«Ο ταπεινός Τζέραρντ, η χωριάτικη και το ελληνικό γιαούρτι»

«Ο ταπεινός Τζέραρντ, η χωριάτικη και το ελληνικό γιαούρτι»

bet365

Ο Έλληνας επκεφαλής τους τμήματος Αθλητικής Επιστήμης των Λ.Α. Γκάλαξι, Άλεξ Σάββα μιλάει στο gazzetta.gr για τον Στίβεν Τζέραρντ, τα ελληνικά φαγητά που προτείνει στην ομάδα, ενώ δίνει συμβουλές στις ελληνικές ομάδες για καλύτερες επιδόσεις!

Ο ελληνικής καταγωγής Άλεξ Σάββας, θεωρείται έξπερτ στο κομμάτι της Αθλητικής Επιστήμης έχοντας εντρυφήσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τις γνώσεις αλλά και την υψηλή κατάρτιση προσφέροντας την τεχνογνωσία του σε Τότεναμ και Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ο Σάββα, ο οποίος ειδικεύεται στο ποδόσφαιρο αποτελεί το καλά κρυμμένο μυστικό των Λος Άντζελες Γκάλαξι, καθώς αποτελεί τον βασικό υπεύθυνο σε ζητήματα που αφορούν την διατροφή, την αποφόρτιση, την πρόληψη τραυματισμων, την ανάνηψη, χαράζοντας την κατάλληλη στρατηγική προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις των Στίβεν Τζέραρντ, ΆσλεΪ Κόουλ, Ρόμπι Κιν, Τζιοβάνι Ντος Σάντος αλλά και των υπόλοιπων παικτών του συλλόγου.

Ο Σάββα μίλησε στο gazzetta.gr για τον ρόλο του στον σύλλογο του MLS, τον Στίβεν Τζέραρντ, τα ελληνικά προϊόντα που έχουν μόνιμη θέση στα ψυγεία των Γκάλαξι, ενώ έδωσε την συμβουλή του στους ελληνικούς συλλόγους.

- Προτού αναλάβετε τους Λος Άντζελες Γκάλαξι είχατε εργαστεί στην Τότεναμ αλλά και στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Πόσο σημαντική είναι η Αθλητική Επιστήμη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

«Είναι αναπόσπαστο μέρος της ποδοσφαίρου. Η Αθλητική Επιστήμη προσθέτει αξία σε έναν οργανισμό στο επίπεδο των ακαδημιών βοηθώντας στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και στην πρώτη ομάδα. Ουσιαστικά εξασφαλίζει την παρουσία των παικτών στο υψηλότερο επίπεδο αλλά και αποτελεσματική αποφόρτιση, ενεργοποιώντας τα κατάλληλα συστήματα για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί».

- Πλέον προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ακριβής ρόλος σας; Τι διασφαλίζετε στους ποδοσφαιριστές;

«Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω στην βελτίωση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών, διασφαλίζοντας τον σωστό τρόπο αποθεραπείας αλλά και συμβάλλοντας στην αποτροπή τραυματισμών. Εκπαιδεύω τους παίκτες των Ακαδημιών στη μετάβαση τους στην πρώτη ομάδα μέσα από στρατηγικές της Αθλητικής Επιστήμης που μπορούν να τους βοηθήσουν.

Αυτό περιλαμβάνει διατροφικές παρεμβάσεις, συμπληρώματα, έλεγχο της σύστασης του σώματος, καθημερινή παρακολούθηση, GPS / επιταχυνσιόμετρο, ανάλυση αγώνα, ενώ βοηθάμε στην αντοχή αλλά και την αποθεραπεία. Χρησιμοποιούμε δεδομένα που θα μας βοηθήσουν καλύτερα στις αποφάσεις μας αλλά και στην επιθεώρηση της διαδικασίας».

- Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι;

«Σε μεγάλο βαθμό, βρισκόμουν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Η παρουσία μου στην Τότεναμ μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή των Λος Άντζελες Γκάλαξι, όταν βρέθηκαν στην Αγγλία. Είχαμε συνομιλίες, όπου ενημερώθηκα πως ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τμήμα Αθλητικής Επιστήμης στους Galaxy. Ήταν κάτι για το οποίο ενδιαφέρονταν και μου προσφέρθηκε η συγκεκριμένη θέση».

-Υπάρχουν κάποια ελληνικά προϊόντα τα οποία συστήνετε στους ποδοσφαιριστές των Λος Άντζελες Γκάλαξι; Ίσως ελληνικό γιαούρτι, χωριάτικη σαλάτα και φέτα;

«Αγαπώ τα ελληνικά φαγητά. Ασφαλώς έχω μία μικρή προκατάληψη, αλλά όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες μπορούν να προσφέρουν μία σωστά ισορροπημένη δίαιτα. Συχνά ενσωματώνουμε την χωριάτικη σαλάτα και φυσικό ελληνικό γιαούρτι ως μέρος των μενού μας. Υπάρχει Total ελληνικό γιαούρτι στα ψυγεία μας. Νομίζω πως πρόκειται για ένα σπουδαίο προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ έχει υπέροχη γεύση.

Θα ήθελα να το συστήσω στους παίκτες, προσθέτοντας μέλι και γκρανόλα ως μέρος του πρωϊνού τους ή να συνοδεύεται με μούρα / φράουλες ως επιδόρπιο.

Το κοτόπουλο κεμπάμπ είναι δημοφιλές στους ποδοσφαιριστές, αλλά προτιμούμε να το προσφέρουμε περισσότερο ως ένα απολαυστικό γεύμα, συνοδευόμενο με πίτα από σιτάρι, χούμους, γιαούρτι, χωριάτικη σαλάτα, και ρύζι σε ελληνικό στυλ».

- Πως είναι να συνεργάζεστε με τον Στίβεν Τζέραρντ; Πως θα τον περιγράφατε;

«Ο Στίβεν είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας και αληθινός τζέντλεμαν. Έχει ταπεινοφροσύνη καταφέροντας να μείνει προσγειωμένος.

Βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά χρόνια και είναι προφανές γιατί θεωρείται τόσο πετυχημένος. Η ηθική του και ο τρόπος που δουλεύει στην προπόνηση είναι εξαιρετικός.

Κάνει τα σωστά πράγματα εκτός αγωνιστικού χώρου προκειμένου να διασφαλίσει πως το σώμα του βρίσκεται πάντα σε τέλεια σπουδαία κατάσταση. Είναι ένας τοπ επαγγελματίας και στα αλήθεια υπέροχος άνθρωπος».

-Ποια είναι η συμβουλή σας στους ελληνικούς συλλόγους αναφορικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν στις προπονήσεις;

«Προκειμένου να προπονηθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο θα πρέπει να ακολουθούν την σωστή διαδικασία ανάνηψης. Οι ομάδες συνηθίζουν να προπονούνται σε υπερβολικό βαθμό ή να έχουν ελάχιστες μέρες για την αποφόρτιση τους, έτσι πολλές φορές καταρρέουν προς το τέλος της σεζόν.

Με την κατάλληλη αποκατάσταση, διατροφή, επαρκή ύπνο, stretching/γιόγκα/κολύμβηση, αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές του ιατρικού επιτελείου αλλά και του τμήματος αθλητικών επιστημόνων δεν θα ανεβάσουν απλά την απόδοση τους, αλλά με όλες αυτές τις στρατηγικές θα διασφαλίσουν μια καριέρα που μπορεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδα ακόμα και όταν ξεπεράσουν τα 30 χρόνια τους».

-Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος;

«Ο προσωπικός μου στόχος είναι να εργαστώ μαζί με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές σε όλο τον κόσμο και να συνεχίσω να εξελίσσομαι, βελτιώνοντας τις γνώσεις μου. Ευτυχώς το να εργάζομαι για τους Λος Άντζελες Γκάλαξι προϋποθέτει όλα τα παραπάνω σε καθημερινή βάση.

Ο μακροχρόνιος στόχος μου είναι να εξασφαλίσω Phd πάνω στη διαδικασία αποφόρτισης των παικτών μετά τα ματς.

Εκτός ποδοσφαίρου, ο στόχος μου είναι η δεξιότητα στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της υγείας αλλά και ενεργοποιώντας τους ανθρώπους προκειμένου να είναι υγιείς, να τρώνε σωστά, να κάνουν ασκήσει για να βελτιώσουν την υγεία και κατ'επέκταση την ζωή τους».

 

Τελευταία Νέα