Μάρκο Σίλβα: Μια ισχυρή προσωπικότητα πίσω από τον «αρχιτέκτονα» των ρεκόρ

Μάρκο Σίλβα: Μια ισχυρή προσωπικότητα πίσω από τον «αρχιτέκτονα» των ρεκόρ

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μάρκο Σίλβα: Μια ισχυρή προσωπικότητα πίσω από τον «αρχιτέκτονα» των ρεκόρ

bet365

Ο Ολυμπιακός, υπό τις οδηγίες του Μάρκο Σίλβα, κατέκτησε σε χρόνο-ρεκόρ το πρωτάθλημα. Τα συν και τα πλυν του Πορτογάλου και η.. πρόβλεψη ενός πρώην συνεργάτη του στο gazzetta.gr, που εν τέλει βγήκε αληθινή.

Στα μέσα του Ιουνίου «σκάει» η είδηση ότι ο Μάρκο Σίλβα είναι ο εκλεκτός του Ολυμπιακού για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. Κάπου εκεί ο «Special Two», όπως τον λένε στην χώρα του, άρχισε να μπαίνει στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Τελικά, η επίσημη (τουλάχιστον) άφιξή του στην Αθήνα έγινε με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση από τότε που μάθαμε ότι θα αναλάβει την ομάδα του Πειραιά.

Η διαμάχη που είχε με την πρώην ομάδα του, Σπόρτινγκ Λισαβόνας… τρέναρε κάπως τα πράγματα. Τελικά, στις 7/7 προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άμεσα πιάνει δουλειά.

Στο gazzetta.gr διαβάσατε όσο το δυνατόν περισσότερα για το νέο τεχνικό των νταμπλούχων Ελλάδας.

Σε ένα απ’ αυτά τα θέματα και στην προσπάθειά μας να τον… αποκρυπτογραφήσουμε, μιλήσαμε με τον Αντρέ Φερνάντες: τον υπεύθυνο Τύπου της Εστορίλ – της πρώτης ομάδας του Σίλβα.

Ποιος ήταν ο 38χρονος Πορτογάλος, που ανέβασε κατηγορία μια ομάδα από μια πόλη με 26.000 κατοίκους; Που την έβγαλε στο Europa League και μετά έφερε στην Σπόρτiνγκ ένα Κύπελλο; «Ήταν έτοιμος να πάρει το διαβατήριό του και να δοκιμάσει σε μια ομάδα επιπέδου Champions League;» τον ρωτάμε.

«Φυσικά και είναι. Μετά την Εστορίλ, πήγε στη Σπόρτινγκ κάνοντας το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, πλέον αυτό που του λείπει είναι να του δώσει μια ομάδα το κίνητρο να διεκδικήσει τίτλους. Δεν ξέρω αν, τελικά, αυτή η ομάδα είναι ο Ολυμπιακός ή κάποιος σύλλογος αλλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όπως είπα μιλάμε για μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα» , μας είχε απαντήσει ο Φερνάντες και σήμερα είμαστε βέβαιοι πως είχε απόλυτο δίκιο, τουλάχιστον, σε ένα πράγμα: Ότι ο Σίλβα είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Ο Πορτογάλος δεν δίστασε να πει τα δικά του «όχι» στη διοίκηση, όταν του πρότεινε να του φέρει παίκτες γνωστούς για την αξία τους όπως οι Μπερμπάτοφ και Νενέ.

Ζήτησε Πάρντο, Ερνάνι, Σεμπά, Ιντέγε, Ντα Κόστα. Και τους είχε. Η διοίκηση τον ικανοποίησε και του έφερε τα «εργαλεία» που έκρινε ότι θα τον βοηθήσουν στο να εφαρμόσει το 4-3-3 του. Συν τις άλλοις του κρατάει στο ρόστερ του τον περσινό κορμό: Ρομπέρτο, Μαζουακού, Ομάρ, Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι.

Μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες διαθέτει το ρόστερ που θέλει. Ξεκινάει η σεζόν και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη. Ουδείς είναι ικανός να κοντράρει τον δικό του Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη; Μόνο η Μπάγερν του Γκουαρδιόλα τον νίκησε, αργότερα η Άρσεναλ και πολύ πιο μετά η Άντερλεχτ.

Ο Σίλβα αρχίζει να ζει το όνειρό του στην Ελλάδα, να κερδίζει την εκτίμηση του κόσμου, ενώ άνθρωποι που τον ζουν καθημερινά στο Ρέντη κάνουν λόγο για μια καλύτερη, πιο ευχάριστη προσωπικότητα συγκριτικά με τους άλλους συμπατριώτες του που πέρασαν πρόσφατα από την ομάδα. Τους Ζαρντίμ και Περέιρα.

Ο Ολυμπιακός του Σίλβα έφτασε σε 24 ματς του 67 βαθμούς, μιας και δεν νίκησε μόνο Πλατανιά (εκτός) και ΑΕΚ (εκτός). Στην έδρα του, στο πρωτάθλημα, δεν βρέθηκε ομάδα που θα του... ρίξει το κάστρο.

Με 60 γκολ στην επίθεση και μόλις 12 στο παθητικό, μιλάμε για ένα σύνολο που ξέρει πολύ καλά πως να παίρνει αυτό που θέλει. Και το πήρε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, όπως προείπαμε.

Ο φετινός Ολυμπιακός, αφού έκανε το 11/11 ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ της ομαδάρας του Μπούκοβι, στη συνέχεια πιάνει και μετά ξεπερνά και το ρεκόρ της ομάδας του Σόλιντ φτάνοντας στις 17 συνεχόμενες νίκες.

Άπαντες μιλούν για του «Σίλβα την ομαδάρα». Και πως να γίνει αλλιώς; Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, ενώ έχουν έρθει και στα σπουδαία διπλά σε Λονδίνο και Ζάγκρεμπ. Η ευρωπαϊκή πορεία τερματίστηκε από την Άντερλεχτ και έτσι έπεσε η αυλαία στο Europa League άδοξα. Με απογοήτευση. Πολλοί έσπευσαν να θέσουν θέμα προπονητή. Ανεπίσημα από τον Ολυμπιακό στηρίζουν τον προπονητή τους και πολύ καλά κάνουν. Μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο που έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα για να φτιάξει κάτι σπουδαία και για την Ευρώπη. Πρώτη φορά βγήκε από την χώρα του, πρώτη φορά πήρε πρωτάθλημα στην καριέρα του και πρώτη φορά βρέθηκε στ' αστέρια δίχως να έχει πάνω του... μαγική αστερόσκονη.

Ο Σίλβα είναι ένας επαγγελματίας, που δεν κολλάει στο να καταλάβει τα λάθη του.Ή αν θέλετε αυτά που να θέλει να καταλάβει. Διότι έκανε και λάθη με το βασικότερο να είναι η διαχείριση κάποιων ποδοσφαιριστών

Η διαχείριση στο... πλην

- Ο Φινμπόγκασον, μία επένδυση που μόνο ο δανεισμός του θα κόστιζε 3.000.000 ευρώ με τα μπόνους πήγε... άπατη.

- Ο Γιαννιώτας δεν πήρε τις ευκαιρίες για να δούμε αν μπορεί ή όχι να έχει παραπάνω χρόνο συμμετοχής.

- Ο Κολοβός με τη σειρά του, αν και παίζει σε κάποια ματς, θα άξιζε παραπάνω ματς.

- Ο Ιντέγε από την πολλή χρήση δεν είχε τα φρέσκα πόδια να τελειώσει ακόμη και απλές φάσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν κι ο δεινός σκόρερ.

- Ο Πουλίδο παραλίγο να χαθεί. Ευτυχώς έμεινε.

- Ο Νίκολας Μαρτίνες, που κόστισε περίπου 700.000 ευρώ στη διοίκηση, ποτέ δεν πήρε την ευκαιρία του στα φιλικά για να δει κι ο ίδιος αν αξίζει ή όχι μια θέση στο ρόστερ.

- Με τον Ερνάνι να είναι τραυματίας, θα μπορούσε να δηλώσει στο Europa League τον Φουστέρ. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τους λόγους.

- Πάρντο, Σεμπά και Ερνάνι ήταν αποκλειστικά δικές τους λύσεις. Σίγουρα περίμενε ο κόσμος να δει περισσότερα ο κόσμος από αυτούς.

- Ο Καμπιάσο είχε θλάση για κάποιο σημαντικό διάστημα όμως θα μπορούσαμε να τον έχουμε δει σε παραπάνω ματς. Καμπιάσο είναι αυτός και αν είχε καλύτερο ρυθμό, ίσως με την Άντερλεχτ να μην είχε κουραστεί κάπου στο 55'.

Τα θετικά πάνω στη διαχείριση

- Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι ο Κασάμι, που στην προετοιμασία έδειχνε αδιάφορος και απλά περίμενε την επόμενη ομάδα του ξαφνικά έγινε ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας.

- Ο Ζντιέλαρ άρχισε να έχει βασικό ρόλο στην ομάδα δίπλα στο Μιλιβόγεβιτς. Μπορεί να μην τον έχει δικαιώσει απόλυτα αλλά ο Σέρβος έχει όλο το μέλλον μπροστά του κι ο Σίλβα δεν έχει πρόβλημα να του δώσει ευκαιρίες από νωρίς.

- Ο Ντουρμάζ, παρόλο την... κρυάδα του αποκλεισμού του από τη λίστα του Champions League έμεινε, πάλεψε για τη θέση του και με τη συνεχή χρήση του στην 11άδα ο Σίλβα έδειξα να έχει καταλάβει το λάθος του.

- Ο Μπουχαλάκης ήταν ένας παίκτης που θα είχε ρόλο στην ομάδα και θα έβγαινε από τον Πορτογάλο αλλά τραυματίστηκε και έμεινε πίσω.

- Δεν δίστασε στο Λονδίνο να βάλει τον Βούρο και να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει ένα... ευρωπαϊκό όνειρο.

- Στο Κύπελλο Τσιμίκας κάνει... παπάδες. Και ο κόουτς το βλέπει και το εκτιμά.

- Με τον Μάρκο Σίλβα ο Φορτούνης... πετάει! Ο 23χρονος διανύει εξαιρετική σεζόν και πέρα από την προσωπική του δουλειά μερίδιο στην επιτυχία αυτή πιστώνεται και στον προπονητή.

Ο Μάρκο Σίλβα είναι ένας άνθρωπος με πολλά καλά και αρκετά κολλήματα. Έτσι είναι όλοι οι προπονητές, εξάλλου. Ουδείς όμως μπορεί να πει ότι δεν είναι ο προπονητής που δεν έχει προσωπικότητα. Την ισχυρή προσωπικότητα που χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα