ΠΑΟΚ και μυϊκοί τραυματισμοί

ΠΑΟΚ και μυϊκοί τραυματισμοί

Gazzetta team
ΠΑΟΚ και μυϊκοί τραυματισμοί

bet365

Στον Δικέφαλο το τελευταίο διάστημα ασχολούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τους μυϊκούς τραυματισμούς. Η ΠΑΕ παρουσιάζει τι πραγματικά ισχύει γύρω από το ευαίσθητο αυτό κομμάτι του ποδοσφαίρου

Μεγαλώνεις γνωρίζοντας πως οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού. Προπονείσαι σκληρά για να τους αποφύγεις. Εύχεσαι να μην έρθει ποτέ η στιγμή να περάσεις αναγκαστικά στην άκρη για λόγους υγείας. Έστω κι αν γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τι πραγματικά ισχύει γύρω από το ευαίσθητο αυτό κομμάτι του ποδοσφαίρου;

Με τη συζήτηση γύρω από το θέμα των τραυματισμών να λαμβάνει – παραδοσιακά τέτοια εποχή – μεγάλη έκταση, είναι μια καλή ευκαιρία ν’ αναλύσουμε τα δεδομένα. Αρχίζοντας με τα βασικά. Στον αθλητισμό ως τραυματισμός αναφέρεται κάθε πρόβλημα που αφήνει τον αθλητή μακριά από δραστηριότητες για περισσότερες από τρεις μέρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, σε μια επαγγελματική ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν προκύπτουν κατά μέσο όρο 50 τραυματισμοί. Δηλαδή, σχεδόν δύο ανά ποδοσφαιριστή. Οι τραυματισμοί, κατά τις σχετικές προδιαγραφές της UEFA χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Ήπιος (απουσία 1-3 μέρες)

2. Ελαφρύς (απουσία 4-7 μέρες)

3. Μέτριος (απουσία 7-28 μέρες)

4. Βαρύς (απουσία > 28 μέρες)Οι μυϊκοί τραυματισμοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία απουσίας ενός ποδοσφαιριστή. Το ποσοστό φτάνει το 30-45%, ενώ το 37% των αθλητών μιας ομάδας προβλέπεται πως θα χάσει αγώνες εξαιτίας τραυματισμών, δεδομένου ότι σε ρόστερ 25 ποδοσφαιριστών εμφανίζονται – κατά μέσο όρο – 18 με 25 μυϊκοί τραυματισμοί. Το πλέον ευαίσθητο σημείο για έναν παίκτη είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι με 39% κι ακολουθούν η βουβωνική χώρα (28%), οι τετρακέφαλοι (17%) και η γαστροκνημία (17%). Οι πιθανότητες να υποστεί υποτροπή ένας παίκτης είναι 23% και οι οπίσθιοι μηριαίοι έχουν κι εκεί τα πρωτεία. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 66% των προβλημάτων στους οπίσθιους μηριαίους εμφανίζεται την ώρα του αγώνα, ενώ η γενική αναλογία τραυματισμών σε αγώνα ή προπόνηση είναι 53-47%.Τα στατιστικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δείχνουν πως τα μυϊκά προβλήματα σε έναν παίκτη αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία η οποία χωρίζεται σε τρία γκρουπ:1. < 22 ετών2. 22 – 30 ετών3. > 30 ετώνΈπειτα από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, πάμε να δούμε τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ όπου από την αρχή της σεζόν έχουν προκύψει 18 μυϊκοί τραυματισμοί, αριθμός που αποτελεί το 78,2% των προβλημάτων ως τώρα. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία είναι πως στον Δικέφαλο η σχέση ανάμεσα στην ηλικία και τη συχνότητα τον τραυματισμών αντιστρέφεται.

Οι 11 από τους 18 τραυματισμούς, δηλαδή το 61,1% αφορούν παίκτες ηλικίας 21-22 ετών. Πέντε τραυματισμοί (27,8%) αφορούν το γκρουπ 22-30 και μόλις δύο (11,1%) ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών.Η εξήγηση αυτού του ευρήματος βρίσκεται στο ιδιαίτερο και βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ την τρέχουσα περίοδο. Με τις αναμετρήσεις να ξεκινούν στα μέσα Ιουλίου και την ομάδα να έχει δώσει 30 αγώνες μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων.Οι αριθμοί, λοιπόν, δείχνουν πως οι νεαροί παίκτες του ΠΑΟΚ δεν ήταν μυϊκά έτοιμοι να αντέξουν την επιβάρυνση μιας δυνατής προετοιμασίας που… έτρεχε παράλληλα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Γι αυτό και οι δέκα από τους 18 τραυματισμούς προέκυψαν στο δίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου όπου ανέβηκε η ένταση των αγώνων σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη.Ένας άλλος παράγοντας που βρίσκεται πίσω από τον συνολικό αριθμό των τραυματισμών είναι η ενσωμάτωση των νέων ποδοσφαιριστών μετά βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Έξι από αυτούς, στην πορεία παρουσίασαν μυϊκό πρόβλημα.Ακόμα κι έτσι, όμως, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται εντός του λογικού πλαισίου εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, ειδικά για ομάδα με σχεδόν 60 αγώνες στο πρόγραμμά της. Τέλος, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο διεθνής μέσος όρος υποτροπών ανέρχεται στο 23%, ο ΠΑΟΚ είχε μόλις δύο υποτροπές, δηλαδή, το 11,1% του συνόλου των τραυματισμών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα