΕΠΟ ότι υπήρξε μάλιστα περιστατικό με ποδοσφαιριστή που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ:

«Για το θέμα αυτό η UEFA έχει συμφωνήσει με τη WADA, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Και μην αντιδράτε γιατί υπάρχει περιστατικό που δεν σας τιμάει. Υπάρχει ποδοσφαιριστής που ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο ελέγχους και η απόφαση του οργάνου της ΕΠΟ ήταν μια απλή επίπληξη. Τώρα όλα αυτά τελειώνουν»

 

Best of internet