Γιατί δεν ζητάτε την παραίτηση της ΕΠΟ;

Γιατί δεν ζητάτε την παραίτηση της ΕΠΟ;

Γιατί δεν ζητάτε την παραίτηση της ΕΠΟ;

Ο Βασίλης Σαμπράκος παρακολουθεί τη στάση και τις πράξεις των Σαββίδη, Κοντονή και όλων των υπόλοιπων που ανέχονται μια διοίκηση την οποία αντιλαμβάνονται ως – το λιγότερο – ακατάλληλη και δεν προχωρούν με πράξεις για να επιτύχουν την ανατροπή της.

Αν ζεις στη χώρα και αντιλαμβάνεσαι όσα συμβαίνουν γύρω σου, συμφωνείς δίχως σκέψη με τα περί αθηνοκεντρικού ποδοσφαίρου. Δεν περιμένεις τον Ιβάν Σαββίδη να το εκφράσει δημοσίως για να το σκεφτείς και να προβληματιστείς πάνω σ' αυτό. Τι δεν είναι αθηνοκεντρικό στην Ελλάδα για να μην είναι το ποδόσφαιρο; Σε τι δεν ευνοεί η Ελλάδα την Αθήνα για να μην την ευνοεί στο ποδόσφαιρο;

Μακάρι να ήταν τόσο απλό όσο ακούστηκε όταν το είπε χθες βράδυ ο Σαββίδης, αυτό το “ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι από τη Θεσσαλονίκη” για να λυθεί το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Δεν θα του είπαν του Σαββίδη ότι ο σημερινός Γιώργος Γκιρτζίκης γεννήθηκε στην Ξάνθη, ότι ο χθεσινός Γιώργος Σαρρής έχει γεννηθεί στην Χίο; Δεν του έχουν πει, ή το ξεχνά ο Σαββίδης ότι ο επί μια 7ετία πρόεδρος της ΕΠΟ και επί – συνολικά – 11 έτη ισχυρότερος άνθρωπος στην Ομοσπονδία Βασίλης Γκαγκάτσης είναι γέννημα – θρέμμα Θεσσαλονικιός; Του έχουν εξηγήσει τι συνέβαινε στο ποδόσφαιρο επί των ημερών του; Του έχουν αναφέρει πόσοι εκ των βασικών υπευθύνων για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, που ήταν πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, υπερυπουργοί έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από την Θεσσαλονίκη;

Οι σημερινές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν μια εντύπωση ότι ο Σαββίδης περνά από την φάση των πολιτικών λόγων στην εποχή των πράξεων. Δηλαδή ότι σκοπεύει να αφήσει τον λόγο, που μοιάζει τυπικά ελληνικός πολιτικός λόγος, και να επιχειρήσει με πράξεις την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να εκδηλώσει με πράξεις την οργή του ΠΑΟΚ για τη σημερινή κατάσταση στο ποδόσφαιρο.

Δεν τα είχε αποφασίσει όλα αυτά ο Σαββίδης μέχρι χθες το βράδυ, την ώρα που εξελισσόταν το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ολοκληρώσει τον αγώνα. Αν το είχε αποφασίσει εκ των προτέρων να αποσύρει τον ΠΑΟΚ από το κύπελλο, θα το είχε πράξει εκ των προτέρων, με αφορμή ή αιτία τον ορισμό – πρόκληση του διαιτητή Παππά για τον αγώνα. Ισως όμως να έχει μικρή σημασία πλέον αυτό. Αφού περνά στην εποχή των πράξεων, είναι ευχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Σαββίδης να πράξει σοφά και – το κυριότερο – να βρει συμπαραστάτες στις πράξεις και όχι στα λόγια.

Τι μπορεί να κάνει ο Σαββίδης σήμερα; Τι μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί που ισχυρίζονται με τον δημόσιο λόγο τους ότι δεν ανέχονται άλλο την δράση της σημερινής διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου; Αυτό που θα έμοιαζε ως περίπου αυτονόητο σε όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη: να δηλώσουν εγγράφως προς την ΕΠΟ ότι ζητούν την παραίτηση της σημερινής διοίκησης, να το δηλώσουν προς την UEFA, να το δηλώσουν σε κάθε μια εκ των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ και να θέσουν τους πάντες μπροστά στην ευθύνη τους για την ύπαρξη του προβλήματος.

Σκεφθείτε λίγο το σκηνικό: ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και -πιθανόν – μια σειρά από ομάδες μικρότερου μεγέθους να δηλώνουν εγγράφως προς την ΕΠΟ και εν συνεχεία προς την UEFA ότι απαιτούν την παραίτηση της σημερινής διοίκησης της Ομοσπονδίας. Ο θόρυβος που θα δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια εποχή τόσο ευαίσθητη για την επόμενη ημέρα στην UEFA θα δημιουργήσει για πρώτη φορά κλίμα που θα ευνοεί την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν δεν το έχεις παρακολουθήσει, η UEFA σήμερα ετοιμάζεται να αλλάξει καθεστώς διοίκησης. Μετά τον πολιτικό θάνατο του Μισέλ Πλατινί και την ανάδειξη του Τζιάνι Ινφαντίνο στη θέση του προέδρου της FIFA, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ετοιμάζεται να εκλέξει νέα διοίκηση. Ζει αυτό τον καιρό με ζυμώσεις. Ξέρεις ποιος είναι σήμερα ο διευθυντής της UEFA; Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος φυσικά θα βρίσκεται και στο σκηνικό της επόμενης ημέρας. Εχεις την εντύπωση ότι στη δεδομένη στιγμή δεν θα αναγκαζόταν να σκύψει πάνω στο ελληνικό πρόβλημα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τον ευρωπαϊκό θόρυβο που θα δημιουργήσει η είδηση ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων αντιλαμβάνονται ως – το λιγότερο - ακατάλληλη την διοίκηση της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και η UEFA κρατά κλειστά τα αυτιά της στις φωνές διαμαρτυρίας και τις εκκλήσεις για λύση του προβλήματος; Εχεις την εντύπωση ότι αν ο υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας έστελνε μια επιστολή προς την UEFA περιγράφοντας τη συμπεριφορά μιας διοίκησης της ΕΠΟ η οποία αγνοεί τους νόμους και δείχνει σε κάθε περίσταση – το λιγότερο - ακατάλληλη δεν θα ανάγκαζε τον σημερινό γενικό γραμματέα της UEFA να ασχοληθεί με το πρόβλημα σε μια στιγμή προεκλογικής καμπάνιας για τις επερχόμενες εκλογές της UEFA; Νομίζεις ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν 10 Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ για να υπογράψουν μια πρόταση μομφής κατά της σημερινής διοίκησης της Ομοσπονδίας προκειμένου να προκαλέσουν γενική συνέλευση που θα αποφασίσει αν θα ρίξει ή όχι την σημερινή διοίκηση τώρα και όχι τον Οκτώβριο;

Κι εγώ ρωτάω: για ποιο λόγο δεν συμβαίνει τίποτα από όλα τα παραπάνω; Για ποιο λόγο δεν κάνουν πράξεις και μένουν στα λόγια όλοι αυτοί που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα; Κι εσύ για ποιο λόγο επιμένεις να χορταίνεις με τα λόγια που ταΐζουν το θυμικό σου και δεν λύνουν το πρόβλημά σου αντί να απαιτείς με τη στάση σου από όλους αυτούς να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο; Μήπως αυτοί που ακολουθείς δεν κάνουν κάτι παραπάνω από το να επιχειρούν να δημιουργήσουν το νέο payroll που θα εγγυάται τίτλους και επιτυχίες; Μήπως αντί να απαιτήσουν συνθήκες 50-50 μέσα από την αλλαγή του καθεστώτος και την εκ θεμελίων αναδόμηση της ΕΠΟ νοιάζονται μόνο να βρουν τις ψήφους που θα εξασφαλίσουν την εκλογή μιας νέας διοίκησης που θα τους επιτρέπει να κάνουν εκείνοι τα κουμάντα και να εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντα ανάλογα με το χρώμα της φανέλας;

Οσοι φωνάζουν σήμερα για το κατεστημένο χωρίζονται σε αυτούς που θέλουν να γίνουν κατεστημένο και σε αυτούς που δεν έχουν τα κότσια να κοντράρουν με πράξεις το κατεστημένο. Μέχρι ώρας δεν έχει πείσει ουδείς ότι κινείται ορμώμενος από το όραμά του για καθαρό ή έστω πιο καθαρό ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι είναι αποφασισμένος να πράξει για να το καθαρίσει. Αν οι πράξεις του Σαββίδη αποδείξουν ότι είναι ο πρώτος, θα είμαι ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσει.  

Best of internet