Σαργκάνης: «Δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμα»! (vids)

Σαργκάνης: «Δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμα»! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Σαργκάνης: «Δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμα»! (vids)

bet365

Ημέρα μεγάλης θλίψης και μνήμης είναι αυτή που ξημέρωσε για τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Σαργκάνης μιλάει στο Gazzetta.gr για τα συναισθήματά του για την τραγωδία της Θύρας 7.
Πως μπορούν τα λόγια να απαλύνουν τον πόνο μίας τέτοιας απώλειας; Πολύ δύσκολα... Η τραγωδία της Θύρας 7 δεν μπορεί και δεν γίνεται να ξεχαστεί. Είκοσι ένα ψυχές «έφυγαν» σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι με την ΑΕΚ στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 (συν τους τουλάχιστον 55 τραυματίες).
Και βέβαια συνομιλίες σαν εκείνη του Μάικ Γαλάκου από την επίσκεψή του στο Τζάνειο με μία μητέρα ενός τραυματία (σ.σ. και τόσες άλλες μαρτυρίες):
Μητέρα τραυματία: Κύριε Γαλάκο τα παιδιά μου λατρεύουν τον Ολυμπιακό. Κι εσάς σας αγαπούν πολύ. Έχουν γεμίσει το δωμάτιο με φωτογραφίες.
Γαλάκος: Ναι αλλά τώρα πρέπει να προσέχετε. Μην τα αφήσετε να πάνε ξανά στο γήπεδο.
Μητέρα τραυματία: Αυτό δε γίνεται. Ποιός τους κρατάει; Μία φορά έσπασαν την πόρτα για να φύγουν...
Ο Νίκος Σαργκάνης ήταν τότε βασικός στους ερυθρόλευκους και την ομάδα που βίωσε από πρώτο χέρι την μεγαλύτερη τραγωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος μέχρι και σήμερα αδυνατεί να ξεπεράσει την θλίψη και τον πόνο που του φέρνουν αυτές οι στιγμές και μιλώντας στο Gazzetta.gr αποτυπώνει αυτά τα συναισθήματα. «Αρχικά θέλω να δώσω και δημόσια τα θερμά μου συλληπητήρια σε όλους τους γονείς, που έχασαν τα παιδιά τους σε τέτοια ηλικία. Είναι πράγματα που δεν θες να ξεχάσεις αλλά που και όταν τα θυμάσαι πονάς τόσο πολύ.
Οι μνήμες δεν σβήνουν. Ήταν μία μαύρη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πιο μαύρη στιγμή. Η πιο μαύρη σελίδα. Εύχομαι ειλικρινά να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Ξέρετε εμείς λέμε λόγια αλλά αυτοί οι άνθρωποι 'έφυγαν' και δεν γυρίζουν πίσω», τονίζει αρχικά.
Για τον πρώην άσο των πρωταθλητών Ελλάδας πρόκειται για ένα θέμα που «ποτέ δεν ήταν το καλύτερο για να συζητάω. Δεν είναι εύκολο. Είναι το πιο μαύρο και μεγάλο σημείο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμάς τότε στα αυτιά μας τα πράγματα έφταναν αρχικά πολύ στρεβλωμένα. Αρχικά λέγανε πως είχε πέσει η Θύρα 7. Λέγανε διάφορα, όπως γίνεται σε τέτοιες στιγμές. Μέχρι να βγούμε έξω είχε συμβεί το μοιραίο. Έχουν πάρει τα παιδιά και τα έχουν πάει στο Τζάννειο. Ακολουθήσαμε και εμείς και στο νοσοκομείο καταλάβαμε το τι είχε συμβεί.
Σίγουρα όταν έχεις κερδίσει την ΑΕΚ με ένα τόσο μεγάλο σκορ πρόκειται για στιγμές χαράς. Για στιγμές ευτυχίας. Ξαφνικά όμως μαθαίνουμε το έγινε και με τον τρόπο που έγινε. Πολύ άδικο και σκληρό. Πηγαίναμε να παίξουμε στο Καραϊσκάκη και μας έρχονταν διαρκώς αυτές οι εικόνες. Ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει! Κανένας μας. Και όταν μιλάς για άσχημα πράγματα το σκέφτεσαι αμέσως».
Δεν είναι υπερβολή πως τα γεγονότα αυτά άλλαξαν και τον τρόπο σκέψης του Νίκου Σαργκάνη, όπως και όλων των παικτών τότε: «Θα ήταν μεγάλη απογοήτευση και μεγάλη προσβολή για την μνήμη εκείνης της ημέρας και των παιδιών αυτών εάν γινόταν ποτέ κάτι παρεμφερές. Εφόσον λέμε πως το ποδόσφαιρο είναι μία γιορτή θέλει μεγάλη προσοχή γιατί εγκυμονεί κινδύνους και ένας άνθρωπος που πηγαίνει στο γήπεδο πρέπει και να χαρεί και να διασκεδάσει και πρέπει και να γυρίσει στο σπίτι του. Είτε έχει χάσει η ομάδα του είτε έχει κερδίσει. Ποτέ οι ακρότητες δεν βγήκαν σε καλό. Γι' αυτό να μας γίνει μεγάλο παράδειγμα και να μην ξανασυμβεί πουθενά».
Ο 62χρονος σήμερα Σαργκάνης αναρωτήθηκε πολλές φορές το τι ακριβώς συνέβη και επιχείρησε και να μάθει περισσότερα πράγματα: «Πολλές φορές ρώτησα. Κανένας δεν μου έδωσε ποτέ την πραγματική εικόνα. Πολλές φορές ψάχτηκα για το θέμα αυτό. Ουσιαστικά αποδεικνύεται ξανά πως για ένα τόσο θλιβερό και το τόσο μεγάλο και σοβαρό γεγονός η δικαιοσύνη στην Ελλάδα ήταν απούσα». Επίσης έκτοτε κάθε φορά που πλησιάζει ντέρμπι ο Νίκος Σαργκάνης πάντα εύχεται να μην συμβεί το παραμικρό. Και βέβαια πάντα έχει στην καρδιά του αυτά τα παιδιά.
- Στην Gallery δείτε το εξαιρετικό περσινό ντοκιμαντέρ του Gazzetta TV για την τραγωδία της Θύρας 7 καθώς και ένα ακόμα βίντεο για την ημέρα εκείνη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα