Αστέρια στο δρόμο του... μεταξιού

Gazzetta team
Αστέρια στο δρόμο του... μεταξιού

bet365

Το πρωτάθλημα της Κίνας μπορεί να μη βρίσκεται πολύ καιρό στον ποδοσφαιρικό χάρτη, εξελίσσεται όμως με ταχύτατους ρυθμούς. To gazzetta.gr παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ονόματα που... δελεάστηκαν από τα χρήματα και επέλεξαν την Ασία!

Πλέον, όλο και περισσότεροι αστέρες παίρνουν την απόφαση να ακολουθήσουν το δρόμο του... μεταξιού. Τζάκσνον Μαρτίνες, Ραμίρες, Zερβίνιο και Φρέντι Γκουαρίν αποτελούν μερικούς από τους διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου και με αφορμή τις πολυδάπανες και «ηχηρές» μετακινήσεις τους το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους σημαντικότερους παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Κίνας αυτή τη στιγμή.

Τζάκσον Μαρτίνες-Γκουάνγκζου Εβεργκράντε

Έχοντας πραγματοποιήσει γεμάτες χρονιές με τη φανέλα της Πόρτο, σκοράροντας κατά...βούληση, ο Τζάκσον Μαρτίνες πήρε το καλοκαίρι του 2015 τη μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε να βλέπει στο πρόσωπο του το νέο Φαλκάο.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως θα τα περίμενε ο Μαρτίνες. Ο Κολομβιανός φορ δεν κατάφερε ουσιαστικά να βρει ποτέ την φόρμα του, με τον πενιχρό του απολογισμό του στο σκοράρισμα (15 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα, 2 γκολ), αλλά και τον μεγάλο ανταγωνισμό στην γραμμή κρούσης των «ροχιμπλάνκος» να τον θέτουν εκτός πλάνων.

Η Γκουάνγκζου εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του, με την Κίνα να φαντάζει πλέον ως η μοναδική επιλογή για τον Κολομβιανό επιθετικό, μιας και η μεταγραφική περίοδος στην Ευρώπη είχε ήδη λήξει χωρίς κάποιο αποτέλεσμα για τον ίδιο και τους πρωταθλητές Κίνας να βγάζουν από το πορτοφόλι τους 42 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Ραμίρες-Τσιάνγκσου Σάνινγκ

Ο Ραμίρες ήταν ο πρώτος παίκτης που πήρε τον δρόμο για την Ανατολή μέσα στο 2016, αποχαιρετώντας μετά από 5,5 χρόνια και 160 εμφανίσεις την Premier League και την Τσέλσι, έχοντας φτάσει στο Λονδίνο από την Μπενφίκα για 22 εκατομμύρια ευρώ .

Τη φετινή σεζόν παρασύρθηκε και αυτός από τη μέτρια εικόνα της Τσέλσι, με την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο και την έλευση του Γκους Χίντινκ να περιορίζουν στο ελάχιστο το χρόνο συμμετοχής του.

Με τους συμπατριώτες του Φελίπε Σκολάρι (προπονητής στη Γκουάνγκζου) και Παουλίνιο (Γκουάνγκζου) να βρίσκονται ήδη στην Κίνα, η απόφαση να ενταχθεί στην Τσιάνγκσου έγινε ακόμα πιο εύκολη για τον ίδιο, με τη διοίκηση του συλλόγου να δαπανά 25 εκατ. λίρες για την απόκτησή του, ποσό ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας, προσφέροντας «πλούσιο» 4ετές συμβόλαιο στον Βραζιλιάνο.

Ζερβίνιο-Χιμπέι Φόρτσουν

Ακόμα μία εντυπωσιακή κίνηση των Κινέζων στη μεταγραφική περίοδο ήταν και η απόκτηση του Ζερβίνιο από την Χιμπέι Φόρτσουν. Η χρονιά για τη Ρόμα ξεκίνησε με το... αριστερό, με τον Ρούντι Γκαρσιά να αποχωρεί από τον πάγκο «τζιαλορόσι» στα μέσα του Ιανουαρίου και την θέση του αγαπημένου παιδιού του Γάλλου τεχνικού στην ομάδα να γίνεται άμεσα επισφαλής.

