Κοντονής:«Οριστική η διακοπή του Κυπέλλου, συνάντηση με τους "μεγάλους" την ερχόμενη εβδομάδα»

Κοντονής:«Οριστική η διακοπή του Κυπέλλου, συνάντηση με τους "μεγάλους" την ερχόμενη εβδομάδα»

Κοντονής:«Οριστική η διακοπή του Κυπέλλου, συνάντηση με τους "μεγάλους" την ερχόμενη εβδομάδα»

Για όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας πως είναι καταρχήν αρνητικός στο ενδεχόμενο επανέναρξης του Κυπέλλου, ενώ παράλληλα ανέφερε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των «μεγάλων» ομάδων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού στη «Real News»:

Το Κύπελλο θα ξαναρχίσει; 
«Πώς θα ξαναρχίσει; Υπάρχει μία οριστική διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου κι από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο». 

Αν σας το ζητήσουν οι ομάδες; 
«Οι ομάδες, αν το ζητήσουν ως «τρίτοι», δεν νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν την απόφαση. θα μπορούσε να το ζητήσει η ΕΠΟ, η οποία είναι η διοργανώτρια. Αλλά η ΕΠΟ δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Πέραν του γεγονότος ότι και η ΕΠΟ να το ζητούσε, καταρχήν είμαι αρνητικός. Όταν σου καταθέτουν ωστόσο ένα αίτημα με επιγενόμενα στοιχεία, πρέπει να το εξετάσεις. Χωρίς λοιπόν να θέλω να προκαταβάλλω οτιδήποτε, λέω ότι η πρόθεσή μου δεν είναι να επαναρχίσει το Κύπελλο όταν δεν θα έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους πήραμε την απόφαση. Και οι λόγοι περιγράφονται αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσα». 

Εξασφάλισε 5% bonus στην Sportingbet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα στο παιχνίδι Πανθρακικός - ΠΑΟΚ.

Εννοείτε τη βία; 
«Εννοώ τη βία, εννοώ τον απαράδεκτο τρόπο που λειτουργεί η ΚΕΔ και η ΕΠΟ. Και τον τρόπο που λειτουργούν οι παράγοντες. Όλα αυτά μαζί πυροδοτούν μία κατάσταση έντασης στην κοινωνία, που είναι ανεπίτρεπτη κι απαράδεκτη». 

Επιτροπές όπως αυτή που αποφάσισε η Super League, τις βλέπετε θετικά;

«Εγώ, και αυτό το λέω ειλικρινά, τις πόρτες του υπουργείου τις έχω ανοιχτές για όλους. Για όποιους θέλουν να έρθουν να συνομιλήσουν, όποιους θέλουν να θέσουν τον προβληματισμό τους και να προτείνουν, μάλιστα, λύσεις. Εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω τους πάντες. Το θέμα όμως είναι να αντιληφθούν ότι έχει παρέλθει η εποχή των αιτημάτων και πρέπει να λειτουργήσουν και αυτοί εποικοδομητικά, ώστε να δοθούν λύσεις στα πάγια προβλήματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία εν πολλοίς δημιούργησαν οι ίδιοι. Επίσης πρέπει να αντιληφθούν-και είναι το βασικότερο όλων- πως ό,τι λέει η κυβέρνηση το εννοεί πάρα πολύ σοβαρά και μάλλον τώρα αρχίζουν να το συνειδητοποιούν, μετά από έναν χρόνο και πλέον.

Τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων «μεγάλων» τους θέλετε σε ένα τραπέζι; Θα πάρετε πρωτοβουλία; 
«Φυσικά και τους θέλω. Πρωτοβουλία έχω πάρει ήδη, το έχω ζητήσει κι απ' ό,τι έχω πληροφορηθεί είμαστε πολύ κοντά να το πετύχουμε. Οπότε την ερχόμενη εβδομάδα θα τους δω. Ελπίζω να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση με συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία θα τους καλέσω. Εγώ θέλω να ξεπεράσουμε και κάποια τυπικά προβλήματα. Ο κ.Μαρινάκης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, αυτό δεν το απαγορεύει η εισαγγελική διάταξη. Για τον κ.Μελισσανίδη υπάρχει η απόφαση της ΕΕΑ ότι εν τοις πράγμασι είναι ο διοικητικός στην ουσία υπεύθυνος της ΑΕΚ». 

Το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος είναι ανοιχτό;
«Ό,τι προβλέπεται στον νόμο είναι ανοιχτό. Δεν θα είχαμε νομοθετήσει σε άλλη περίπτωση. Στην πράξη μία τέτοια απόφαση η οποία θα πρέπει να σταθμίσει νά στοιχεία και νέα δεδομένα, θα πρέπει να ληφθεί αν λάβουμε υπόψη μας και δούμε όξυνση των στοιχείων που συγκροτούν την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν δεν δούμε σοβαρή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, τότε δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όσα μέτρα είχαμε προβλέψει στο νόμο». 

Είναι βαρόμετρο σε αυτό το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟ της Κυριακής;

«Έχω την εντύπωση ότι όσον αφορά το θέμα του ντέρμπι δεν θα δούμε κάτι ιδιαίτερο, πιστεύω ότι υπάρχει και νους και κρίση στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου ούτως ώστε να αντιληφθούν ότι οποιαδήποτε άλλα περιστατικά βίας κι έντασης θα σημάνουν σοβαρές εξελίξεις. Θέλω επίσης να τονίζω ότι εμείς στην εφαρμογή του νόμου κινούμαστε με την απόλυτη συναίνεση της UEFA και της FIFA». 

Σας κατηγορούν ότι παρεμβαίνετε στη διαιτησία, στην ίδια την ΕΠΟ και τις διαδικασίες...

«Έχω γίνει αποδέκτης σωρείας αιτημάτων, πολλαπλών κύκλων που είναι είτε παράγοντες του ποδοσφαίρου, είτε φίλαθλοι, είτε ακόμα και πολίτες, οι οποίοι βλέπουν αυτό το χάλι. Δεν παρεμβαίνω, με την έννοια ότι ούτε εγώ διορίζω, ούτε κρίνω τους διαιτητές, ούτε τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Όμως, δεν μπορώ να μη μιλήσω για έναν διαιτητή ο οποίος απαγόρευσε τη διενέργεια του αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού διότι έπεσε μια φωτοβολίδα και ο ίδιος διαιτητής όταν συμβαίνουν πολύ χειρότερα στο γήπεδο της Τούμπας, με μια ιδιαίτερη ζέση, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τελειώσει αυτός ο αγώνας υπό κάθε συνθήκη. Τότε παρεμβαίνω. Και παρεμβαίνω ως προϊστάμενος αθλητισμού για να δείξω ότι εδώ δεν επικρατεί ισονομία. Η παρέμαβασή μου γίνεται ώστε να καταδεικνύονται αυτές οι συμπεριφορές. Σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσετε ότι εγώ ούτε αδικώ, ούτε χαϊδεύω κάποιον. Επιμένω όμως στην ισονομία, τις διαφανείς διαδικασίες και την επιβολή της τάξης στα γήπεδα».

Αν γίνει ανασχηματισμός, θα επιθυμούσατε να παραμείνετε ως υπουργός Αθλητισμού;

«Όταν επανατοποθετείσαι σε ένα υπουργείο, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός σε επιδοκιμάζει. Εγώ δεν διαλέγω, ο πρωθυπουργός μας ορίζει, και το λέω πολύ σοβαρά αυτό. Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα. Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει έναν κύκλο που έχουμε ξεκινήσει»

Για την εισήγησή του αν γίνει την άλλη εβδομάδα η συνάντηση με τους «μεγάλους»: 

«Κατά πρώτον η διαφάνεια, ο εκδημοκρατισμός και η σύγκρουση με τα πολλαπλά συμφέροντα που λυμαίνονται τον αθλητισμό. Θα κάνω σαφές ότι θα πρέπει να συμπράττουν κι όχι να ανταγωνίζονται εξωγηπεδικά ο ένας τον άλλο και μάλιστα με τρόπους οι οποίοι ορισμένες φορές ελέγχονται πολλαπλώς. Ο ανταγωνισμός πρέπει να περιορίζεται μόνο στη συγκρότηση των ομάδων τους και στο αγωνιστικό κομμάτι. Να δείξουν όλοι εμπιστοσύνη σε τίμιους ανθρώπους, οι οποίοι απερίσπαστα θα εφαρμόσουν το νόμο και τους κανονισμούς για να μπορέσουμε να δούμε σε βάθος 2ετίας-3ετίας ορατά αποτελέσματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο». 

 

Best of internet