Η ΑΕΚ του Πογέτ γίνεται νικήτρια, ο ΠΑΟ του Στράμα γίνεται ηττοπαθής

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ του Πογέτ γίνεται νικήτρια, ο ΠΑΟ του Στράμα γίνεται ηττοπαθής

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει την επόμενη ημέρα του ντέρμπι ανάμεσα στον κακό και τον χειρότερο, το οποίο αξίζει να θυμάται κανείς μόνο για τον πολιτισμό του.

Δεν άφησε πίσω του πολλά για να θυμάσαι ένα ντέρμπι ανάμεσα στον κακό και τον χειρότερο, με νικητή τον χειρότερο επειδή στάθηκε τυχερός και πιο ικανός σε μια στιγμή. Επειδή ήταν τέτοιο, δηλαδή ένα ντέρμπι γεμάτο από λάθη, μοιραία κρίθηκε από το πιο μεγάλο, το πιο χαζό λάθος που έγινε, αυτό του Παναγιώτη Βλαχοδήμου που λειτούργησε σαν Οδυσσέας Βλαχοδήμος και έβαλε σαν τερματοφύλακας τα χέρια για να αποκρούσει την μπάλα στην εκτέλεση του φάουλ. Το ντέρμπι δεν άφησε πολλά για να θυμάσαι, αλλά άφησε μια σειρά από σημαντικά οφέλη στον νικητή και δημιούργησε ή, πιο σωστά, διόγκωσε μια σειρά από προβλήματα στον ηττημένο.

Η ΑΕΚ πήρε περισσότερα από όσα ζήτησε το βράδυ της Κυριακής. Πήρε ακόμη μια νίκη από αυτές που την ξαναβάζουν, με όρους ποδοσφαιρικούς, στη θέση της και το μέγεθός της μετά από την ταλαιπωρία και την δοκιμασία των τελευταίων ετών. Το ποδόσφαιρό της ήταν κακό, αλλά στην δεδομένη στιγμή έχει μικρή σημασία για το φρόνημα της πλατιάς μάζας των – μικρών και μεγάλων – οπαδών της, οι οποίοι είχαν ανάγκη από μεγάλες νίκες που υπενθυμίζουν το βάρος της φανέλας. Το δεύτερο μεγαλύτερο επιμέρους όφελος, εκτός από την αυτοπεποίθηση του Ρόναλντ Βάργκας ενόψει των playoffs, είναι η ψυχολογία νικητή που χτίζει η ΑΕΚ μέσα από τις νίκες στα ντέρμπι. Η εμπιστοσύνη προς το σχέδιο του προπονητή μεγαλώνει, παρ' όλο που η ΑΕΚ παρουσιάζει στα τελευταία ματς μια σειρά από τρανταχτές αδυναμίες, και η ομάδα διακατέχεται από πνεύμα νικητή και μια πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και στα διαστήματα του παιχνιδιού που δοκιμάζεται έντονα από τον αντίπαλό της. Κι όλα αυτά είναι στοιχεία που θα της φανούν από χρήσιμα έως πολύτιμα στα playoffs και ενδεχομένως και στα ματς του κυπέλλου. Μια ομάδα νιώθει ότι μεγαλώνει όταν σε μια τόσο κακή της μέρα καταφέρνει να νικά έναν εκ των βασικών ανταγωνιστών της στη μάχη για μια θέση στα προκριματικά του Champions League. Κι αυτή είναι μεγάλη παρακαταθήκη για την τελευταία σειρά αγώνων στη σεζόν.

Περίπου 4 μήνες μετά την πρώτη του μέρα στη δουλειά ο Γκας Πογέτ έχει δείξει μια σειρά από καλά πράγματα. Υπάρχουν πολλά σημεία προβληματισμού, αλλά τα περισσότερα, αν όχι όλα, τελούν υπό την αίρεση ότι ο Πογέτ δεν σχημάτισε το ρόστερ με το οποίο δουλεύει και δεν είχε την ευκαιρία να το αλλάξει πολύ τον περασμένο Ιανουάριο. Για να κρίνεις την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ποδοσφαίρου που μπορεί να δημιουργήσει ο Ουρουγουανός πρέπει προηγουμένως να του δώσεις τα συστατικά που είναι συμβατά και κατάλληλα για τη συνταγή του, για την ιδέα του. Συνεπώς αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο εφόσον ο Πογέτ αποφασίσει να συνεχίσει στην ΑΕΚ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφήνει στον Παναθηναϊκό αυτή η ήττα δεν είναι η αύξηση της βαθμολογικής διαφοράς από την ΑΕΚ. Είναι κυρίως η επίδραση που θα έχει αυτό το αποτέλεσμα στην ψυχολογία μιας ομάδας που διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να νικήσει σε ντέρμπι ακόμη και όταν είναι – ελαφρώς – καλύτερη από τον αντίπαλό της. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να βρει μπροστά του, δηλαδή στα playoffs ο Παναθηναϊκός υπό τον Αντρέα Στραματσόνι. Η πίεση δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος για έναν προπονητή. Κι η ιστορία του προπονητικού βίου του Ιταλού αποδεικνύει ότι είναι ο χειρότερος δικός του σύμβουλος. Ο 40χρονος προπονητής έκανε πολύ καλή δουλειά σε Ιντερ και Ουντινέζε τον καιρό που δεν αισθανόταν μεγάλη πίεση, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει αποτελεσματικός ούτε στην Ιντερ ούτε στην Ουντινέζε τον καιρό που χρειάστηκε να λειτουργήσει υπό το βάρος της πίεσης των προσδοκιών ή των απαιτήσεων.

Σε δεύτερο σερί ντέρμπι ο Παναθηναϊκός δεν βγήκε νικητής και η εικόνα της ομάδας δεν δικαίωσε την διαχείριση που έκανε σε αυτά τα ματς ο προπονητής του. Ο Στραματσόνι έχει μεγάλη ανάγκη από μια μεγάλη εμφάνιση που θα συνοδευτεί από αποτέλεσμα ενόψει των playoffs. Και η τελευταία του ευκαιρία είναι αυτή που του δίνει σε 14 μέρες το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Αν τα καταφέρει εκεί ο Παναθηναϊκός η ψυχολογία του προπονητή θα τονωθεί και οι ποδοσφαιριστές θα πιστέψουν περισσότερο στο πλάνο του. Αντίθετα αν βγει και από αυτό το ματς ηττημένος και με εικόνα που θα εκθέτει τον Ιταλό για τις επιλογές του, ο Στραματσόνι θα δυσκολευτεί πολύ να παρακινήσει αποτελεσματικά την ομάδα του για την υπέρβαση στα playoffs.

Ενα τόσο κακό ντέρμπι δεν ανοίγει μεγάλη ποδοσφαιρική συζήτηση, ούτε γράφει πολλές σελίδες στην ιστορία. Δεν είναι όμως λίγο το γεγονός ότι είχε πολιτισμό και δεν είχε επεισόδια, ότι είχε συγχαρητήρια και δεν είχε εντάσεις, ότι είχε αθλητικό παιχνίδι και δεν προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων. Αν είχε και οπαδούς του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ κι είχε κυλήσει τόσο καλά, αυτό το ντέρμπι θα ήταν ένα από τα πιο πολιτισμένα του τελευταίου καιρού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.