Μόνο ο Ολυμπιακός και το κύπελλο θα τον «σώσουν»

Μόνο ο Ολυμπιακός και το κύπελλο θα τον «σώσουν»

Νίκος Τζαντζαράς Νίκος Τζαντζαράς
Μόνο ο Ολυμπιακός και το κύπελλο θα τον «σώσουν»

bet365

Το κύπελλο κι ο... Ολυμπιακός μοιάζουν στα μάτια του Ν. Τζαντζαρά, οι μόνες πυξίδες που μπορεί να αναζητήσει ο “μπερδεμένος” και καταρρακωμένος ΠΑΟΚ

Για να ξεκινήσουμε με αλήθειες, φιλοδοξώντας πως θα χωρέσουν μόνο... τέτοιες στο κείμενο, πρέπει να βάλουμε εδώ πάνω πάνω, την πιο προφανή παραδοχή: Ο ΠΑΟΚ είναι “χίλια κομμάτια” και υπάρχει μεγάλη δυσκολία να μαζευτούν όλα και σ' ένα μέρος.

  1. Η μεγάλη αποχή από τις νίκες και η εικόνα εντός αγωνιστικού χώρου, έφερε την καταρράκωση ηθικού όλων. Αυτό, μόνο με επιτυχίες γιατρεύεται.

  2. Οι τραυματισμοί που έχουν αποδεκατίσει το ρόστερ, εμποδίζουν την εξομάλυνση της απόδοσης της ομάδας, ώστε να μπει ειτέλους κάπου μια τελεία και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Αν αποφευχθούν βεβαίως καινούριοι, ακόμη κι αυτό το βάσανο, κάποια στιγμή (ίσως και με την αλλαγή προπονητηρίου), μπορεί και να τελειώσει.

  3. Το “φύγε εσύ – έλα εσύ” ανώτατων διοικητικών στελεχών και μεσαίων συνεργατών, φέρνει έστω και προσωρινά μεγαλύτερη απορρύθμιση: Οι νέοι θα πρέπει να βρουν τα “πατήματά” τους και όλοι οι κραδασμοί, μικροί και μεγάλοι, που προκαλούνται από τις αποχωρήσεις των παλιών, θα πρέπει να απορροφηθούν.

  4. Είναι η πρώτη φορά που το κλίμα στις σχέσεις οπαδών – Σαββίδη αποτυπώνει την απόσταση φιλοσοφίας που έχει καταγραφεί σε πληθώρα επιλογών την τελευταία τετραετία: Πρέπει να τακτοποιηθούν τα παραπάνω για να διορθωθεί κι ετούτο.

Σε αυτό το περιβάλλον αναζητείται ανάκαμψη για τον ΠΑΟΚ. Η ανάκαμψη στις ποδοσφαιρικές ομάδες, πυροδοτείται συνήθως μόνο μέσα από την αγωνιστική ανάταση και μόνο με μεγάλες νίκες. Το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ είναι πως τέτοιες ευκαιρίες για “μεγάλες νίκες”, στην χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, σπανίζουν. Προαπαιτείται η ύπαρξη αγώνων με μεγάλο κίνητρο (ώστε να έρθει συσπείρωση και συγκέντρωση) και με βαρύ αποτύπωμα, τόσο στην ουσία, όσο και στο θυμικό.

Για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, από “μεγάλα ματς” απομένει μόνο αυτό το επερχόμενο “κρύο” (ως συνήθως...) παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ενώ τα play off πέραν του γεγονότος πως καθυστερούν, από μόνα τους, ποτέ δεν “γιάτρεψαν” πληγές της κανονικής περιόδου. Εκτός αυτού, σήμερα, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο να κατορθώσει ο ΠΑΟΚ να έχει τέτοια βελτίωση, ώστε να κατακτήσει το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, παίρνοντας την πρωτιά στο μίνι πρωτάθλημα των όποιων τεσσάρων και είναι και αμφίβολο αν μπορεί να βγει και δεύτερος στα play off, ώστε να εξασφαλίσει το “καλό εισιτήριο” που θα τον ρίξει στα παιχνίδια μετά τις 25 Ιουλίου, έναν μόλις γύρο πριν τα ευρωπαϊκά play off.

Κύπελλο

Το κύπελλο δεν απαιτεί να είναι κανείς σπουδαίος σε βάθος χρόνου, πειστικός σε διάρκεια, θεαματικός και... πρόσχαρος. Χρειάζεται να μπορεί να δείξει χαρίσματα σε συγκεκριμένες στιγμές και να αντιμετωπίσει με κυνισμό τις μέρες που του λείπουν. Να δείξει σε κάποια, ένα – δυο ματς μυαλό, ψυχή και σχέδιο για το αποτέλεσμα. Το “κυπελλάκι” είναι το μόνο τρόπαιο που κατέληξε στην τροπαιοθήκη της Τούμπας, δυο φορές στον 21ο αιώνα. Μπορεί να είναι παρηγοριά στον άρρωστο ή τίτλος γοήτρου για πολλούς, αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι στον ΠΑΟΚ δεν διαθέτουν... χώρο για ακόμα ένα. Η έλλειψη... μαστραπάδων άλλωστε, που λέει ο λαός, μικραίνει μεταξύ άλλων, τους μεγάλους συλλόγους. Είναι λοιπόν, έτσι κι αλλιώς ένα ζητούμενο, ένα “καρότο”, ένα χρυσωμένο χάπι στο τέλος τέλος, που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη λαμπρότητα στους εορτασμούς για τα 90χρονα του ΠΑΟΚ και να επουλώσει κάποιες από τις πληγές.

Φέτος η κατάκτηση του κυπέλλου έχει και μια ιδιαιτερότητα για τις ελληνικές ομάδες. Είναι το μόνο εισιτήριο για το Europa League, που κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης, που ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου: Εφόσον (όπως συνέβη στην τρέχουσα σεζόν με την Σεβίλλη), η φετινή τροπαιούχος του θεσμού, κερδίσει και θέση απευθείας στους ομίλους, μέσω του εθνικού της πρωταθλήματος. Δεν είναι και τόσο απίθανο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον σιγουρεύει, πως έτσι κι αλλιώς,ο Ιούλιος θα κυλήσει ομαλά στην προετοιμασία και δε θα αρχίσει αγώνες από τα μέσα του, όπως φέτος ο ΠΑΟΚ...

Αν μάλιστα είχε την δυνατότητα ο ΠΑΟΚ να... παγώσει και να ζεστάνει μπαλάκια, η εκτίμηση πως θα έπρεπε να διαλέξει Ολυμπιακό για τα ημιτελικά, δεν είναι και τόσο παράλογη. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που φέρνει στην Τούμπα πάθος, συσπείρωση, συγκέντρωση, ομόνοια. Εάν τεθούν μάλιστα στον ορίζοντα δυο αναμετρήσεις με τους Πειραιώτες, τότε μεγαλώνει το χρονικό διάστημα που ολόκληρος ο ΠΑΟΚ θα αναπνέει γι αυτήν την διπλή αναμέτρηση. Αν υπήρχαν σοβαρά διακυβεύματα στο πρωτάθλημα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μια αναμέτρηση στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό, ενέχει κινδύνους αποπροσανατολισμού, απωλειών, τιμωριών. Αλλά... τι έχει να χάσει φέτος ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα; Το δεύτερο εισιτήριο για το... Champions League; Ακόμη κι ο σοβαρός, ποδοσφαιρικά λογικός, προγραμματισμένος απ' τον Ουζουνίδη και ψυχωμένος Πανιώνιος, καλύτερη τύχη μοιάζει να έχει στην δεδομένη χρονική συγκυρία.

Ο ΠΑΟΚ, ασχέτως των ορέξεων της κληρωτίδας, σήμερα πρέπει και μπορεί να στοχεύσει στο κύπελλο. Αυτό δε μπορεί να το κάνει στα σοβαρά μια μεγάλη ομάδα στην έναρξη της περιόδου. Σήμερα όμως, μοιάζει μονόδρομος: Ας αφήσουν τα σχέδια για μίνι προετοιμασίες ενόψει Play off κι ας βάλουν μπρος για... μάξι προπαρασκευή των συνθηκών να συγκεντρωθεί η ομάδα στο κύπελλο που είναι τρία παιχνίδια μακριά. Ούτε ο Ολυμπιακός είναι ανίκητος, ούτε η ΑΕΚ ή ο Ατρόμητος τρομάζουν κανέναν σε διπλές αναμετρήσεις ή και σε έναν τελικό. Μόνο... ο ΠΑΟΚ τρομάζει τον κόσμο του, έτσι που περιφέρεται ανίσχυρος και “τσαλακωμένος”, δίχως αγωνιστική πυξίδα. Μόνο το κύπελλο μπορεί να γίνει τέτοια. Ειδάλλως ο Γολγοθάς (και ο καλοκαιρινός) θα μοιάζει μαρτυρικός κι ατελείωτος.

Κι αν έρθει κι ο Ολυμπιακός αντίπαλος στα ημιτελικά, τόσο το καλύτερο...

ΥΓ. Απόψε που θα παλεύει με την Άντερλεχτ, παρέα με τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου θα κάνουμε τους... υπολογισμούς μας σε live stream

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Τζαντζαράς
Νίκος Τζαντζαράς

Δηλώνει πρόσφυγας, "ασπρόμαυρος" και ραδιοφωνατζής.

Το 1970 γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με ρίζες από Πόλη, Σμύρνη και Μακεδονία.

Το 1976 πρωτομπήκε στην Τούμπα, που θα τον "αιχμαλώτιζε" με μιάς, διά παντός.

Το 1986 πρωτο - βρίσκεται μπροστά σε ("πειρατικό") μικρόφωνο. Ένιωσε να "χωράει" κάπου ολόκληρος... Δεν ξανασηκώθηκε.

Το 1988 η εισαγωγή του στην Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης (Γερμανικό), συμπίπτει με τη νομιμοποίηση της "ιδιωτικής ραδιοφωνίας", που τον βρίσκει στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη". Η επιλογή γίνεται αυτόματα...

Θα εργαστεί μέχρι και το 2003 ως ρεπόρτερ/ αρχισυντάκτης/ παρουσιαστής/ αρθρογράφος/ σύμβουλος έκδοσης/ διευθυντής σε Αθλητική Μ.Θ., Αθλητικό Metropolis, Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς, Μetrosport, Ωμέγα τηλεόραση, Alpha TV, Ήλιο των Σπορ, με τρελή αδυναμία στα... ξεκινήματα. Θα συνιδρύσει τον Libero 107,4.

Από τον Οκτώβρη 2004 και για τέσσερα χρόνια, ζει στην Αθήνα και παρουσιάζει καθημερινές εκπομπές στον Sport fm, αρθρογραφεί στην Sportday και... εκμαυλίζει αθώες ψυχές στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, μιλώντας τους για "Παραγωγή και παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών".

Τον Μάρτιο του 2013 ξεκινά το FatGames.gr από τα "Χοντρά παιχνίδια", τίτλο επί πολλά χρόνια της ραδιοφωνικής του εκπομπής. Τον Ιούνιο του 2014 επιστρέφει στο επαγγελματικό... πατρικό του, το "Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5".

Σήμερα κοκορεύεται πως είναι ο μόνος Έλληνας blogger, που εργάζεται για όλες του τις υποχρεώσεις (Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 Δε-Πα 13.00-16.00, FatGames.gr, Fatgames on YouTube και Gazzetta.gr) από το γραφείο/studio του σπιτιού του.