Ο Σίλβα μπορεί να εμπιστευτεί τον Ολυμπιακό του

Ο Σίλβα μπορεί να εμπιστευτεί τον Ολυμπιακό του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σίλβα μπορεί να εμπιστευτεί τον Ολυμπιακό του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα σημαντικά οφέλη που είχε για τον Πορτογάλο προπονητή το ματς με τον Ατρόμητο ενόψει της ρεβάνς με την Αντερλεχτ.

Εκανε ένα πολύ καλό δώρο στον Μάρκο Σίλβα ο Ατρόμητος το απόγευμα της Κυριακής για να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί αρτιότερα για τον “τελικό” της Πέμπτης απέναντι στην Αντερλεχτ. Η επιλογή του Τραϊανού Δέλλα μετά το πρώτο δεκάλεπτο να ζητήσει από τους στόπερ του να δώσουν ύψος στη μπάλα και να σημαδέψουν τον Μπρίτο, τον Στόιτσεφ και τον Γροντή προκειμένου να ξεπεράσουν τον τοίχο που δημιούργησαν οι Καμπιάσο – Κασάμι με την βοήθεια των Κολοβού και Φουστέρ στη μεσαία γραμμή έδειξε στον Πορτογάλο προπονητή τις αδυναμίες που φανέρωσε για περίπου 50' λεπτά παιχνιδιού ο Ολυμπιακός, δηλαδή αυτές που θα πρέπει να θεραπεύσει στην περίπτωση που επιχειρήσει την Πέμπτη να κάνει στην Αντερλεχτ αυτό που έκανε στον Ατρόμητο.

Στο ματς της περασμένης Πέμπτης ο γυμνός οφθαλμός διαπίστωνε ότι το μεγαλύτερο όπλο της Αντερλεχτ είναι η μεσαία της γραμμή και η ταχύτητα στην ανάπτυξη μέσα από το παιχνίδι της μιας επαφής. Κι είναι περίπου βέβαιο ότι ο Σίλβα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός “δεν πρέπει με τίποτα να δεχθώ γκολ” τύπου παιχνιδιού θα σκεφτεί να επιχειρήσει να βάλει τον Ολυμπιακό του να κάνει επιθετική άμυνα που θα ξεκινά από τους αντίπαλους στόπερ και σίγουρα θα επιδιώκει να σταματά το χτίσιμο της επίθεσης των Βέλγων στην μεσαία ζώνη του γηπέδου. Θα επιδιώξει δηλαδή να κάνει κάτι αντίστοιχο αυτού που έκανε στο πρώτο διάστημα του χθεσινού αγώνα στον Ατρόμητο. Για να “πιάσει” το σχέδιο λοιπόν, όπως καλά καταλάβαμε το απόγευμα της Κυριακής, δεν αρκεί να αποδώσουν στα συνήθη στάνταρ του Champions League οι μέσοι. Είναι αναγκαίο να συμβεί το ίδιο με τους τέσσερις της αμυντικής γραμμής. Κι είναι αναγκαίο να εμφανιστεί στο τερέν του Καραϊσκάκη ένας Ολυμπιακός με τη συγκέντρωση που είχε ως σύνολο και την αμυντική συνοχή που έδειξε στην πλειονότητα των αγώνων του Champions League. Είναι τέτοιων απαιτήσεων το παιχνίδι της Πέμπτης. Οχι τόσο επειδή η Αντερλεχτ είναι ποιότητας Champions League, αλλά επειδή τέτοια συγκέντρωση απαιτεί μια παρτίδα που μπορεί να κριθεί σε ένα λάθος, σε μια στιγμή.

Η παρτίδα της Πέμπτης είναι για τον Σίλβα πιο απαιτητική απ' όσο ακουγόταν τον καιρό της κλήρωσης που έφερνε την Αντερλεχτ στον δρόμο του Ολυμπιακού. Την έκανε πιο απαιτητική το 1-0 των Βρυξελλών. Δεν είναι προφανής η επιλογή για τον Πορτογάλο. Ενας προπονητής θα βάσιζε το σχέδιό του πάνω στην παραδοχή ότι θα δεχθεί ένα γκολ σε 90' λεπτά και θα σχεδίαζε μια “πιάνω τον αντίπαλο από τον λαιμό” βραδιά με στόχο να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ προκειμένου να ανεβάσει τις πιθανότητες πρόκρισης. Αλλος θα εφάρμοζε το σχέδιο με την μεγαλύτερη εγγύηση του “μηδέν” στο παθητικό ώστε – στο δύσκολο σενάριο – να στείλει την παρτίδα στην παράταση με μια 1-0 νίκη.

Αν τον έχουμε διαβάσει σωστά στο επτάμηνο που εργάζεται στην Ελλάδα, ο Σίλβα θα σχεδιάσει παιχνίδι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και συντηρητικές επιθέσεις. Ο Πορτογάλος θα περιμένει το γκολ από τις οργανωμένες επιθέσεις του αλλά και από την γρήγορη εκδήλωση επίθεσης κάθε φορά που ο Ολυμπιακός θα επανακτά την κατοχή της μπάλας. Αυτό που έδειξε ο Ολυμπιακός στις Βρυξέλλες προφανώς ενθαρρύνει αυτό το σχέδιο. Αν κράτησε εκεί την μπάλα στα πόδια του πολύ περισσότερο από τον αντίπαλό του (61%), για ποιο λόγο να μην σκέφτεται ότι θα το κατορθώσει στο Καραϊσκάκη; Αν εκτός έδρας είχε υψηλά ποσοστά ακριβείας στις μεταβιβάσεις, για ποιο λόγο να ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να βγάλει προσεκτικό παιχνίδι κατοχής στο Καραϊσκάκη;

Ενα λάθος της μιας στιγμής τον έβαλε σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη του φαβορί. Και το ματς με τον Ατρόμητο του έκανε όσα περισσότερα καλά θα μπορούσε να εύχεται στη δεδομένη στιγμή: ξανάδωσε αέρα στον Ρομπέρτο χάρη στις δύσκολες επεμβάσεις, ξαναφόρμαρε τον Ομάρ, που μπορεί να αποδειχθεί παίκτης – κλειδί δημιουργικά ή και εκτελεστικά χάρη στα προσπεράσματα που κάνει ως μπακ πίσω ή μπροστά από τον δεξιό μεσοεπιθετικό, έδωσε κέφι και αέρα σε Τσόρι, Φορτούνη, Κασάμι, Πουλίδο. Παραμονές του πιο σημαντικού εκ των αγώνων που του έχουν απομείνει στη σεζόν ο Ολυμπιακός δείχνει καλύτερα από όσο έδειχνε πριν από το ματς των Βρυξελλών. Κι αν η αμυντική του τετράδα σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της βραδιάς, θα προκριθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.