Η προσθήκη του Ελ-Σαραουί στο ρόστερ της Ρόμα άνοιξε οριστικά το δρόμο για την αποχώρηση του Ιβοριανού από την ομάδα, με τους νεοφώτιστους στην πρώτη κατηγορία της Κίνας να προσφέρουν 18 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους τον 28χρονο εξτρέμ, προσθέτοντας αρκετή «λάμψη» στο ρόστερ τους.

Φρέντι Γκουαρίν-Σανγκάι Σενχούα

Η Σανγκάι Σενχούα ήταν η πρώτη ομάδα από την ποδοσφαιρική βιομηχανία της Κίνας που απασχόλησε την αγορά, προσγειώνοντας το καλοκαίρι του 2013 στη χώρα τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Νικολάς Ανελκά. Έκτοτε ο σύλλογος βαδίζει στα ίδια χνάρια, προσθέτοντας κάθε χρόνο νέα μεγάλα ονόματα το ρόστερ του.

Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Σανγκάι Σενχούα είναι ο Κολομβιανός Φρέντι Γκουαρίν. Ο 29χρονος μέσος δεν βρισκόταν στα πλάνα του Ρομπέρτο Μαντσίνι και έχοντας χάσει την θέση στη βασική 11άδα των «νερατζούρι», αναζητούσε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Ισπανός τεχνικός του συλλόγου, Γκρεγκόριο Μανθάνο, εισηγήθηκε την απόκτηση του και η διοίκηση δεν του χάλασε το χατίρι, προσθέτοντας αντί 13 εκατ. ευρώ ακόμα ένα αστέρι στο ρόστερ της, δίπλα στους Ντεμπά Μπα και Τιμ Κέιχιλ, με τις ετήσιες απολαβές του Κολομβιανού να κυμαίνονται στα 6 εκατ. ευρώ.

Παουλίνιο-Γκουάνγκζου Εβεργκράντε

Ο Βραζιλιάνος μέσος έφτασε στην Τότεναμ με μεγάλες προσδοκίες το καλοκαίρι του 2013, προκειμένου να απογειώσει την καριέρα του, όμως τελικά δεν κατάφερε να δικαιώσει όσους τον πίστεψαν.

Στα αγωνιστικά πλάνα του Μαουρίσιο Ποκετίνο ο Παουλίνιο είχε περισσότερο το ρόλο του συμπληρωματικού παίκτη, παρά του βασικού, γι' αυτό το λόγο και Τότεναμ απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη θετικά στην πρόταση της Γκουάνγκζου Εβεργκράντε το περασμένο καλοκαίρι, παραχωρώντας τον Βραζιλιάνο αντί 14 εκατ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας τόσο στη μεταγραφή του Παουλίνιο ήταν και η παρουσία του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Βραζιλίας, Φελίπε Σκολάρι, στον πάγκο της ομάδας, στον οποίο πριν από τον 67χρονο τεχνικό είχαν καθίσει οι Φάμπιο Καναβάρο και Φάμπιο Καπέλο.

Ασαμόα Γκιαν-Σανγκάι SIPG

Τέλος, στη χώρα του... μεταξιού αγωνίζεται από τον Ιούλιο του 2015 και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Ο λόγος για τον Γκανέζο επιθετικό Ασαμόα Γκιαν.

Μετά το πέρασμα του από την Ευρώπη, με αποκορύφωμα την παρουσία του στην Premier League με τα χρώματα της Σάντερλαντ, ο Γκιαν ξεκίνησε την περιπλάνηση του στην Ανατολή, με πρώτο του σταθμό τα Εμιράτα και την Αλ-Αϊν. Τα 18 τέρματα που σημείωσε σε 22 αναμετρήσεις έπεισαν τον σύλλογο να κινηθεί για την μόνιμη απόκτηση του, μιας και αρχικά είχε ενtαχθεί με τη μορφή δανεισμού. Το νέο του 5ετές συμβόλαιο με τους Άραβες προέβλεπε μισθό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως, όμως η Σανγκάι SIPG του Σβεν-Γκόραν Έρικσον ήταν διατεθειμένη να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κασέ του.

Οι Κινέζοι πρόσφεραν στον Γκανέζο φορ το «αστρονομικό» ποσό των 350.000$ την εβδομάδα, προκειμένου να τον δελεάσουν και ο Γκιαν δεν άργησε να πει το «ναι», μπαίνοντας έτσι στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.

 

Τελευταία Νέα