ΠΑΟΚ & προπονητές: Πρεμιέρες, ιστορίες και μύθοι

ΠΑΟΚ & προπονητές: Πρεμιέρες, ιστορίες και μύθοι

ΠΑΟΚ & προπονητές: Πρεμιέρες, ιστορίες και μύθοι

bet365

Το Gazzetta.gr «βούτηξε» στο αρχείο και βρήκε γεγονότα, αριθμούς, ιστορίες, που συνοδεύουν τις πρεμιέρες -όπως την σημερινή του Ίβιτς- στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Βλάνταν Ίβιτς θα κάνει σήμερα στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ, στην 51η αλλαγή στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, από το 1979 μέχρι και σήμερα.

Ο απολογισμός στις προηγούμενες 50 «πρώτες» είναι: 23 νίκες, 13 ισοπαλίες, 14 ήττες.

Γεγονότα και αριθμοί…

# Εννιά προπονητές (Όλεγκ Μπλαχίν, Ρολφ Φρίνγκερ, Παύλος Δερμιτζάκης:, Μάκης Χάβος, Λάσλο Μπόλονι, Γιώργος Δώνης, Χουμπ Στέφενς, Αγγελος Αναστασιάδης, Ιγκόρ Τούντορ) έκαναν ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό αγώνα.

# Δύο φορές το ντεμπούτο ήταν σε αγώνα κυπέλλου. Η πρώτη για τον Άρι Χάαν (ΠΑΟΚ – Απόλλων Κρύας Βρύσης 3-0) και η δεύτερη για τον Αγγελο Αναστασιάδη (Λεωνίδιο – ΠΑΟΚ 0-1).

# Τρεις φορές έχει κάνει ο Αναστασιάδης ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ, σε τρεις διαφορετικές (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) διοργανώσεις!

# Τέσσερις προπονητές έκαναν πρεμιέρα σε τοπικό ντέρμπι με τον Άρη. Οι Μιχάλης Μπέλλης, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς: ΠΑΟΚ – Άρης 1-1, Άρι Χάαν, Μόμτσιλο Βούκοτιτς.

# 26 πρεμιέρες προπονητών του ΠΑΟΚ έγιναν εκτός έδρας, όπως θα συμβεί και σήμερα με τον Ίβιτς, ενώ σε 24 περιπτώσεις το ντεμπούτο ήταν στην Τούμπα.

# Ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο μοναδικός που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε αγώνα των πλέι οφ (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2-1).

# Τέσσερις διαφορετικές πρεμιέρες είχε στο παρελθόν ο Σταύρος Σαράφης, ο οποίος κλήθηκε σε ξεχωριστές περιπτώσεις και χρονιές να καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Και στις τέσσερις αυτές πρεμιέρες του «Καίσαρα», ο «Δικέφαλος» δεν κέρδισε ούτε ένα ματς: Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ 4-1, ΠΑΟΚ – Απόλλων Καλαμαριάς 1-1, Παναχαϊκή – ΠΑΟΚ 3-2, ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 2-0 (5/12/99). Συμβαίνουν και αυτά…

Η ιστορία…

Ο Γκιούλα Λόραντ στη δεύτερη παρουσία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ (ανέλαβε στις 29 Απριλίου 1980 αντικαθιστώντας τον Εγκον Πίχατσεκ) ξεκίνησε με ισοπαλία (1-1) στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Ο αιφνίδιος θάνατος του Μαγυάρου έφερε για λίγα ματς στον πάγκο του «Δικεφάλου» τον Αρίσταρχο Φουντουκίδη, ο οποίος έκανε πρεμιέρα με «διπλό» επί του Ατρόμητου (0-2). Ο Σταύρος Σαράφης χρεώθηκε ως προπονητής του ΠΑΟΚ στον χαμένο τελικό του 1981 με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέφλεια αν και ήταν δίδυμο μαζί με τον Φουντουκίδη.

Ο Γερμανός Χέερ πήρε ισοπαλία (0-0) στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ, ενώ με νίκες ξεκίνησαν οι Παλ Τσερνάι και Βάλτερ Σκότσικ, ο πρώτος απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και ο δεύτερος με τον Απόλλωνα Αθηνών.

Με το… δεξί μπήκε ο Μιχάλης Μπέλλης, με νίκη μάλιστα σε ντέρμπι κόντρα στον Άρη (1-0) στο πρώτο κάλεσμα του ΠΑΟΚ, να αναλάβει μεσούσης της περιόδου, το 1986. Ο Τάις Λίμπρεχτς στο ντεμπούτο του είδε την ομάδα του να συντρίβει 4-1 τη Δόξα Δράμας, ενώ μετά την… πώληση του στον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του 1987, ο Μιχάλης Μπέλλης, που επιστρατεύτηκε για δεύτερη φορά, άρχισε με εκτός έδρας νίκη επί της Παναχαϊκής.

Ο Ρίνους Ίσραελ είδε 30.000 κόσμο να γεμίζουν την Τούμπα στο ντεμπούτο του με αντίπαλο την πανίσχυρη Λάρισα και τους Αλεξανδρίδη, Σκαρτάδο να γυρίζουν το ματς (2-1). Στη θέση του Ολλανδού ήρθε ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος χάρη σε δύο γκολ του Μάικ Σμολ και ένα του Γιώργου Σκαρτάδου επικράτησε 3-2 του Απόλλωνα Αθηνών. Ο «Αλέ» έφυγε κακήν κακώς και ο Σταύρος Σαράφης ολοκλήρωσε χωρίς νίκη σε τρία ματς τη σεζόν 1988-89. Με ισοπαλία (1-1) στο ντέρμπι με την ΑΕΚ άρχισε ο Ρομπ Γιάκομπς, ενώ ο αντικαταστάτης του, Χρήστος Τερζανίδης, στο ντεμπούτο του κέρδισε (1-2) μέσα στην Ξάνθη.

Τη σεζόν 1991-’92 υπήρξαν δύο προπονητές, Μπλάζεβιτς και Γούναρης, όπως και την επόμενη χρονιά (92-93) όταν ξεκίνησε ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς και τον διαδέχθηκε ο Όλεγκ Μπαχίν, με τον Νίκο Ζαλίκα στο μεσοδιάστημα να κάθεται για ένα μόλις ματς (Πιερικός – ΠΑΟΚ 1-2) στον πάγκο του «Δικεφάλου», ενώ ο Σταύρος Σαράφης, που ολοκλήρωσε την επόμενη χρονιά μετά την απομάκρυνση του Μπλαχίν, δεν κέρδισε (ΠΑΟΚ – Απόλλων Καλαμαριάς 1-1) ούτε στο δεύτερο ντεμπούτο του.

Ένα παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης (3-0) ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία του Άρι Χάαν, με τον Σαράφη να τον διαδέχεται προσωρινά ενάμιση χρόνο μετά, χωρίς πάλι να κερδίζει (ήττα από την Παναχαϊκή), πριν αναλάβει ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, έρθει ο Μπέλλης (για Τρίτη φορά) και η ομάδα καταλήξει στα χέρια του Σουηδού Γκίντερ Μπένγκτσον.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης διαδέχθηκε τον Μπένγκτσον και «παρέδωσε» στον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος στο πρώτο του ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, επικράτησε 2-0 της Καλαμάτας.

Στη Γλασκόβη (Ρέιντζερς – ΠΑΟΚ 2-0) επέστρεψε ο Όλεγκ Μπλαχίν για μόλις τέσσερα ματς πριν ο Αναστασιάδης αναλάβει εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 1998 και τον διαδεχθεί, ένα άλλο γνωστό πρόσωπο, ο Άρι Χάαν, τον Φεβρουάριο του 1999 πριν από ένα ντέρμπι με τον Άρη στου Χαριλάου.

Η αποχώρηση του Ολλανδού προπονητή, στις 30 Νοεμβρίου 1999, έφερε την συμφωνία του Γιώργου Μπατατούδη με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά θα έπρεπε να αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2000 την ομάδα κάνοντας ντεμπούτο στη Νέα Σμύρνη (1-1 με Πανιώνιο). Στο ενδιάμεσο ο Σταύρος Σαράφης, ξανά σε ρόλο υπηρεσιακού προπονητή για τέσσερα ματς, παραδοσιακά χωρίς νίκη ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι του «Καίσαρα»!

Ο Αναστασιάδης επέστρεψε για τρίτη φορά το 2002 και άρχισε με νίκη μέσα στο Λεωνίδιο (0-1) στο κύπελλο το οποίο υπό τις οδηγίες του κατέκτησε ο ΠΑΟΚ στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Ο Αυστριακός Ρόλφ Φρίνγκερ, που τον διαδέχθηκε, ηττήθηκε 2-1 στο Αλκμάαρ από την ΑΖ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ ο Νίκος Καραγεωργίου ξεκίνησε νικηφόρα (3-1 την Καλλιθέα) την σύντομη παρουσία του στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Ισοπαλία στο Καυτανζόγλειο για τον Γιώργο Κωστίκο και ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου το 2006, σ’ ένα τοπικό ντέρμπι με τον Άρη (0-0) έκανε ντεμπούτο ο Σέρβος Μόμτσιλο Βούκοτιτς και στην Κρήτη απέναντι στον Εργοτέλη, ο Γιώργος Παράσχος το χειμώνα του 2007.

Ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε τον ΠΑΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 2007, αλλά το πρώτο του ματς (ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-0) έγινε στις 22/9, λόγω διακοπής του πρωταθλήματος και αναβολής λόγω των πυρκαγιών, με τον Παύλο Δερμιτζάκη να κάνει αξέχαστη πρεμιέρα και ντεμπούτο στην «Αμστερνταμ Αρίνα» στο 1-1 με αντίπαλο τον Άγιαξ, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, σ’ ένα ματς που το γκολ της ισοφάρισης πέτυχε ο σημερινός προπονητής της ομάδας, Βλάνταν Ίβιτς!

Σ’ ευρωπαϊκό ματς, Βιγιαρεάλ – ΠΑΟΚ 1-0, έκανε ντεμπούτο ο Μάκης Χάβος, όπως ο Λάσλο Μπόλονι (Βαλερένγκα – ΠΑΟΚ 0-2) και ο Γιώργος Δώνης (Μπνέι Γιεχούντα – ΠΑΟΚ 0-2). Στα πλέι οφ ξεκίνησε και με ήττα από τον Ατρόμητο, ο Γεωργιάδης την πρώτη φορά του (2013) στον πάγκο του «Δικεφάλου», ο Στέφενς ηττήθηκε 2-0 από τη Μέταλιστ Καρκίβ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον «Γου Χου» να κερδίζει 2-1 τον Ολυμπιακό στη δεύτερη πρεμιέρα του (2014).

Στο Κισινάου το καλοκαίρι του 2014, ο Αναστασιάδης είδε τον ΠΑΟΚ να χάνει 1-0 από κάποια Ζίμπρου, την οποία στη ρεβάνς έβαλε έξι γκολ, ενώ ο Ιγκόρ Τούντορ επίσης ηττήθηκε στο ντεμπούτο του, 2-1 από τη Λοκομοτίβα στο Ζάγκρεμπ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα